Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

tirsdag 1. februar 2011

Vedlikehold av porteføljen

Del 5 i serien - Hvordan starte som utbytteinvestor.

Nå som porteføljen er oppe og går og utbytteinntektene ruller inn på kontoen er det på tide å begynne med vedlikehold og oppfølgning av porteføljen og utbyttene.

Ettersom porteføljen vokser og du blir diversifisert over flere land, valutaer og sektorer kan det bli vanskelig å holde øye med alle selskapene. Derfor må du lage deg rutiner for hvordan du skal følge opp hvert selskap og utbytte.

1. Utbytte
En god metode for å følge opp utbyttene på er ved å lage et Excel ark. Her lager du en liste over alle selskapene du forventer utbytte fra pr. kvartal og forventet størrelse på utbyttene. Hver gang et utbytte ruller inn på kontoen så registrer du dette i regnearket med dato, reelt utbytte og eventuell kildeskatt. Da får du en oversikt over når utbyttene kom inn, hvilke utbytter som enda ikke er kommet og om utbytte har økt eller falt siden siste kvartal. Det er også greit å ha oversikten over når og hvor mye kildeskatt du har betalt når du skal føre dette opp på selvangivelsen.

2. Selskap
Det er viktig å holde seg oppdatert på hva som skjer i selskapene du har i porteføljen. En god metode for å følge opp selskapene på er ved å dele opp porteføljen over to til tre uker. Du tar halve eller en tredjedel av porteføljen den ene uken og resten de neste ukene. Når du skal skaffe deg oversikt over selskapene så er det greit å begynne med selskapets hjemmeside. Se om det ligger noen nye rapporter eller oppdateringer her. Sjekk også gjerne sider som Yahoo finance for å se om det ligger noen nyheter eller artikler her fra tilfeldige nyhetssider. Du kan også gjerne gjøre et søk på google.
Dette vil føre til at du holder en grei oversikt over selskapene i porteføljen.

3. Vedlikehold av porteføljen
Til tider vil enkelte selskaper stige langt mer enn forventet og har du flaks kan noen aksjer på kort tid doble seg og enda mer. Dette kan føre til en uønsket balanseendring i porteføljen. Enkelte sektorer eller aksjer vil få en dominerende posisjon i porteføljen. Skjer dette bør du vurdere å selge deg ned til ønsket nivå i disse selskapene eller sektorene. Gevinsten kan du gjerne reinvestere i andre sektorer eller selskaper du ønsker større eksponering mot.

Dette var siste del av Hvordan starte som utbytteinvestor. Jeg håper du kan dra nytte av noe av hva jeg har skrevet i denne serien til din egen utbytteinvestering.

Du kan også lese:
Investeringsstrategi - Retningslinjer
Min metode for investering The individual investor should act consistently as an investor and not as a speculator. This means.. that he should be able to justify every purchase he makes and each price he pays by impersonal, objective reasoning that satisfies him that he is getting more than his money's worth for his purchase.
Benjamin Graham
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar