Er litt ny i dette gamet, så kan være jeg tar feil her, men stemmer det at en bakdel med å satse på utbytteaksjer er at man da jevnlig må betale skatt av alle utbyttene (på avkastningen utover skjermingsfradraget). Dersom man sitter med en aksje som ikke betaler utbytte, og man antar at denne øker tilsvarende mer i verdi som utbyttet i utbytteaksjen, så vil man ha en skattefordel ved å velge ikke-utbytteaksjen, riktig?
Hei, Karl Det er helt riktig så lenge du ikke realiserer noen gevinst på ikke-utbytteaksjen. Vil du ikke måtte betale 28% skatt, men vet ikke om jeg vil kalle det en skattefordel allikevel. Den urealiserte gevinsten er låst fast i aksjen frem til du realiserer den, og når du realiserer den må du skatte på samme måte som ved utbytte. Det er absolutt ingen skattemessig ulempe men kan ikke se noen skattemessig fordel heller. Da skatten verken øker eller blir redusert og du kan heller ikke gjøre noe med den urealiserte gevinsten uten å trigge 28% skatt.
Sagt på en annen måte så blir vel utbyttebeløpene beskattet dobbelt dersom man reinvesterer de? Du skatter først av selve utbyttet, så reinvesterer du, og når du en gang skal realisere all gevinst og selge alle aksjer, så vil du måtte skatte av hele gevinsten som også inkluderer utbytter som er skattet fra før. Tenker jeg rett her?
Hvis det over er riktig, så må jeg regne litt på å ha investeringskonto. Har tidligere gjort det og kommet til at det ikke klønner seg for emg, men hvis jeg skal satse hardere på utbytteaksjer og reinvestere, så trekker det opp for inveteringskonto i avveiningen.
Nei utbyttene blir ikke dobbeltbeskattet ved reinvestering. Dersom du kjøper 1 aksje til kr 100 så er din kostpris kr 100 og du vil kun skatte av gevinst over dette beløpet. Dersom denne aksjen betaler utbytte på kr 10 vil du måtte skatte kr 2,8,- av disse kr 10 i utbytte. Dette samme vil skje dersom aksjen din stiger til kr 110. Når du selger denne vil du måtte skatte 28% av gevinsten på kr 10,- det vil si kr 2,8.
Dersom du reinvesterer utbytte ditt etter skatt vil du ha en kostpris på kr 107,2 på dine aksjer. Det betyr at du må kun skatte av gevinst over dette beløpet.
Dersom aksje du kjøpte for kr 100 steg til kr 110 og du solgte denne og kjøpte en aksje på nytt igjen vil kostprisen din her også bli kr 107,2.
Det som kan anses som en fordel med utbytte er at du kan reinvestere gevinsten i andre eller samme selskapet uten å redusere beholdningen din i selskapet. Tvert i mot kan du øke beholdningen.
I innlegget under har jeg listet opp en del grunner og teorier for hvorfor jeg liker utbytte. Legg gjerne inn flere kommentarer om du har noen spørsmål :)
Hei, dette er første gang jeg er innom bloggen din. Og inntrykket er veldig bra. Herlig å lese om noe annet en kun daytrading (noe som ikke er interessant i mitt tilfelle.) Har ikke lest så mye om utbytte aksjer tidligere, og jeg tror det er sant som du sier at de fleste som investerer i norske selskap ser på utbytte som en bonus. Jeg er selv så å si fersk i aksje sfæren. Har brukt nesten ett år på å sette meg inn i helt fundamentale ting, da jeg ikke har noen form for økonomisk bakgrunn. Jeg må vel sies å høre til den helt motsatte siden, da jeg tar en master i sosialt arbeid =) Men jeg er konkurranse menneske, med selvdisiplin og jeg ser på aksjer som først og fremst en hobby/utfordring på nåværende stadiet. Det startet med at jeg satte inn 25 000. Satte inn 50% i aksje fond, og de andre 50% gikk til kjøp av Opera aksjer. Opera aksjen ble valgt fordi de har et bra produkt, god egenkapital og vekst. De første 10 månedene har gått strålende, og jeg sitter nå med 33 000. Men nå føler jeg meg snart klar for å ta steget videre. Jeg har satt inn 17 000 til, slik at jeg har totalt 50 000 NOK til askjer. Og jeg har en avtale med nordnet om fast trekk på 1 000,00 kroner i måneden inn til min Nordnettkonto. Så nå sitter jeg å klør meg i hode hva mitt neste steg skal være. En ting er sikkert jeg ønsker og unngå daytrading og fokusere på langsiktige investeringer. Og da virker din strategi lokkende. Så jeg lurer på hvor du blant annet finner tallene for tidligere utbetalinger fra de ulike selskapene? Slik jeg kan finne noen aktuelle objekter. Jeg kommer sannsynligvis til å starte med tre eller fire selskaper. Og skal de nærmeste ukene forsøke meg på noen analyser. Da jeg ikke har noen sterke formeninger om hvilke selskaper som kan være interessante. Er også villig til å ta forholdsvis høy risiko, da jeg enda er ung og har god tid til å investere. Ble visst mye uvesentlig informasjon i denne posten. Men jeg kommer til å følge deg og bloggen din fremover, samtidig som jeg skam sømfare gamle innlegg. Keep up the good work.
Så bra at investeringene dine så langt har gått bra. Jeg har ikke så stor kjennskap til Opera bortsett fra at jeg har brukt produktet deres.
