Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

tirsdag 19. juli 2011

Magien av langsiktighet (Coca Cola)


The Coca-Cola Company (KO) Feirer i år 125 års jubileum. I den anledning har jeg valgt å se litt nærmere på hvor mye en kunne ha tjent på Coca Cola dersom en investerte i selskapet når det første gang ble børsnotert. Selskapet ble børsnotert i 1919 da selskapet fikk nye eiere. Selskapet ble notert til en pris på $ 40 pr. aksje men falt ett år senere til kun $ 21 pr. aksje. Men jeg vil ta utgangspunkt i $ 40 som var den opprinelige kursen. En kurs på $ 40 pr. aksje betyr at hele selskapet ble i 1919 verdsatt til $ 1 million.

Dersom du kjøpte 1 ubetydelig liten aksje Coca Cola for $40 i 1919 ville du i dag ha 129 000 aksjer i Coca Cola. Disse 129 000 aksjene ville i dag være verdt $ 8,859,720,- dersom du reinvesterte alle utbyttene. Dette utgjør en årlig avkastning på ca 14,5% siden 1919. Du vil forresten også få $ 242,000 i årlig utbytte. Hadde du heller kjøpt 100 aksjer til $ 4,000 ville de i dag ha en verdi på ca $ 885 millioner, og gi mer enn nok i utbytte til at du aldri trenger å tenke på penger igjen.

Selvfølgelig er 92 år noe i lengste laget for de fleste. Men det viser likevel hvilken imponerende avkastning en beskjeden investering i sterke selskaper kan gi om du er tålmodig i en del år. Det finnes nok også en og annen heldiggris der ute som priser seg lykkelig over bestefar eller oldefar som kjøpte en aksje eller to i Coca Cola i 1919, eller enda bedre i 1920 til halv pris..

Dette gir det kjente slagordet “Always Coca Cola” en helt ny mening.

PS: $40 var i 1919 ca det samme som $600 er i 2011.

"Value stocks are about as exciting as watching grass grow. But have you ever noticed just how much your grass grows in a week?"
Christopher Browne






10 kommentarer:

  1. Hei!

    Fant nettopp bloggen din, og må si jeg følger den med stor interesse.

    I den sammenheng lurte jeg på om du hadde hørt om tørrbulkselskapet Excel Maritime Carriers? En kollega av meg har lenge snakket varmt om selskapet, og har det som favoritt innen tørrbulk, mens jeg foreløpig har holdt meg til Golden Ocean. I det siste har jeg lest litt, men mangler de grunnleggende metodene til å analysere i samme dybde som deg.

    Har du hørt om selskapet og evt. hva syntes du? Hvis det skulle falle i interesse så hadde en mindre analyse vært fantastisk.

    Lars Henrik

    SvarSlett
  2. Hei, setter pris på at du liker bloggen.

    Ja jeg har hørt om selskapet men har ingen større kjennskap til det. Jeg fokuserer på utbytte og likevel selskapet har en utbyttepolitikk så er historien alt for kort til at jeg har noen tillit til denne politikken enda. Selskapet har kun betalt utbytte i 2007 og 2008. Når jeg ikke har noen større kjennskap til ledelsen så trenger jeg en lengre utbyttehistorikk før jeg vil vurdere selskapet.

    Overfladisk sett med utgangspunkt kun i estimater og tall fra Yahoo Finance så ser det mørkt ut for EXM i det korte bildet. Det er forventet at de vil tape penger i 2011 og 2012. Nå skal en selvfølgelig ta slike estimater med en klype salt, men likevel har det en viss nytte. Selskapet har en P/B på 0,13. Som tilsier at selskapet prises til 13% av bokførte verdier. Det er sjeldent du finner selskaper med en slik prisning uten at det er tilknyttet veldig stor risiko til selskapet. Ettersom at verdien på tørrbulk skip også har falt en god del er det også vanskelig å anslå om deres bokførte verdier er reelle eller ikke.

    Det er fult mulig EXM vil være en god investering, men for min del ser det ut til å være mer risiko enn jeg er villig til å ta. Det er flere andre tørrbulk selskaper jeg ville vurdert før EXM, blant annet Diana Shipping (DSX) hvor jeg tror oppsiden er betydelig større i forhold til risikoen. Men dersom jeg skulle seriøst vurdert EXM ville jeg gjort grundig bakgrunnsarbeid og fokusert kraftig på hvor stor jeg anser den reelle nedsiden for å være.

    SvarSlett
  3. hei, jeg forsøkte å legge inn enn kommentar på et tidligerer inlegg, men det funket ikke og jeg legger det her nå.

    Synes bloggen din er flott. Dog ser jeg at prioriterer amerikanske selskaper. Jeg tipper dette skyldes mye informasjon/ blå blogger fra usa. Men har du vurdert den skattemessige effekten dette har? I praksis så har du plikt til å betale utbytteskatt til norge fra amerikanse aksjer. Dvs mellomlegget(28%-15%=13%), men du får ikke skjermingsfradrag. Så ved tilnærmet identiske selskaper er europeiske selskaper alltid best pågrunn av lavere beskattning. trønder

    SvarSlett
  4. Hei, takk, fint at du liker den.

    Nei grunnen til det er at USA har langt større fokus på utbytte enn Europa og spesielt Norge. De har også mer gunstige utbytteregler enn Norge. Slik at om du er en langsiktig utbytteinvestor som ønsker pålitelige, jevne og økende utbytter så må en stort sett snu seg til USA. Dette er også her du finner mange av de virkelig store internasjonale selskapene.

    Ja jeg er veldig klar over at du betaler 28% skatt. Det har jeg også gjort klart flere ganger på bloggen. Men dette gjør du uavhengig av om du kjøper aksjene i Norge, EU eller USA. Så lenge du er bosatt i Norge må du følge Norske skatteregler. Vet ikke hvor du har fått det fra at du ikke får skjermingsfradrag på utenlandske selskap. Er du en personlige aksjonærer skal du beregne skjerming på alle aksjer som omfattes av aksjonærmodellen uavhengig av om du investerer i Seadrill eller Orkla.

    Hvis du mener dette er feil så hadde jeg satt pris på om du kan referere til skatteetaten eller norsk lov.

    SvarSlett
  5. mulig han tenker på fritaksmodellen for AS. Der er det kun aksjer innfor EU+EØS hvor utbytte ikke er skattepliktig

    SvarSlett
  6. Hei .. sa... Ja, det tenkte jeg ikke på, men det kan nok stemme. For de som kanskje ikke er klar over det så vil en investering i et selskap utenfor EU/EØS som f.eks Seadrill eller Coca Cola føre til at utbyttene blir beskattet når de kommer inn i selskapet, og igjen når du tar de ut av selskapet som utbytte. Med andre ord 48,16% skatt, dersom du har ett AS/NUF og ikke investerer som personlig aksjonær.

    SvarSlett
  7. Hei!

    Kan du lage et innlegg der du forteller hvordan du finner fram til P/B, P/E o.l. Gjerne litt om hvordan du finner kontantbeholdningen i forhold til kursen (slik du bruker på analysene dine). Dette ville hjulpet meg og sikkert mange andre med deres vurderinger :)

    Bloggen din er fantastisk, men skulle ønsket du blogget mer :D

    SvarSlett
  8. Hei

    Det kan jeg. Det blir nok sannsynligvis ikke i løpet av denne uken men skal se hva jeg kan få til i løpet av de neste to ukene.

    Takk, veldig fint at du liker bloggen. Jeg kan ikke love økt blogging men skal prøve å holde meg på minst 4 innlegg i måneden :)

    SvarSlett
  9. Hei,

    jeg kaster meg på og må si at bloggen er veldig interessant. Kan du også legge inn hvordan du finner frem til årlig økning i EPS de siste 10 år?

    Endelig en interessant blog ;-)

    SvarSlett
  10. Takk så mye. Dessverre så har jeg ikke noen enkel metode for dette. Stort sett finner jeg EPS for de siste 10 årene på den harde måten. Ved å se igjennom hver årsrapport for de siste 10 årene dersom det er tilgjengelig. Mange selskaper har kun for de siste 3-5 årene. Da søker jeg på nett etter eldre artikler fra f.eks E24, Hegnar eller DN som inneholder EPS de årene jeg mangler. Jeg bruker også www.newsweb.no til å finne eldre årsrapporter og kvartalsrapporter. Det samme gjør jeg når det gjelder utbytte, dersom selskapet ikke har hele utbyttehistorikken tilgjengelig på deres webside.

    Dersom jeg finner en pålitelig blogg eller webside som har publisert historisk EPS for en rekke børsnoterte selskaper, så skal jeg poste den på bloggen så fort som mulig. ;)

    For amerikanske selskaper er det som regel lettere. Dersom jeg ikke finner årsrapporten for de siste 10 årene kan en ofte fort søke f.eks “Coca Cola EPS last 10 years” eller noe lignende og finne dette ganske raskt.

    SvarSlett