Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

lørdag 18. februar 2012

Tanker rundt restruktureringen

De av dere som har fulgt bloggen noen uker vet at jeg holder på å restrukturere porteføljen. Dette blant annet for å kvitte meg med all gearing (gjeld) i porteføljen, slik at porteføljen kun er egenkapitalfinansiert. Dette har tatt, og tar fortsatt mye tid. Det at jeg egentlig ønsker å beholde alle selskapene i porteføljen gjør det enda vanskeligere å velge hvilke jeg skal selge. Spesielt nå som porteføljen også blir mindre, blir det verre å bestemme seg for hva som skal bort.

Jeg har foreløpig valgt å holde på de selskapene jeg tror vil øke mest i verdi og/eller betale de største utbyttene på kort sikt. Med kort sikt mener jeg litt diffust de neste årene. Dersom McDonald’s kun øker med 30% over de neste 2 årene og Golden Ocean Group øker med 40% vil det være mer lønnsomt for meg å selge McDonald’s i dag og beholde GOGL for så å selge deler av GOGL om 2 år og kjøpe McDonald’s igjen. McDonald’s er en av mine favorittselskaper når det kommer til stabile utbyttebetalere og også en av mine største investeringer. Derfor var det vanskelig for meg å selge McDonald’s, men MCD gav meg for 2011 en avkastning på ca 40% og ser til dels overpriset ut. Derfor virket det også som et godt valg å selge McDonald’s nå fremfor flere av de andre selskapene i porteføljen. Intel der i mot har økt med ca 30% for 2011 men jeg anser selskapet som fortsatt noe underpriset og tror også utbyttene fra Intel vil kunne øke kraftig over de neste årene. Derfor velger jeg å beholde denne. Det samme gjelder for Microsoft som ser enda mer underpriset ut fra mitt synspunkt.

Det er hovedsakelig ingen av selskapene jeg har solgt som jeg har hatt noen god selskapsrelatert grunn til å selge. Det har som nevnt hovedsakelig gått på at jeg anser oppsiden i selskapet som mindre enn for enkelte av de andre selskapene i porteføljen.

Generelt sett så liker jeg ikke porteføljen min slik den er nå. (dette kommer jeg tilbake til) Jeg var veldig godt fornøyd med hvordan porteføljen min så ut en stor periode i 2011. Men porteføljen var til dels bygget på ustø grunn. På det verste var ca 50% av porteføljen gjeldsfinansiert. Dette skaper en del ekstra risiko og fører også til at store deler av utbyttene går til å dekke rente, og resten til å betale ned gjelden. Status akkurat nå for porteføljen er at 85% av den er nå finansiert av egenkapital og kun 15% med gjeld.  Dette er jeg godt fornøyd med, og i løpet av de neste månedene skal dette tallet opp til 100% egenkapitalfinansiert.

Jeg startet forrige avsnitt med at jeg generelt sett ikke liker porteføljen min, slik den er i dag. Bakgrunnen for det er at det føles som jeg nesten er tilbake til begynnelsen og må bygge opp porteføljen på nytt. Som om jeg skulle ha brukt mye tid på å ferdigstille et hus for så å få vite at grunnmuren ikke holder mål, og huset må rives og bygges på nytt. Nå føler jeg at huset er nesten ferdig revet og jeg står på bar bakke igjen med planker og hammer.

Her er en liten liste over irritasjonsmomentene i porteføljen min. 
1. Flere av selskapene i porteføljen betaler ikke utbytte for øyeblikket, eller ustabile og uforutsigbare utbytter.
2. Porteføljen er langt mindre diversifisert enn jeg egentlig ønsker.  
3. Enkelte av selskapene i porteføljen utgjør en langt større del av porteføljen enn hva jeg anser som ideelt.
4. De fleste kjerneselskapene, og noen av de jeg anser som de beste kjerneselskapene er ute av porteføljen.

Likevel veien videre ser langt mer uklar ut nå enn hva den gjorde for seks måneder siden, så er jeg overbevist om at på sikt vil dette har vært et godt valg. Om noen år tror jeg resultatene virkelig vil vise seg.