De fleste selskapene som betaler utbytte har utbyttehistorikken plassert på hjemmesiden deres. Som regel står denne typisk under “Investor -> utbytte” hos norske selskaper. Hos utenlandske selskaper står det ofte under “Investor Relasjons -> dividends”
Det at du er villig og har mulighet til å ta relativt høy risiko er en stor fordel. Bare pass på at du tar en kalkulert risiko og ikke trår over til gambling. Pass også på at du ikke tar større risiko enn du er komfortabel med. Hvis du også vurderer å være langsiktig prøv å finn ut ca hvor langsiktig du tenker deg å være. Snakker vi 3 år eller 6 år? Hvis du er langsiktig så prøv også å unngå å fokusere for mye på svingninger som ikke er relatert til noe fundamentalt i selskapet, eller sektoren selskapet opererer i. Hvis du er langsiktig og har gjort godt bakgrunnsarbeid så vet du at svingningene kun er støy basert på frykt og grådighet i aksjemarkedet. Prøv også å ha ett mål for investeringen din. Er det en stor kursgevinst eller kanskje passiv inntekt som er målet ditt? Ha også i bakhodet at mer enn 80% av privatpersoner i aksjemarkedet oppnår ikke en gang gjennomsnittlig avkastning. Slik at om du følger flokken vil et indexfond gi deg bedre avkastning over tid. Det er også veldig smart å ha en strategi. Men en strategi kommer som regel litt av seg selv etter hvert også. Du må rett og slett bare prøve, feile og lære av feilene dine.
Setter pris på spørsmål og tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen flere kommentarer.
Takk for svar, kjekt du er villig til å dele så mye av din kunnskap.
Vanskelig å si hvor langt fremover jeg tenker, da drømmen er og ha aksjer som en solid bi inntekt. Så det vil automatisk dreie seg om 5år+, med tanke på at start kapital ikke er mer en 50k + 1k i måneden.
Når det gjelder aksje markedes bevegelser føler jeg har fått en forholdsvis god forståelse. Jeg har studert grafer og svinginger siden Mai 2010. Jeg har også studert grafer de seneste ti årene. Og som hobby poker spiller er jeg vant med naturlige svinginger.
Er det lov å spørre hva du ville gjort i min posisjon. Dvs jeg ønsker å skape en solid bi inntekt om X antall år. Om dette tar 5 eller 10 år spiller ingen stor rolle. Jeg er som sagt et konkuranse menneske og er dermed ute etter å "spille" mest mulig optimalt på lang sikt.
Kunne du 5-7 selskaper du kan anbefale meg å ta en titt på? Du er ikke forpliktet noe som helst, og avgjørelsene vil ene og alene ligge på mine skyldre. Da jeg ønsker og utfordre meg selv, og ikke bare ta andres tips direkte uten å tygge litt på avgjørelsen selv. Da et av mine andre mål er å bli flink til dette, og får å bli flink må man lære og erfare. Men hadde satt utrolig stor pris på om du kunne pekt på noen selskaper du ville sett nermere på om du var i min situasjon.
Hvilke kilder bruker du får å få inblikk i det generelle markede i USA. Jeg føler jeg har en del informasjon om det norske markede, gjennom ulike aviser og blogger. Men virker som du mener det finnes størst muligheter for en utbytte investor i det Amrikanske markede. Er det noen aviser/netkilder du bruker mer en andre? Eller bruker du ene og alene kun egne analyser av selskapene?
Svar til kommentar 1 - del 1 :p Var inne og leste litt på bloggen din. Interessant blogg du har og ut fra hva jeg leste der og kommentarene dine her tror jeg du har ett godt grunnlag for å gjøre det godt i aksjemarkedet. Grundig bakgrunnsarbeid og gjennomtenkte avgjørelser kombinert med god selvinnsikt er alpha omega for å lykkes i aksjemarkedet mener jeg.
Både amerikanske aksjonærer og utbytteselskap har som regel langt større fokus på utbytte enn de fleste andre land. Derfor ender jeg ofte opp med amerikanske selskaper. http://finance.yahoo.com/ er en veldig god kilde til informasjon om amerikanske selskaper men også flere internasjonale selskaper. Her finner du også linker til nylige nyheter fra både selskapet selv, men også nyhetssider og blogger. Jeg bruker stort sett kun Yahoo Finance og selskapets egen hjemmeside. Ut over det googler jeg selskapet. Enten for å finne mer generell info om selskapet eller for å prøve å finne analyser av selskapet.
I din situasjon er det flere ting du kan gjøre.
Du kan for eksempel utelukkende fokusere på å øke egenkapitalen ved å ta større risiko og fokusere på vekstselskap fremfor utbytte. For så å reinvestere kapitalen i utbytteselskap senere og bygge deg opp en passiv inntekt. Du må selvfølgelig da ha en formening om at disse vekstselskapene vil øke raskere enn om du investerer direkte i utbytteselskap nå.
Jeg der i mot tror jeg ville plassert alt fordelt på 3-4 utbyttebetalende selskaper som vil gi en noe høy risiko i porteføljen.
1. Ship Finance Limited (ticker: SFL i USA og SFLF på unoterte i Norge) Jeg foretrekker å kjøpe selskapet i USA. Der er det betydelig høyere volum i aksjen og du får da utbyttene i USD slik at du kan velge å veksle de over til NOK når du selv ønsker. I hvert fall gjør du det hos Nordnet. Vet ikke om andre aksjemeglere automatisk veksler utbyttene om til NOK. Du kan se fort igjennom analysen min av dette selskapet. Det er en av mine største investeringer og en av mine favoritter. Men som du selv også sa så bør du gjøre ditt eget bakgrunnsarbeid.
2. North Atlantic Drilling (ticker: NADL) Nytt datterselskap av SDRL med stort vekstpotensial og relativt sikre utbytter. Selskapet er notert på unoterte slik at kursen er lett å manipulere og derfor kan selskapet svinge kraftig fra tid til annen. Men er du langsiktig og fokuserer på det fundamentale så kan dette utvikle seg til en god investering. Selskapet skal også på sikt noteres på Oslo Børs og selskapet regner med en utbytte grad på minst 7% av emisjonskurs slik jeg forsto det fra SDRL.
3. Seadrill (SDRL). Vi kan forvente store og økende utbytter på minst 7% som er dagens utbytte fra SDRL. Slik jeg ser det er SDRL relativt fair priset slik at jeg tror aksjekursen vil øke jevnt og trutt men ikke noen store hopp i kursen.
