Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

fredag 6. januar 2012

Restrukturering 2012

I år vil jeg utføre enda en restrukturering av porteføljen. Jeg var veldig fornøyd med min forrige restrukturering tilbake i 2011. Målet for den nye restruktureringen vil være noe av det samme som for 2011, men i tillegg skal jeg også redusere gjelden kraftig.

Oppsummert er målene følgende:
Skape en mer konsentrert portefølje, på bekostning av diversifisering og stabile utbytter.
Redusere gearingen i porteføljen til null eller nært null. Dette vil veie opp for økt risiko ved mindre diversifisering og mindre stabile utbytter.

Fordelen med en mer konsentrert portefølje er at kun de selskapene jeg anser for å ha størst potensial blir beholdt. Det vil sannsynligvis også føre til større utbyttegrad og en potensielt større kursgevinst.

Bakgrunnen for at jeg skal redusere gjelden er at jeg planlegger en investering utenfor børsen i slutten av 2013 som vil kreve at jeg tar opp mer gjeld. Dersom jeg beholder gjelden i aksjeporteføljen og tar opp ekstra gjeld til min andre investering vil det bli for mye gjeld til at jeg vil være komfortabel med det. Jeg merker også at tanken på en gjeldsfri portefølje er veldig befriende og avslappende.

Jeg har en viss formening om enkelte av selskapene som skal selges, men langt i fra alle. Jeg regner med denne restruktureringen vil ta to til tre måneder å fullføre.

Tankene rundt restruktureringen så langt er følgende. Jeg planlegger å beholde de selskapene med størst potensial for utbytte og kursstigning på kort sikt. (1-5 år) Jeg regner med jeg vil beholde de fleste av Fredriksen-selskapene. Dette vil med andre ord medføre at jeg vil måtte selge en stor mengde av kjerneselskapene. Noe jeg ikke er veldig fornøyd med for disse er nettopp kjernen av porteføljen og de selskapene jeg har størst ønske om å beholde i lengden. På sikt tror jeg likevel det vil være en god avgjørelse å selge disse nå, for så å kjøpe de tilbake om noen år. For eksempel regner jeg med at JNJ kan gi en totalavkastning på rundt 45% over de neste 5 årene, mens jeg tror SFL kan gi en totalavkastning på rundt 150% i den samme tidsperioden. Med andre ord vil jeg ha større nytte av å beholde SFL nå og heller kjøpe JNJ igjen om fem år, dersom SFL vil gi en bedre avkastning enn JNJ. Ulempen er at risikoen vil være betydelig høyere med en overvekt av frontlinjeselskaper i porteføljen, fremfor kjerneselskaper. Jeg må likevel se på helhetsmålet for porteføljen og det er å på sikt opparbeide meg en stabil og økende utbyttestrøm som er stor nok til å kunne leve av den. Dette tror jeg at jeg best vil oppnå ved å ha en overvekt i frontlinjeselskap de neste årene.

Jeg har selvfølgelig også mål om fortsatt å øke utbytte med minst 10% i år og helst 25-30% i forhold til totalkapital. Jeg regner med det vil bli en stor utfordring. Det er sannsynlig at både VLCCF og SFL vil redusere utbyttene i år.

If you have the guts to keep making mistakes, your wisdom and intelligence leap forward with huge momentum. Holly Near


7 kommentarer:

  1. Litt off topic her, men skulle ikke eksisterende eiere av FRO kunne kjøpe FRO 2012 aksjer?
    Jeg har ikke så mange selskaper i min portefølje, men i min portefølje så er 60% John Fredriksen selskap. Tviler på de store endringene i 2012, men hvis Iran slår seg vrange så er det stor mulighet for at prisen på transport av olje stiger....
    Problemet da er vel at ikke nok skip blir skrapet og vi får en situasjon med relativ lav pris på tank i en god tid fremover...
    Jabba

    SvarSlett
  2. Hei, Jabba

    Jo men "The assets have been sold at fair market values assessed by three
    independent appraisals. The right to subscribe to shares in Frontline 2012 has
    thereby no instant economical value, and no subscription rights have thereby
    been given to Frontlines shareholders."
    Slik at en må bare handle de på vanlig måte, men det kan likevel være at FRO vil dele ut aksjer i FRO 2012 som utbytte for eksempel en gang?

    SvarSlett
  3. Hei

    Har fulgt denne bloggen i 1 år.

    Jeg synes nå det hele virker noe vinglete. Vet du egentlig hva du vil?

    Er ellers forundret over at ikke Prosafe er i din portefølje. Fine utbytter tikker inn hvert kvartal.

    Ellers ser jeg at du har solgt endel Golar og kjøpt Frontline på stadig dårligere kurs.

    (Man skal beholde vinnerne og kvitte seg med taperne.)

    Nei du gjør mye rart men du får nå allikavel ha lykke til videre.

    SvarSlett
  4. Hei Anonym

    Ja du har helt rett, det kan virke noe vinglete og det er også slik. Men jeg vet absolutt hvor jeg vil. Det er ingen tvil eller usikkerhet der. Men jeg er mer usikker på hvordan jeg skal komme meg dit. Som jeg skrev i "Om bloggen" da jeg startet den, og som fortsatt står der, så er målet mitt å bli økonomisk uavhengig og det er utbytte som skal være kilden til dette. Som jeg også skrev den gang så vil jeg prøve, feile, tilpasse og justere metoden min ettersom jeg finner ut hva som passer og ikke passer for meg og min investering, og det er hva som skjer nå. Til slutt er målet å ende opp med en diversifisert portefølje bestående hovedsakelig kun av det jeg kaller kjerneselskap, og gjerne rundt 30-35 stykker. Men nå gjør jeg endringer i strategien min for hvordan jeg skal komme meg der.

    Tidligere belånte jeg porteføljen og hadde en stor andel av kapitalen i kjerneselskap. Nå vil jeg heller prøve uten belåning men en større andel av kapitalen i frontlinjeselskap. Slik vil jeg fortsette å prøve, feile og tilpasse over de neste årene også. Jeg er fortsatt mye nærmere målet mitt nå enn jeg var da jeg startet denne bloggen. Men det kan absolutt se ut som jeg går noen skritt tilbake igjen, og over de neste månedene vil det virkelig se ut som jeg fullstendig går i revers. Men det gjør jeg ikke. Det ligger en gjennomtenkt plan bak det, likevel det kanskje ikke kommer så godt frem her på bloggen.

    Likevel jeg ofte selger og kjøper selskaper så kjøper jeg hovedsakelig alltid med tanke om å sitte med disse selskapene i evig tid. Det gjelder også Sevan Drilling som jeg kjøpte for kort tid siden. Likevel planen min ikke er å sitte i Sevan Drilling til evig tid.

    Som du sier så skal en selvfølgelig selge taperne og beholde vinnerne. Men hvor lenge vil Golar LNG være vinneren og hvor lenge vil Frontline være taperen? På et tidspunkt vil dagens vinnere bli tapere og dagens tapere bli vinnere. Da jeg kjøpte Golar LNG var den en taper og mange mente den ville være det i flere år. Nå er den en vinner og jeg solgte den også med over 200% fortjeneste. Det at jeg solgte GOL var ingen lite gjennomtenkt handling. Selskapet hadde steget langt over hva jeg i mine villeste drømmer hadde turt å drømme om. Golar LNG så for meg overpriset ut da jeg solgte og ser fortsatt overpriset ut. Jeg har fortsatt SDRL i porteføljen hvor jeg har en avkastning på godt over 100% nå inkl. utbyttene. FRO som jeg har kjøpt og sitter med et urealisert tap i tror jeg vil bli en av vinnerne i fremtiden. Ikke i år og trolig ikke til neste år men 2014-2015 vil jeg tro.
    Stort sett når jeg selger selskaper så gjør jeg det enten for jeg anser de som overpriset eller det har skjedd en fundamental forandring i selskapet som også endrer mitt syn på selskapet.

    Håper dette gav deg noen svar.

    Takk og lykke til for deg også :)

    SvarSlett
  5. Selskapsfokus15 januar, 2012

    Det som er det vanskelige her må vel være å kjøpe en aksje så tidlig at den ikke tiltrekker seg utbyttekåte investorer, sitte lenge og så motta gode utbytter med inngang på lave kurser.
    GOL har gjort det bra på oppgang i kursen, men er vel litt vel lav på utbyttegrad. I % kommer de nok til å øke utbyttet betydelig fremover, men det blir fra et veldig lavt nivå.
    Jeg venter i spenning på om du kommer til å se på BWO fremover. Er vel den eneste aksjen jeg har som du foreløpig ikke har kommentert.
    Lykke til med restruktureringen.

    SvarSlett
  6. Hei Selskapsfokus

    Ja det er jeg enig med deg i. Når en aksje likevel stiger langt over forventningene og til et nivå som ser overpriset ut, kan det likevel være smart å selge og heller kjøpe i en aksje hvor en ser større oppside både i utbytte og kurs. I GOL var det priset inn ekstremt stor økning i inntekter og det er fortsatt priset inn stor økning i inntekt, likevel GOL nå ikke er like overpriset som da jeg solgte. Jeg tror ikke som jeg har sakt tidligere også at GOL nødvendigvis vil falle, men jeg tror den største veksten er tatt ut. Men det ser fortsatt ut til å være mange gode år frem over i LNG markedet, slik at GOL er sikkert ikke noe dumt sted å være de neste årene. Jeg har dessverre ikke noen planer om å se på BWO foreløpig. Men det kan selvfølgelig endre seg fort.

    Takk :)

    SvarSlett
  7. Enellerannenfyr17 januar, 2012

    Vil gjerne svare anonym over og si at BWO er min største investering (foreløpig). Med 11% utbyttegrad, stabil betalingsevne, attraktiv markeds utsikt og lite gjeld, så er BWO en investering på lik linje med SFL og VLCCF. I tillegg venter jeg at BWO vil øke utbytte til 0,05 dollar i kvartalet i nærmeste framtid, som er en økning på 25% fra dagens nivå. Da vil nok aksje prisen endelig flytte på seg, så jeg nyter den mens den er billig.

    Disse tre selskapene (BWO, VLCCF, SFL) har fått ufortjent bank, har gode utsikter på veldig lang sikt, og har tosifrede utbytte grader og utbytter jeg tror vil øke og holde seg nogenlunde stabile. Tar ingen sjanser, eier alle tre.

    Jeg mener dermed at BWO, likevel de måtte være ny i gamet, kan bli en meget attraktiv dividend play for de neste årene. Anbefales av meg, om jeg overhodet skal tas alvorlig er, derimot, en annen sak. Jeg er jo tross alt bare en eller fyr.

    Mvh,

    Enellerannenrandomfyrpåinternett.

    SvarSlett