I was at the end of my tether when my first book was published. For eight years I didn't make a penny, I worked so hard, didn't drink, didn't enjoy life.
Orhan Pamuk--> -->

10 kommentarer:

 1. Ikke helt den oppmuntringen jeg trenger, siden jeg har planer om å belåne for første gang så raskt Nordnet har godkjent avtalen.

  For meg høres det ut som om du begynner å bli utålmodig, eller bare er rastløs for tiden. Kanskje du burde prøve å sette av en liten del av kapitalen til medium sikt-investeringer (noe du forsåvidt allerede har gjort med SEVDR). Da får du litt å leke med, samtidig som du ikke beveger deg for langt bort fra hovedplanen.

  Salg av enkelte long-selskaper som du ser på som overprisede kan gå inn på medium sikt-porteføljen, og framtidige gevinster derfra kan eventuelt brukes til nye long-posisjoner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei

   Nei, å belåne investeringene er ikke bare, bare. Det har sine fordeler og kan passe godt inn i mange strategier, men det har også sine bakdeler.

   Jeg er verken utålmodig eller rastløs. Hadde jeg vært utålmodig hadde jeg nok beholdt gearingmuligheten. Det ville gitt meg mer kapital å "spille" med og en større potensiell oppside. Men jeg har gearet porteføljen i snart 3 år nå uten at jeg er helt sikker på om det har gitt noe meravkastning i min utbyttestrategi. Renten har også begynt å stige nå og det gjør det også mindre attraktivt å geare for min del. Delvis på bakgrunn av dette mener jeg det er på tide å prøve ut en ny vri i strategien og se hvordan det føles. Jeg er heller ikke rastløs, for den siste tiden har det vært mye på en gang. Noe som også gjorde at jeg fikk mindre tid til bloggen.

   Da jeg startet bloggen skrev jeg at jeg vil prøve, feile, tilpasse og justere metoden min ettersom jeg finner ut hva som passer og ikke passer for meg og min investering. Det gjelder fortsatt og er egentlig hva jeg gjør nå.

   Det er en veldig god ide du kommer med. Mulig jeg vil sette av en del av kapitalen fra salg av long-selskapene til litt kortere verdi-investeringer, slik som SEVDR.

   Jeg vet ikke hva strategien din er eller hva sikten din er, men du får ha lykke til med gearingen din. Men jeg vil anbefale å geare sakte fra begynnelsen for å merke seg sin egen smertegrense. Basert på min egen erfaring så vil det påvirke psyken mer enn ønskelig i nedgangstider. Det gjelder bare å ikke la det påvirke så mye at en gjør noen irrasjonelle salg.

   Uansett, takk for en god ide! vil vurdere det videre. :)

   Slett
 2. Jeg tror du gjør noe fornuftig når du restrukturerer.
  Prøvelsene for verdensøkonomien er nok ikke over selv om 2012 har begynt svært bra. Kan være bra for nattesøvnen å minske gjelden.

  Ang Intel så er jeg helt enig. De har økt utbytte godt over de siste 10 år, har bra med cash, ser attraktivt priset ut og har gode vekstutsikter når flere og flere skal ha pc'er i fremvoksende markeder.

  Når de i tillegg bruker mer penger på R&D en sine største konkurrenter bruker tilsammen gir det grunn til å tro at de vil være markedsledene i mange år til.

  Jeg eier ingen enkeltaksjer, men det blir innkjøp i løpet av mars i år. Det blir en strategi som er veldig lik din med fokus på attraktivt prisede selskaper med mye cash og bra distribusjon av utbytte i % av EPS.
  Intel står blandt de øverste på lista.

  Jeg har fulgt bloggen din en stund og det var her jeg begynte å lære meg om denne typen strategi.
  Håper du finner tid til å oppdatere fremover da jeg setter stor pris på analysene dine.

  SvarSlett
 3. Hei SlappFisken

  Enig med deg, jeg tror heller ikke prøvelsene er på langt nær over. I løpet av 2012 eller 2013 vil jeg tro vi får to-tre måneder med kraftig nedgang. EU spesielt, men også USA har enda store gjeldsproblemer. Det samme gjelder også for Japan. Kina er mer et wild card tror jeg.