4. McDondald’s (MCD) har økt utbytte 33 år på rad. De siste 10 årene har de økt med ca 28% årlig i gjennomsnitt. Her forventer jeg sikre utbytter som vil øke hvert eneste år og skape en god og solid passiv inntekt. Jeg kjøpte selv akkurat flere aksjer i McDonald’s. De har ett stort potensial for fremtidig vekst i spesielt Kina men også India.
5. AT&T (T) jeg liker dette selskapet godt og syntes det bør være en del av en stor og veldiversifisert portefølje. Men jeg ville nok heller valgt en del av de andre selskapene jeg har nevnt fremfor dette. Men kanskje du liker telesektoren bedre enn meg og ser større potensial der enn hva jeg gjør.
6. WalMart (WMT) Jeg forventer lite kursstigning men jeg regner med store økninger i utbyttene hvert eneste år frem over.
Frontline (FRO) og Golden Ocean Group (GOGL) er selskaper med veldig høy risiko men også veldig stort potensial. Både bulk og tank markedet er veldig dårlig og det er veldig vanskelig å beregne hvor mye verre og hvor lenge det vil være dårlig før det blir bedre. Jeg anser dagens nivå i både GOGL og FRO som gode men en risikerer allikevel at kursen kan falle betraktelig dersom markedene blir betydelig verre. Noe som kan skje. Jeg ser per dags dato størst oppside i GOGL.
Knightsbridge Tankers (VLCCF) liker jeg også godt og anser dette selskapet som ett noe sikrere kort enn Frontline. Men også VLCCF sliter i dagens marked. Hvis disse tidene fortsetter over lengre tid kan vi se stor nedside her også.
Dette er noen forslag til porteføljer med enkelte av selskapene nevnt over:
Høy Risiko: Golden Ocean Group GOGL (50% av portefølje) North Atlantic Drilling NADL (25% av portefølje) Ship Finance Limited SFL (25% av portefølje)
Middels/høy Risiko: North Atlantic Drilling NADL (25% av portefølje) Ship Finance Limited SFL (25% av portefølje) Seadrill SDRL (25% av portefølje) Golden Ocean Group ( 25% av portefølje)
Middels/Lav risiko: Ship Finance Limited SFL (50% av portefølje) McDondald’s MCD (50% av portefølje)
Selv tror jeg kanskje jeg hadde plassert 50% i SFL, 25% i NADL og 25% i GOGL om jeg var i dine sko. Men GOGL er ett risikoelement som på kort sikt kan slå begge veier. Jeg tror der i mot at etter 1-2 år vil dagens inngang være en veldig god en.
Så ville jeg kanskje brukt utbyttene og pengene du setter inn pr.måned til å kjøpe solide selskaper som McDonald's WalMart, AT&T osv... etter hvert. Dette er selskaper hvor du kan forvente utbytter som øker hvert eneste år frem over. Jeg anbefaler ikke å handle aksjer for under 10,000 på grunn av kurtasjekostnader.
Svar til kommentar 2: Ja Marine Harvest er ett solid og godt selskap med store utbytter i halvåret. Jeg liker MHG veldig godt og tror vi kan se mye positivt fra dette i fremtiden.
Som du sier er GOGL i teorien ett solid selskap. Usikkerheten ligger i bulkmarkedet som er veldig vanskelig å spå akkurat nå. GOGL er en av mine største investeringer slik at jeg har tro på dette.
Men som du selv sa så bør du gjør dine egne vurderinger og analyser.
Her er noen sitater jeg liker å ha i bakhodet når jeg investerer.
" Most of the time stocks are subject to irrational and excessive price fluctuations in both directions as the consequence of the ingrained tendency of most people to speculate or gamble … to give way to hope, fear and greed." Benjamin Graham "Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd." Benjamin Graham
The game of speculation is the most uniformly fascinating game in the world. But it is not a game for the stupid, the mentally lazy, the person of inferior emotional balance, or the get-rich-quick adventurer. They will die poor. Jesse L. Livermore
Dette var inspirerende. Tusen takk for tilbakemeldingen. Skal lese nøye gjennom svaret ditt i morgen, da det er legge tid nå. Men nå har jeg i allefall og jobbe med. Skal holde deg oppdatert på hva jeg kommer til å gå for.
Nei du trykker på handel - kjøp aksjer - så velger du type - unoterte aksjer og skriver inn NADL under verdipapir og trykker søk. Da skal den komme opp. Men det står kun nadl - Norge. Så velger du antall og pris. Ulempen med unoterte selskaper er at det ofte er lettere å manipulere kursen og det kan være vanskeligere å kjøpe og selge aksjene på grunn av lavt volum i aksjen. Men planen er at NADL skal børsnoteres i løpet av 2011. Men om du er langsiktig bør ikke dette ha noe å si.
Når du tar ut utbytte fra selskapet ditt må du betale 28% skatt uavhengig av om du har NUF eller AS, akkurat på samme måte som du også må betale 28% skatt som privatinvestor. Slik at det blir ingen skattemessige fordeler her ved å ha et AS/NUF. Fordelen med et AS/NUF er at når ditt NUF får utbytte eller avkastning så slipper selskapet å betale 28% skatt. Derfor kan selskapet reinvestere skatten også. Men dette gjelder kun for investeringer i Norske selskaper og selskaper innenfor EU og EØS. Derfor er det viktig å vite hvor selskapet du investerer i holder til. Hvis ikke blir du dobbelbeskattet. Investerer du f.eks i Seadrill eller Frontline vil du bli dobbelbeskattet.
Du kan også lese denne for noe mer utfyllende informasjon: http://utbytte.blogspot.com/2010/11/nuf-as-investeringskonto-eller-ingen-av.html
PS: Det er kommet nye og mer vennlige regler for AS etter at jeg skrev denne artikkelen. Nå er AS og NUF tilnærmet likestilt.
Vis jeg er ansatt i et NUF/AS, og min kone er eier. Hun tar ut et utbytte vært kvartal, så vil vi tilsammen bli skattet mindre enn om jeg hadde vært eier og tatt ut overskuddet som lønn/utbytte.
Tenkt deg at jeg tjener vil ha e resultat før skatt på ca 700 000 kr i året. hva lønner seg? NUF/AS/enmannsforetak...
Ja det er godt mulig. Men det er jo individuellt for en hver persons privatøkonomi.
Jeg er ingen ekspert på dette så du burde heller ta dette med en revisor eller selskap som har spesialisert seg på AS og NUF.
Enmannsforetak er tilnærmet det samme som å være en privatperson. Dersom du snakker om ca 700 000 i fortjeneste utbytte og gevinst fra aksjer innenfor EU/EØS vil AS eller NUF være det beste om du ikke kommer til å ta ut hele avkastningen hvert år. Som nevnt er reglene for AS/NUF tilnærmet like så jeg ville valgt AS bare for å slippe styret med å ha et Mor/holdingselskap i England også.
Men som nevnt er ikke jeg riktig person å spør om dette. Dette bør du ta med noen som har innsyn i deres privatøkonomi slik at de kan vurdere hva som lønner seg for dere i forhold til eierforhold, utbytte/lønn, pensjon osv...
Har sjekket litt på listen med selskaper i forhold til dividents dvs utbytte per aksje.
SLik jeg ser det er det lavere utbytte på dagens rente på sparekonto. Stemmer dette? På sparekonto får man årlige renter men med dividents får man utbetalt hver 3 måned.
For eksempel får man utbetalt 1 dollar i utbytte hver 3 måned blir dette da 4 dollar. For eksempel med innkjøps pris på per aksje på 50 dollar blir årlige utbytte inntekter 8%.
Noen betaler utbytte per år, noen betaler utbytte per kvartal og noen betaler utbytte per måned. Dette varierer. Men per kvartal er mest normalt i USA og per år er mest normalt i Norge.
Utbytter tar også utgangspunkt i prosent per år akkurat som ved renter. Slik at hvis et utbytte er på 8% så er det normalt 8% per år. Uavhengig av hvor ofte du får utbetalt utbytte. Akkurat som ved et boliglån. Et boliglån har gjerne en rente på 4% per år, likevel du betaler renter hver måned.
Mange utbytter er i dag høyere enn renten en vil få på en sparekonto. Men igjen er også risikoen høyere.
Det siste har du rett i. Får man utbetalt 1 dollar i utbytte hver 3 måned blir dette da 4 dollar. For eksempel med innkjøps pris på per aksje på 50 dollar blir årlige utbytte inntekter 8%. Dette er helt riktig.
Kunne tenke meg flere tips om gode selskaper som gir bra utbytte. Slik jeg ser det så gir mcdonalds 2,5% hvert kvartal (10% per år) basert på siste utbyttebetaling.
Jeg beregner det slik: divident/innkøpspris aksje*4 ganger med 4 for å få inntrykk av årlig avkastning
Korriger meg hvis jeg har forstått dette feil. I forhold til ovenstående liste er det i dag mcdonalds som har høyest utbytte avkastning.
Nei McDonald's gir ca 3,5% utbytte per år fordelt på kvartal. Det vil si at du får en fjerdedel av utbytte per kvartal. Noe som betyr at hvert kvartal får du ca 0,87%.
Dersom du ønsker å investere i selskaper som har betalt og økt utbyttene hvert år i gjerne 10 år eller mer. Er det veldig sjelden å finne utbytter over 5% per år. De fleste ligger på rundt 3% nå for tiden.
Har kommet borti et prosjekt som har avkastning på 25% etter skatt. Det er basert på historiske data. Dette er et sosial husbyggerprogram etterlignende husbanken. Myndighetene gir sluttkjøper gode låne og skattevilkår, prosjektfirmaet har lang venteliste med kjøpere og dermed ganske sikker handel.
Lurer på om jeg skal gå etter utbytteaksjer i selskaper med historiske jevnlig gode betalinger. Eller om jeg skal satse på dette prosjektet. Har ikke funnet noen med utbytte på 25%.
25% høres farlig mye ut. Godt over for godt til å være sant, vil jeg si. Likevel kan det være sant, men jeg ville gjort nøye bakgrunnsarbeid om jeg var deg før jeg hadde investert her.
Det er veldig lite sannsynlig at du finner noen utbytteaksjer med 25% utbytte. Spesielt hvor det vedvarer.
Nei jeg har ikke lenger McDonald's men jeg liker den veldig godt, spesielt om du ønsker stabile og økende utbytter med relativt lav risiko. Utbytte fra MCD ligger i dag på ca 3,10% per år.
Jeg tror MCD nå er i overkant av fair priset. Er du veldig langsiktig og redd for å stå utenfor om ikke det kommer en dipp er det sikkert et greit tidspunkt å kjøpe på. Men har du is i magen og ikke trenger MCD i porteføljen så tror jeg det før eller siden vil komme en dipp. Men om det skjer i neste uke eller først om 6 måneder er vanskelig å si.
Er litt ny i dette gamet, så kan være jeg tar feil her, men stemmer det at en bakdel med å satse på utbytteaksjer er at man da jevnlig må betale skatt av alle utbyttene (på avkastningen utover skjermingsfradraget). Dersom man sitter med en aksje som ikke betaler utbytte, og man antar at denne øker tilsvarende mer i verdi som utbyttet i utbytteaksjen, så vil man ha en skattefordel ved å velge ikke-utbytteaksjen, riktig?
SvarSlettHei, Karl
SvarSlettDet er helt riktig så lenge du ikke realiserer noen gevinst på ikke-utbytteaksjen. Vil du ikke måtte betale 28% skatt, men vet ikke om jeg vil kalle det en skattefordel allikevel. Den urealiserte gevinsten er låst fast i aksjen frem til du realiserer den, og når du realiserer den må du skatte på samme måte som ved utbytte. Det er absolutt ingen skattemessig ulempe men kan ikke se noen skattemessig fordel heller. Da skatten verken øker eller blir redusert og du kan heller ikke gjøre noe med den urealiserte gevinsten uten å trigge 28% skatt.
Sagt på en annen måte så blir vel utbyttebeløpene beskattet dobbelt dersom man reinvesterer de? Du skatter først av selve utbyttet, så reinvesterer du, og når du en gang skal realisere all gevinst og selge alle aksjer, så vil du måtte skatte av hele gevinsten som også inkluderer utbytter som er skattet fra før. Tenker jeg rett her?
SvarSlettHvis det over er riktig, så må jeg regne litt på å ha investeringskonto. Har tidligere gjort det og kommet til at det ikke klønner seg for emg, men hvis jeg skal satse hardere på utbytteaksjer og reinvestere, så trekker det opp for inveteringskonto i avveiningen.
Nei utbyttene blir ikke dobbeltbeskattet ved reinvestering. Dersom du kjøper 1 aksje til kr 100 så er din kostpris kr 100 og du vil kun skatte av gevinst over dette beløpet. Dersom denne aksjen betaler utbytte på kr 10 vil du måtte skatte kr 2,8,- av disse kr 10 i utbytte. Dette samme vil skje dersom aksjen din stiger til kr 110. Når du selger denne vil du måtte skatte 28% av gevinsten på kr 10,- det vil si kr 2,8.
SvarSlettDersom du reinvesterer utbytte ditt etter skatt vil du ha en kostpris på kr 107,2 på dine aksjer. Det betyr at du må kun skatte av gevinst over dette beløpet.
Dersom aksje du kjøpte for kr 100 steg til kr 110 og du solgte denne og kjøpte en aksje på nytt igjen vil kostprisen din her også bli kr 107,2.
Det som kan anses som en fordel med utbytte er at du kan reinvestere gevinsten i andre eller samme selskapet uten å redusere beholdningen din i selskapet. Tvert i mot kan du øke beholdningen.
I innlegget under har jeg listet opp en del grunner og teorier for hvorfor jeg liker utbytte. Legg gjerne inn flere kommentarer om du har noen spørsmål :)
http://utbytte.blogspot.com/2010/12/hvorfor-utbytte-inneholder.html
Takk for meget informativt svar!
SvarSlettHei, dette er første gang jeg er innom bloggen din. Og inntrykket er veldig bra. Herlig å lese om noe annet en kun daytrading (noe som ikke er interessant i mitt tilfelle.) Har ikke lest så mye om utbytte aksjer tidligere, og jeg tror det er sant som du sier at de fleste som investerer i norske selskap ser på utbytte som en bonus.
SvarSlettJeg er selv så å si fersk i aksje sfæren. Har brukt nesten ett år på å sette meg inn i helt fundamentale ting, da jeg ikke har noen form for økonomisk bakgrunn. Jeg må vel sies å høre til den helt motsatte siden, da jeg tar en master i sosialt arbeid =) Men jeg er konkurranse menneske, med selvdisiplin og jeg ser på aksjer som først og fremst en hobby/utfordring på nåværende stadiet.
Det startet med at jeg satte inn 25 000. Satte inn 50% i aksje fond, og de andre 50% gikk til kjøp av Opera aksjer. Opera aksjen ble valgt fordi de har et bra produkt, god egenkapital og vekst. De første 10 månedene har gått strålende, og jeg sitter nå med 33 000. Men nå føler jeg meg snart klar for å ta steget videre. Jeg har satt inn 17 000 til, slik at jeg har totalt 50 000 NOK til askjer. Og jeg har en avtale med nordnet om fast trekk på 1 000,00 kroner i måneden inn til min Nordnettkonto.
Så nå sitter jeg å klør meg i hode hva mitt neste steg skal være. En ting er sikkert jeg ønsker og unngå daytrading og fokusere på langsiktige investeringer. Og da virker din strategi lokkende. Så jeg lurer på hvor du blant annet finner tallene for tidligere utbetalinger fra de ulike selskapene? Slik jeg kan finne noen aktuelle objekter.
Jeg kommer sannsynligvis til å starte med tre eller fire selskaper. Og skal de nærmeste ukene forsøke meg på noen analyser. Da jeg ikke har noen sterke formeninger om hvilke selskaper som kan være interessante. Er også villig til å ta forholdsvis høy risiko, da jeg enda er ung og har god tid til å investere. Ble visst mye uvesentlig informasjon i denne posten. Men jeg kommer til å følge deg og bloggen din fremover, samtidig som jeg skam sømfare gamle innlegg. Keep up the good work.
Var meningen å poste på ditt nyeste innlegg. Men ble litt surr, satser på at du får det med deg, viss ikke poster jeg den heller på ny om noen dager.
SvarSletthei jeg tenkte på akjser men hva skal jeg gjøre det mange å velge tenkte og sette inn 500 kr imånden går det
SlettHei Chairman2k og takk for kommentaren din.
SvarSlettSå bra at investeringene dine så langt har gått bra. Jeg har ikke så stor kjennskap til Opera bortsett fra at jeg har brukt produktet deres.
De fleste selskapene som betaler utbytte har utbyttehistorikken plassert på hjemmesiden deres. Som regel står denne typisk under “Investor -> utbytte” hos norske selskaper. Hos utenlandske selskaper står det ofte under “Investor Relasjons -> dividends”
Det at du er villig og har mulighet til å ta relativt høy risiko er en stor fordel. Bare pass på at du tar en kalkulert risiko og ikke trår over til gambling. Pass også på at du ikke tar større risiko enn du er komfortabel med. Hvis du også vurderer å være langsiktig prøv å finn ut ca hvor langsiktig du tenker deg å være. Snakker vi 3 år eller 6 år? Hvis du er langsiktig så prøv også å unngå å fokusere for mye på svingninger som ikke er relatert til noe fundamentalt i selskapet, eller sektoren selskapet opererer i. Hvis du er langsiktig og har gjort godt bakgrunnsarbeid så vet du at svingningene kun er støy basert på frykt og grådighet i aksjemarkedet. Prøv også å ha ett mål for investeringen din. Er det en stor kursgevinst eller kanskje passiv inntekt som er målet ditt? Ha også i bakhodet at mer enn 80% av privatpersoner i aksjemarkedet oppnår ikke en gang gjennomsnittlig avkastning. Slik at om du følger flokken vil et indexfond gi deg bedre avkastning over tid. Det er også veldig smart å ha en strategi. Men en strategi kommer som regel litt av seg selv etter hvert også. Du må rett og slett bare prøve, feile og lære av feilene dine.
Setter pris på spørsmål og tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen flere kommentarer.
Takk for svar, kjekt du er villig til å dele så mye av din kunnskap.
SvarSlettVanskelig å si hvor langt fremover jeg tenker, da drømmen er og ha aksjer som en solid bi inntekt. Så det vil automatisk dreie seg om 5år+, med tanke på at start kapital ikke er mer en 50k + 1k i måneden.
Når det gjelder aksje markedes bevegelser føler jeg har fått en forholdsvis god forståelse. Jeg har studert grafer og svinginger siden Mai 2010. Jeg har også studert grafer de seneste ti årene. Og som hobby poker spiller er jeg vant med naturlige svinginger.
Er det lov å spørre hva du ville gjort i min posisjon. Dvs jeg ønsker å skape en solid bi inntekt om X antall år. Om dette tar 5 eller 10 år spiller ingen stor rolle. Jeg er som sagt et konkuranse menneske og er dermed ute etter å "spille" mest mulig optimalt på lang sikt.
Kunne du 5-7 selskaper du kan anbefale meg å ta en titt på? Du er ikke forpliktet noe som helst, og avgjørelsene vil ene og alene ligge på mine skyldre. Da jeg ønsker og utfordre meg selv, og ikke bare ta andres tips direkte uten å tygge litt på avgjørelsen selv. Da et av mine andre mål er å bli flink til dette, og får å bli flink må man lære og erfare. Men hadde satt utrolig stor pris på om du kunne pekt på noen selskaper du ville sett nermere på om du var i min situasjon.
Hvilke kilder bruker du får å få inblikk i det generelle markede i USA. Jeg føler jeg har en del informasjon om det norske markede, gjennom ulike aviser og blogger. Men virker som du mener det finnes størst muligheter for en utbytte investor i det Amrikanske markede. Er det noen aviser/netkilder du bruker mer en andre? Eller bruker du ene og alene kun egne analyser av selskapene?
Mvh chairman2k
Selv har jeg sett på Marine Harvest og GOGL. Med tanke på utbytte, samtidig som det er solide selskaper.
SvarSlettHei igjen
SvarSlettSvar til kommentar 1 - del 1 :p
Var inne og leste litt på bloggen din. Interessant blogg du har og ut fra hva jeg leste der og kommentarene dine her tror jeg du har ett godt grunnlag for å gjøre det godt i aksjemarkedet. Grundig bakgrunnsarbeid og gjennomtenkte avgjørelser kombinert med god selvinnsikt er alpha omega for å lykkes i aksjemarkedet mener jeg.
Både amerikanske aksjonærer og utbytteselskap har som regel langt større fokus på utbytte enn de fleste andre land. Derfor ender jeg ofte opp med amerikanske selskaper. http://finance.yahoo.com/ er en veldig god kilde til informasjon om amerikanske selskaper men også flere internasjonale selskaper. Her finner du også linker til nylige nyheter fra både selskapet selv, men også nyhetssider og blogger. Jeg bruker stort sett kun Yahoo Finance og selskapets egen hjemmeside. Ut over det googler jeg selskapet. Enten for å finne mer generell info om selskapet eller for å prøve å finne analyser av selskapet.
I din situasjon er det flere ting du kan gjøre.
Du kan for eksempel utelukkende fokusere på å øke egenkapitalen ved å ta større risiko og fokusere på vekstselskap fremfor utbytte. For så å reinvestere kapitalen i utbytteselskap senere og bygge deg opp en passiv inntekt. Du må selvfølgelig da ha en formening om at disse vekstselskapene vil øke raskere enn om du investerer direkte i utbytteselskap nå.
Jeg der i mot tror jeg ville plassert alt fordelt på 3-4 utbyttebetalende selskaper som vil gi en noe høy risiko i porteføljen.
1. Ship Finance Limited (ticker: SFL i USA og SFLF på unoterte i Norge) Jeg foretrekker å kjøpe selskapet i USA. Der er det betydelig høyere volum i aksjen og du får da utbyttene i USD slik at du kan velge å veksle de over til NOK når du selv ønsker. I hvert fall gjør du det hos Nordnet. Vet ikke om andre aksjemeglere automatisk veksler utbyttene om til NOK. Du kan se fort igjennom analysen min av dette selskapet. Det er en av mine største investeringer og en av mine favoritter. Men som du selv også sa så bør du gjøre ditt eget bakgrunnsarbeid.
2. North Atlantic Drilling (ticker: NADL) Nytt datterselskap av SDRL med stort vekstpotensial og relativt sikre utbytter. Selskapet er notert på unoterte slik at kursen er lett å manipulere og derfor kan selskapet svinge kraftig fra tid til annen. Men er du langsiktig og fokuserer på det fundamentale så kan dette utvikle seg til en god investering. Selskapet skal også på sikt noteres på Oslo Børs og selskapet regner med en utbytte grad på minst 7% av emisjonskurs slik jeg forsto det fra SDRL.
3. Seadrill (SDRL). Vi kan forvente store og økende utbytter på minst 7% som er dagens utbytte fra SDRL. Slik jeg ser det er SDRL relativt fair priset slik at jeg tror aksjekursen vil øke jevnt og trutt men ikke noen store hopp i kursen.
4. McDondald’s (MCD) har økt utbytte 33 år på rad. De siste 10 årene har de økt med ca 28% årlig i gjennomsnitt. Her forventer jeg sikre utbytter som vil øke hvert eneste år og skape en god og solid passiv inntekt. Jeg kjøpte selv akkurat flere aksjer i McDonald’s. De har ett stort potensial for fremtidig vekst i spesielt Kina men også India.
