Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 24. januar 2011

Hvordan bygge utbytteporteføljen

Del 4 i serien - Hvordan starte som utbytteinvestor.

Vi har nå en del kunnskap om forberedelser, hvilke selskaper vi ønsker i porteføljen og hvilken rolle disse skal spille. Hvordan du nå skal begynne å bygge porteføljen avhenger av hvor stor kapital du har og hvilken risiko du ønsker i porteføljen. Jeg vil ta utgangspunkt i min egen strategi som ligger mellom middels og høy risiko. Det første jeg vil anbefale er å ikke handle selskaper for under kr 10,000-12,000. Dette for at ikke kurtasjen skal spise opp en alt for stor del av investeringen. Selvfølgelig må hver enkelt vurdere dette selv. Men jeg personlig handler aldri for under ca 12,000,- om gangen.

Om du har liten startkapital (10-15,000,-) ville jeg startet med ett frontlinjeselskap. Det vil si et selskap som betaler store utbytter fra start. Bakgrunnen for dette er at du har stort behov for større kapital for å kunne bygge porteføljen. Da har du ikke tid til å vente flere år på at kjerneselskapene skal gi tilstrekelig utbytte.

Når du omsider får spart sammen 10-15,000 til så må du begynne å vurdere risikoen din. Du kan enten velge å investere i samme eller et nytt frontlinjeselskapet, eller så kan du investere i et kjerneselskap. Kjerneselskapene er de selskapene som på sikt skal stå for den største delen av inntektene. Personlig ville jeg valgt samme eller enda ett frontlinjeselskap. Dette for igjen å booster inntektene fra start enda mer. Men husk også at ved dårlige tider kuttes utbyttene fra disse selskapene raskt.

Om vi sier at du der i mot har en startkapital på 100,000 som kun består av egenkapital ville jeg ha investert noe annerledes. Her bør en begynne å diversifisere porteføljen og kombinere frontlinjeselskap med kjerneselskap. Jeg ville startet med ca 60% i frontlinjeselskap og 40% i kjerneselskap. Så ville jeg reinvestert utbyttene i de samme eller flere frontlinjeselskap. Men selvfølgelig bør dette vurderes etter hver enkel sin egen risikoprofil.

Diversifisering av selskapene.
Frontlinjeselskapene ville jeg stort sett diversifisert blant følgende sektorer: Bank/finans, forsikring, shipping, olje/gass, offshore eller eiendom. Bakgrunnen for dette er at disse sektorene ofte har en type inntekt som gjør det mulig for dem å dele ut store utbytter og allikevel holde inntektene like eller ofte også økende.

Kjerneselskapene ville jeg startet med å diversifisere på følgende sektorer. Dagligvare, fast food, medisin og vitaminer. Jeg ville gjerne kjøpt store internasjonale selskaper som Coca Cola, McDonald’s, Procter & Gamble og Johnson & Johnson. Selskaper som har inntekter fra alle verdens kontinenter og er derfor også eksponert mot flere typer valuta. Disse selskapene til sammen utgjør også en stor diversifisering over forskjellige typer produktkategorier. Etter dette ville jeg kanskje valgt noen kjerneselskaper fra bank/finans og oljesektoren. Men dette ville jeg veid opp mot hvilke sektorer frontlinjeselskapene er eksponert mot.

Nå er du godt i gang med porteføljen din og videre må en nesten bare se selv hvor en ønsker å gå.

I Del 5: Vedlikehold av porteføljen, vil jeg se litt nærmere på vedlikehold og oppfølgning.

Les mer om diversifisering av porteføljen her.


My satisfaction always came from beating the market, solving the puzzle. The money was the reward, but it was not the main reason I loved the market. The stock market is the greatest, most complex puzzle ever invented – and it pays the biggest jackpot….it was never the money that drove me. It was the game, solving the puzzle, beating the market that had confused and confounded the greatest minds in history. For me, that passion, the juice, the exhilaration was in beating the game, a game that was a living dynamic riddle, a conundrum to everyone who speculated on Wall Street.




Med får du opp til kr 170,- per måned trukket fra ditt forbruk.

2 kommentarer:

  1. Har du eksempler på selskap som hadde passet inn i 60/40 fordelingen av front/kjerneselskap? En fordeling av 250K egenkapital på ditt risikonivå.

    SvarSlett
  2. Her har du et eksempel på 60/40 fordelt Front/kjerneselskap med utgangspunkt i kr 250,000. Dette er en portefølje med mitt risikonivå som jeg vil si er medium/høyt. Jeg tar også utgangspunkt i at planen er å sitte med kjerneselskapene til evig tid, om det ikke skjer noe fundamentalt galt i ett av selskapene. Frontlinjeselskapene bør på sikt bli erstattet med flere kjerneselskaper når en ønsker mindre risiko og mer utbyttesikkerhet.

    Frontlinjeselskap
    40,000 - Ship Finance (SFL)
    20,000 - Annaly Capital Management (NLY)
    30,000 - Frontline (FRO)
    20,000 - Golden Ocean Group (GOGL)
    15,000 - Knightsbridge Tankers (VLCCF)
    25,000 - Seadrill (SDRL) (eller kanskje det nye datterselskapet til SDRL)

    Kjerneselskap
    20,000 - Procter & Gamble (PG)
    20,000 - PepsiCo (PEP)
    20,000 - Johnson & Johnson (JNJ)
    20,000 - AT&T (T)
    20,000 - McDonald’s (MCD)

    Dette er en portefølje hvor du vil være sterkt eksponert mot shipping og offshore. Det er en del usikkerhet nå i shippingmarkedet. Spesielt i tørrbulkmarkedet. Noe som betyr at spesielt GOGL og FRO er relativt utsatt for store svinginger i utbytte og kurs de neste månedene. SFL og VLCCF vil også bli rammet av dette men i mindre grad enn GOGL og FRO tror jeg. På lang sikt der i mot tror jeg dagens kurs er en god inngang i både GOGL og FRO. Jeg tror også at GOGL og FRO er noen av de selskapene som vil komme best ut av denne stormen. NLY er et selskap som betaler ut ca 90% av overskuddet som utbytte. Noe som også betyr at utbytte vil svinge nesten jevnt med inntektene. Kort sakt så tjener selskapet mye penger når sentralrenten i USA er lav og mindre penger når den er høy. Slik at når renten begynner å øke vil utbytte sannsynligvis falle noe. Pr. dags dato ligger utbytte på 14,5% Ettersom NLY betaler ut ca 90% av overskuddet som utbytte bør en ikke forvente noen større kursøkning i NLY.

    PG, PEP, JNJ og MCD er alle veldig solide selskaper hvor en kan forvente årlige økninger i utbytte. Gjerne på rett rundt 10% Dersom ett av disse selskapene ikke skulle øke utbytte ett år vil dette være et stort faresignal. T er også et solid selskap hvor en kan forvente årlig økninger i utbytte. Men siden T har en langt større utbyttegrad bør en forvente en noe lavere årlig økning i utbytte.

    Nå er dette kun et eksempel på en portefølje. Slik at dersom du vurderer å foreta en lignende investering som i eksempelet bør du gjøre grundig bakgrunnsarbeid og sette deg inn i selskapene slik at du føler deg trygg på investeringen din og er sikker på at investeringen passer ditt risikonivå, situasjon og tidsperiode.

    SvarSlett