Jeg leste en gang en artikkel som jeg dessverre ikke klarer å finne igjen. Slik at dere for selv tolke troverdigheten av dette innlegget som dere selv ønsker. Men resultatet av undersøkelsen stemmer godt overens med hvordan verdens totale pengeformuer er fordelt.
I denne artikkelen var det utført en undersøkelse over en god del år (Jeg syntes å huske det var minst 10 år). Undersøkelsen beviste at ca 80% av alle som investerer i aksjemarkedet oppnår under gjennomsnittlig årlig avkastning. 10% ligger på ca gjennomsnitt og kun 10% oppnår over gjennomsnittlig avkastning. Dette betyr at dersom du ikke er en av verdens 20% beste investorer vil du ikke en gang oppnå gjennomsnittlig avkastning. Er du ikke blant verdens 10% beste investorer vil du ikke oppnå mer enn gjennomsnittlig avkastning over tid.
Dersom du ikke anser deg selv for en av verdens 10% beste investorer og ikke tror du heller noen gang vil bli det. Vil du med stor sannsynlighet oppnå størst avkastning over tid ved å investere i indexfond.
Dersom du regner deg selv blant Warren Buffet, Benjamin Graham, John Templeton, Peter Lynch, George Soros osv… er du blant de topp 10% beste investorene i verden og vil oppnå over gjennomsnittlig avkastning.
Kjøp på bunn og selg på topp:
Spør en hver investor når en bør kjøpe og når en bør selge. De fleste vil si kjøp på bunn og selg på topp. Likevel er det kun 10% av investorene som oppnår over gjennomsnittlig avkastning. Det vil si at kun 10% av investorene klarer å kjøpe nær bunn og selge nær topp. De resterende treffer stort sett dårligere enn gjennomsnittlig avkastning. Det vil si de sannsynligvis kjøper for sent og selger for tidlig.
Markedet blir i det korte bilde styrt av psykologien til investorene. Hovedsakelig grådighet og frykt.
Dersom du skal oppnå over gjennomsnittlig avkastning, må du være bedre enn 9 av 10 investorer. Du må ha en helt unik psykologi og strategi som gjør at du går i mot strømmen. En psykologi og strategi som fører til at du kjøper når 9/10 selger og at du selger når 9/10 kjøper. Dette klarer du ikke å oppnå med samme strategi som de fleste andre investorer. Dette klarer du ikke å oppnå med å følge tipsene i avisen. Dette klarer du ikke å oppnå ved å kjøpe, når alle sier kjøp.
Er du en langsiktig investor må du ha evnen til å kunne kjøpe når alle andre selger og sitte til alle andre kjøper. Klarer du ikke å kjøpe nær bunn og selge nær topp, er kanskje svaret å være langt mer langsiktig enn de fleste andre langsiktige i sterke selskaper med høy vekst.
Jeg tror jeg er gjennomsnittlig eller over gjennomsnittlig dyktig til å kjøpe underpriset eller fair priset selskaper på veldig lang sikt. Jeg tror også jeg er over gjennomsnittlig dyktig til å velge solide selskaper med stort potensial for fremtiden. Jeg tror der i mot ikke at jeg er dyktig på å selge disse med over gjennomsnittlig avkastning. Men jeg tror jeg er mer tålmodig enn gjennomsnittet. Kombinasjonen av min tålmodighet og solide utbytteselskaper til fair eller under fair pris tror jeg vil gi meg over gjennomsnittlig avkastning etter en del år i form av utbytte, pluss verdistigning.
Hvis det etter noen år viser seg at jeg tar feil, vil jeg ta all kapital ut av aksjer og inn i indexfond.
Hva skiller deg fra resten av flokken?
Hva skal gjør deg til en av verdens 10% beste investorer?
Hva skal gi deg over gjennomsnittlig avkastning?
Etter din tid i markedet, hvor i løypen er du nå?
Dette er spørsmål det kan være smart å stille seg selv fra tid til annen.
A clear vision, backed by definite plans, gives you a tremendous feeling of confidence and personal power.
Brian Tracy
Hei!
SvarSlettJeg er en langsiktig investor (prøver det i ihvertfall) og har nå kjøpt en ganske stor post i Marine Harvest for ca. 4 kr stk. Aksjen har nå falt kraftig å har en P/B på ca. 1,1 (kan være feil beregning) samtidig har de har en bra cash flow på rundt 500 mill der selskapet har en markedsverdi på 11 mrd.
Poenget er at jeg ser du også har en del aksjer i Marine Harvest, og lurer på om du vurderer å kjøpe mer, eller om du synes selskapet er attraktivt priset iforhold til de "svake" fremtidsutsiktene.
Lakseprisen har stupt i det siste, men virker som den skal klatre opp til 35 kr ut året. Hva er dine tanker om dette? (++ Marine har mange kontrakter på høyere priser)
Jeg er en ganske ung og uerfaren investor, så takker for alt kunnskapen jeg har mottatt gjennom bloggen din. Stå på videre Jack Crown! :)
For ikke lenge siden fikk jeg noen lignende spørsmål ang. Marine Harvest. I kommentaren på følgende innlegg kan du lese litt om hva jeg tror om MHG. Tror det kan gi svar på noen av spørsmålene dine.
SvarSletthttp://utbytte.blogspot.com/2011/07/dollar-en-hedge-mot-darlige-tider.html?showComment=1310901663134#c5055896243554781769
Som jeg skrev tror jeg Marine Harvest kunne fortsette å falle eller hvertfall holde seg på lave nivåer de neste 12 månedene. I q2 presentasjonen fikk vi bekreftet at det vil bli ett tøft marked for de neste 12 månedene. Tilbudet øker og prisene faller. Som du også nevnte så har MHG sikret seg gode avtaler for ca 50% av volumet. Men disse avtalene varer kun ut året. MHG er ett betydelig sterkere og mer solid selskap nå enn hva det var for kun noen få år siden. De har en overkommelig gjeld og fortsatt gode inntekter. Nå som de også har stoppet utbytte vil de fort kunne bygge seg opp en større kontantbeholdning og betale ned gjelden enda raskere om ønskelig. Om du er veldig langsiktig så tror jeg dagens nivå er ett veldig godt ett. Det er alltid vanskelig å analysere og estimere selskaper som prises på forventninger om dårligere eller bedre tider. Stort sett blir ikke fremtiden like lys eller mørk som forventet. Men om bunne i MHG er nådd nå eller først om 10-12 måneder er vanskelig å si.
Jeg tror fortsatt den kan falle noe lavere men det har også mye å si med hvordan den generelle psykologien i aksjemarkedet utvikler seg.
Jeg kunne kjøpt aksjer i MHG på dagens kurs hadde jeg ikke hatt de aksjene jeg har. Men jeg ønsker ikke å øke eksponeringen min mot denne sektoren noe mer enn den allerede er. Dersom jeg skulle kjøpe mer i MHG så må den falle enda en god del før det vil bli interessant for meg å kjøpe mer. Det er fortsatt mange andre risikoelementer i lakseoppdrett som endring i lover/regler, lakselus, osv…i tilegg til økt konkurranse og fallende priser.
Det viktigste er din egen psykologi. Ikke la deg styre av grådighet og frykt. Kjøp for det du er komfortabel med å sitte med i MHG. Likevel den skulle falle 30% til fra dagens nivå. Tenk også igjennom om MHG er det du anser som den beste investeringen for den kontantbeholdningen du vurderer å investere eller om noe annet kanskje kan være en bedre investering på dagens nivå.
Takk, fint at du føler du får noe nyttig ut av innleggene mine :)
Godt innlegg :-)
SvarSlettSelv om 90 % av investorene kun oppnår gjennomsnittlig eller under gjennomsnittlig avkastning, betyr ikke det at det å slå markedet nødvendigvis er veldig vanskelig. En stor andel av de 90 % aner ikke hva de driver med, og kjøper og selger nesten helt på måfå. Leser man noen gode bøker og ikke blakker seg på å begå de typiske nybegynnertabbene, vil man ha langt bedre forutsetninger enn detnen stor del av aktørene i markedet har. Jeg sier ikke at det er enkelt å slå markedet, for det er det slett ikke, men det er ikke fullt så vanskelig som kanskje tallene i utgangspunktet tyder på. Som på alle andre områder her i livet, kommer man langt med litt målrettet innsats og tålmodighet :-)
Hei Vidde
SvarSlettDet er jeg helt enig med deg i. Det var det som var meningen med innlegget også. Ikke å ta motet fra de fleste investorer :p Men heller som en påminnelse til å gjøre litt bakgrunnsarbeid før en investerer.
Godt innlegg! :) Og jeg husker å ha lest denne artikkelen, eller ihvertfall resultatet undersøkelsen før.
SvarSlettForøvrig helt enig med Vidde (og for også såklart). Dette bør være en motivasjon til å gjøre de tiltak som må til for å bli bedre, eller eventuelt hvis en ikke har nok tid eller interesse, gå for indeksfond.
Hei, takker for en super blogg!
SvarSlettMange interessante innlegg, og det virker som du gjør en grundig jobb før du investerer. Ble litt nysjerrig på noen av investeringene dine..McDonalds og Coca Cola som jeg ser på som relativt "trygge" investeringer i disse volatile tider. Betaler begge disse kvartalsvise utbytter, og hva ligger ca utbyttegraden på (i %). Klarer sikkert å finne det ut selv, men har du det "for hånden" så ville det vært kjekt:)
Finner Coca Cola som ticker KO, men finner ikke McDonalds...
Mvh
Frode
Hei Frode. Fint at du liker bloggen :)
SvarSlettBåde Coca Cola (KO) og McDonald's (MCD) betaler kvartalsvis utbytte. KO har en utbyttegrad på 2,80% og MCD har også en utbyttegrad på 2,80% Begge selskapene handles nå nær 1 year high. Jeg anser ingen av selskapene for underpriset på dagens pris. Jeg tror både KO og MCD er relativt fair priset, kanskje også litt overpriset. En må forvente å betale en del premie for forutsigbarheten og sikkerheten som ligger i disse selskapene. Det kan være det vil være mulig å få disse noe billigere en gang i løpet av de neste 12 månedene. Men det blir vanskelig å vurdere for både inntekter og vekst er stabile og økende for begge selskapene, så ingenting tilsier fall i kursen på kort sikt.
Coca Cola har tross alt betalt og økt utbytte i 48 år på rad og McDonald’s har betalt og økt utbytte 34 år på rad. Dette er ikke noen garanti for at selskapene vil fortsette å øke utbytte. Men når en tenker på at selskapene har økt utbyttene gjennom alle kriser og kriger som har vært de siste tiårene, så skal det mye til for å forhindre en økning i utbytte.
2,8% utbytte er ikke mye. Så om du investerer på grunn av utbytte bør en ha en lang tidshorisont. Det er den jevne utbytteøkningen kombinert med høy sikkerhet som gjør disse selskapene attraktive for en utbytteinvestor.