SvarSlett5. AT&T (T) jeg liker dette selskapet godt og syntes det bør være en del av en stor og veldiversifisert portefølje. Men jeg ville nok heller valgt en del av de andre selskapene jeg har nevnt fremfor dette. Men kanskje du liker telesektoren bedre enn meg og ser større potensial der enn hva jeg gjør.
6. WalMart (WMT) Jeg forventer lite kursstigning men jeg regner med store økninger i utbyttene hvert eneste år frem over.
Frontline (FRO) og Golden Ocean Group (GOGL) er selskaper med veldig høy risiko men også veldig stort potensial. Både bulk og tank markedet er veldig dårlig og det er veldig vanskelig å beregne hvor mye verre og hvor lenge det vil være dårlig før det blir bedre. Jeg anser dagens nivå i både GOGL og FRO som gode men en risikerer allikevel at kursen kan falle betraktelig dersom markedene blir betydelig verre. Noe som kan skje. Jeg ser per dags dato størst oppside i GOGL.
Knightsbridge Tankers (VLCCF) liker jeg også godt og anser dette selskapet som ett noe sikrere kort enn Frontline. Men også VLCCF sliter i dagens marked. Hvis disse tidene fortsetter over lengre tid kan vi se stor nedside her også.
Dette er noen forslag til porteføljer med enkelte av selskapene nevnt over:
Høy Risiko:
Golden Ocean Group GOGL (50% av portefølje)
North Atlantic Drilling NADL (25% av portefølje)
Ship Finance Limited SFL (25% av portefølje)
Middels/høy Risiko:
North Atlantic Drilling NADL (25% av portefølje)
Ship Finance Limited SFL (25% av portefølje)
Seadrill SDRL (25% av portefølje)
Golden Ocean Group ( 25% av portefølje)
Middels/Lav risiko:
Ship Finance Limited SFL (50% av portefølje)
McDondald’s MCD (50% av portefølje)
Selv tror jeg kanskje jeg hadde plassert 50% i SFL, 25% i NADL og 25% i GOGL om jeg var i dine sko. Men GOGL er ett risikoelement som på kort sikt kan slå begge veier. Jeg tror der i mot at etter 1-2 år vil dagens inngang være en veldig god en.
Så ville jeg kanskje brukt utbyttene og pengene du setter inn pr.måned til å kjøpe solide selskaper som McDonald's WalMart, AT&T osv... etter hvert. Dette er selskaper hvor du kan forvente utbytter som øker hvert eneste år frem over. Jeg anbefaler ikke å handle aksjer for under 10,000 på grunn av kurtasjekostnader.
SvarSlettSvar til kommentar 2:
Ja Marine Harvest er ett solid og godt selskap med store utbytter i halvåret. Jeg liker MHG veldig godt og tror vi kan se mye positivt fra dette i fremtiden.
Som du sier er GOGL i teorien ett solid selskap. Usikkerheten ligger i bulkmarkedet som er veldig vanskelig å spå akkurat nå. GOGL er en av mine største investeringer slik at jeg har tro på dette.
Men som du selv sa så bør du gjør dine egne vurderinger og analyser.
Her er noen sitater jeg liker å ha i bakhodet når jeg investerer.
" Most of the time stocks are subject to irrational and excessive price fluctuations in both directions as the consequence of the ingrained tendency of most people to speculate or gamble … to give way to hope, fear and greed." Benjamin Graham
"Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd." Benjamin Graham
The game of speculation is the most uniformly fascinating game in the world. But it is not a game for the stupid, the mentally lazy, the person of inferior emotional balance, or the get-rich-quick adventurer. They will die poor.
Jesse L. Livermore
Dette ble noen lange kommentarer. :p
Dette var inspirerende. Tusen takk for tilbakemeldingen. Skal lese nøye gjennom svaret ditt i morgen, da det er legge tid nå. Men nå har jeg i allefall og jobbe med. Skal holde deg oppdatert på hva jeg kommer til å gå for.
SvarSlettJeg finner ikke NADL under unoterte aksjer i norge, hos nordnet. Må jeg vente til aksjen blir notert for å ha mulighet for å kjøp den?
SvarSlettNei du trykker på handel - kjøp aksjer - så velger du type - unoterte aksjer og skriver inn NADL under verdipapir og trykker søk. Da skal den komme opp. Men det står kun nadl - Norge. Så velger du antall og pris. Ulempen med unoterte selskaper er at det ofte er lettere å manipulere kursen og det kan være vanskeligere å kjøpe og selge aksjene på grunn av lavt volum i aksjen. Men planen er at NADL skal børsnoteres i løpet av 2011. Men om du er langsiktig bør ikke dette ha noe å si.
SvarSlettHei
SvarSlettmå bare si at dette er en Veldig bra blogg!
Jeg har et spørsmål om utbytte.
Jeg tenkte å starte et NUF, men jeg skal ikke være ansatt.
Hva skjer med skatten da, når jeg tar ut utbytte?
eks. et overskudd på 100 000 kr før skatt.
jeg skal tar ut max utbytte.
Hei, og takk for kompliment.
SvarSlettNår du tar ut utbytte fra selskapet ditt må du betale 28% skatt uavhengig av om du har NUF eller AS, akkurat på samme måte som du også må betale 28% skatt som privatinvestor. Slik at det blir ingen skattemessige fordeler her ved å ha et AS/NUF. Fordelen med et AS/NUF er at når ditt NUF får utbytte eller avkastning så slipper selskapet å betale 28% skatt. Derfor kan selskapet reinvestere skatten også. Men dette gjelder kun for investeringer i Norske selskaper og selskaper innenfor EU og EØS. Derfor er det viktig å vite hvor selskapet du investerer i holder til. Hvis ikke blir du dobbelbeskattet. Investerer du f.eks i Seadrill eller Frontline vil du bli dobbelbeskattet.
Du kan også lese denne for noe mer utfyllende informasjon: http://utbytte.blogspot.com/2010/11/nuf-as-investeringskonto-eller-ingen-av.html
PS: Det er kommet nye og mer vennlige regler for AS etter at jeg skrev denne artikkelen. Nå er AS og NUF tilnærmet likestilt.
Jeg ser en fordel.
SvarSlettVis jeg er ansatt i et NUF/AS, og min kone er eier. Hun tar ut et utbytte vært kvartal, så vil vi tilsammen bli skattet mindre enn om jeg hadde vært eier og tatt ut overskuddet som lønn/utbytte.
Tenkt deg at jeg tjener vil ha e resultat før skatt på ca 700 000 kr i året.
hva lønner seg? NUF/AS/enmannsforetak...
Hilsen Hans
Ja det er godt mulig. Men det er jo individuellt for en hver persons privatøkonomi.
SvarSlettJeg er ingen ekspert på dette så du burde heller ta dette med en revisor eller selskap som har spesialisert seg på AS og NUF.
Enmannsforetak er tilnærmet det samme som å være en privatperson. Dersom du snakker om ca 700 000 i fortjeneste utbytte og gevinst fra aksjer innenfor EU/EØS vil AS eller NUF være det beste om du ikke kommer til å ta ut hele avkastningen hvert år. Som nevnt er reglene for AS/NUF tilnærmet like så jeg ville valgt AS bare for å slippe styret med å ha et Mor/holdingselskap i England også.
Men som nevnt er ikke jeg riktig person å spør om dette. Dette bør du ta med noen som har innsyn i deres privatøkonomi slik at de kan vurdere hva som lønner seg for dere i forhold til eierforhold, utbytte/lønn, pensjon osv...
Har sjekket litt på listen med selskaper i forhold til dividents dvs utbytte per aksje.
SvarSlettSLik jeg ser det er det lavere utbytte på dagens rente på sparekonto. Stemmer dette? På sparekonto får man årlige renter men med dividents får man utbetalt hver 3 måned.
For eksempel får man utbetalt 1 dollar i utbytte hver 3 måned blir dette da 4 dollar. For eksempel med innkjøps pris på per aksje på 50 dollar blir årlige utbytte inntekter 8%.
Har jeg forstått dette rett?
Noen betaler utbytte per år, noen betaler utbytte per kvartal og noen betaler utbytte per måned. Dette varierer. Men per kvartal er mest normalt i USA og per år er mest normalt i Norge.
SlettUtbytter tar også utgangspunkt i prosent per år akkurat som ved renter. Slik at hvis et utbytte er på 8% så er det normalt 8% per år. Uavhengig av hvor ofte du får utbetalt utbytte. Akkurat som ved et boliglån. Et boliglån har gjerne en rente på 4% per år, likevel du betaler renter hver måned.
Mange utbytter er i dag høyere enn renten en vil få på en sparekonto. Men igjen er også risikoen høyere.
Det siste har du rett i. Får man utbetalt 1 dollar i utbytte hver 3 måned blir dette da 4 dollar. For eksempel med innkjøps pris på per aksje på 50 dollar blir årlige utbytte inntekter 8%. Dette er helt riktig.
Kunne tenke meg flere tips om gode selskaper som gir bra utbytte. Slik jeg ser det så gir mcdonalds 2,5% hvert kvartal (10% per år) basert på siste utbyttebetaling.
SvarSlettJeg beregner det slik: divident/innkøpspris aksje*4
ganger med 4 for å få inntrykk av årlig avkastning
Korriger meg hvis jeg har forstått dette feil.
I forhold til ovenstående liste er det i dag mcdonalds som har høyest utbytte avkastning.
Nei McDonald's gir ca 3,5% utbytte per år fordelt på kvartal. Det vil si at du får en fjerdedel av utbytte per kvartal. Noe som betyr at hvert kvartal får du ca 0,87%.
SlettDersom du ønsker å investere i selskaper som har betalt og økt utbyttene hvert år i gjerne 10 år eller mer. Er det veldig sjelden å finne utbytter over 5% per år. De fleste ligger på rundt 3% nå for tiden.
Har kommet borti et prosjekt som har avkastning på 25% etter skatt. Det er basert på historiske data. Dette er et sosial husbyggerprogram etterlignende husbanken. Myndighetene gir sluttkjøper gode låne og skattevilkår, prosjektfirmaet har lang venteliste med kjøpere og dermed ganske sikker handel.
SvarSlettLurer på om jeg skal gå etter utbytteaksjer i selskaper med historiske jevnlig gode betalinger. Eller om jeg skal satse på dette prosjektet. Har ikke funnet noen med utbytte på 25%.
Noen forslag?
25% høres farlig mye ut. Godt over for godt til å være sant, vil jeg si. Likevel kan det være sant, men jeg ville gjort nøye bakgrunnsarbeid om jeg var deg før jeg hadde investert her.
SlettDet er veldig lite sannsynlig at du finner noen utbytteaksjer med 25% utbytte. Spesielt hvor det vedvarer.
AWDR er det selskapet som sannsynligvis vil betale det høyeste utbytte på OSE i år.
SvarSlettHar du noen meninger om det selskapet?
Nei, har ikke satt meg inn i AWDR.
SlettGod kveld
SvarSlettJeg har såvidt prøvd meg på trading og feilet. Sitter nå med bwo(cirka 20 tusenkr bare) og har oppdaget ideen om utbytteaksjer.
Er du fortsatt i mcdonalds? Tror du det er et bra tidspunkt å kjøpe mcdonald nå eller bør jeg vente til det kommer en dipp?
God kveld
SlettNei jeg har ikke lenger McDonald's men jeg liker den veldig godt, spesielt om du ønsker stabile og økende utbytter med relativt lav risiko. Utbytte fra MCD ligger i dag på ca 3,10% per år.
Jeg tror MCD nå er i overkant av fair priset. Er du veldig langsiktig og redd for å stå utenfor om ikke det kommer en dipp er det sikkert et greit tidspunkt å kjøpe på. Men har du is i magen og ikke trenger MCD i porteføljen så tror jeg det før eller siden vil komme en dipp. Men om det skjer i neste uke eller først om 6 måneder er vanskelig å si.