  Ja det skal nok noe til for at Intel skal miste sin posisjon i markedet.

  Hyggelig at du liker bloggen og skal prøve å oppdatere jevnt og trutt. Men ettersom bloggen kun er en hobby så vil den dessverre bli nedprioritert fra tid til annen. Men jeg har egentlig et mål om i snitt å få ut fire innlegg i løpet av en måned.

  Du får også ha lykke til med strategien din og investeringene dine :)

  SvarSlett
 4. Glimrende blogg. Godt du er tilbake etter 1mnd pause:-) Følger med og blir inspirert. Har nogelunde samme strategi...

  Lykke til videre!

  Hilsen Breri

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Breri, setter pris på at du liker bloggen :)

   Takk og lykke til med dine investeringer også.

   Slett
 5. Takk for ny oppdatering av bloggen! Det er kjempespennende å følge strategien din! I den oppdaterte porteføljen din ser jeg bare 5 norske kjerneselskap.

  * Hva er årsaken til at du har droppet Gjensidige?

  Selv om utbyttet trolig blir marginalt lavere enn i fjor, er det fortsatt veldig bra i forhold til aksjekursen (Gjensidige).

  * Utgjør hvert av de 5 norske kjerneselskapene omtrent like stor prosentvis andel av porteføljen din?

  SvarSlett
 6. Hei

  Ja jeg har kun fem nå og både Statoil og Telenor vil mest sannsynlig bli solgt veldig snart for å redusere gjelden enda mer.

  Som jeg sa så er det ingen av selskapene jeg har solgt som jeg har hatt noen god selskapsrelatert grunn til å selge. Det har som nevnt gått på at jeg anser oppsiden i selskapet som mindre enn for enkelte av de andre selskapene i porteføljen. Det samme gjelder også for Gjensidige. I tillegg liker jeg også først og fremst å få utbytte oftest mulig. Slik at selskaper som Gjensidige som kun betaler årlige utbytter står generelt svakere hos meg enn selskaper som betaler kvartalsvis eller månedlige utbytter. Men som nevnt så ser jeg på kort sikt også mindre oppside i Gjensidige når det kommer til enten aksjekurs, utbytte eller begge deler i forhold til de andre selskapene jeg har valgt å beholde i porteføljen.

  Valget når jeg skulle selge GJF sto egentlig mellom NHY, GJF, TEL, STL, ORK og DNB. Litt kort så anser jeg NHY og DnB som underpriset og tror begge selskapene har en større oppside enn GJF, TEL og STL. GJF ser for meg relativt fair priset og egentlig også TEL i det korte bildet. STL ser noe mer underpriset ut, men også denne ser høyere priset ut enn NHY og DNB mener jeg. ORK, ser jeg egentlig ikke noen større oppside i enn GJF i det korte bildet. Men jeg har valgt å beholde ORK fremfor GJF rett og slett for de har over en lang periode vist at de betaler stabile og jevnt økende utbytter. Jeg ser heller ingen grunn til hvorfor ORK skulle endre på dette. Jeg liker også godt den restruktureringen ORK foretar for øyeblikket og tror resultatet kan bli veldig lønnsomt på lang sikt.

  Jeg anser likevel fortsatt Gjensidige som et solid og relativt trygt selskap å ha i en utbytteportefølje i lengden. Jeg tror også Gjensidige vil levere en jevn og økende totalavkastning for de langsiktige.

  Nei de fem norske kjerneselskapene utgjør ikke omtrent like stor prosentvis andel av porteføljen. NHY utgjør 6,3%, DNB utgjør 5,9%, ORK 4,7%, TEL 2,7% og STL 2,1% av porteføljen. Slik at investeringen min i NHY og DNB er mer enn dobbelt så stor som investeringen min i TEL og STL.

  Etter TEL og STL trolig blir solgt står deler eller hele investeringen i enten NHY, DNB, eller SEVDR i fare for å bli solgt. Deler av SDRL står også i fare for å bli solgt. Men det kan enda være flere måneder til.

  Håper dette gav deg noen svar :)

  SvarSlett
 7. Vet hva slags konsekvenser Obamas nye skattepolitikk på utbytta har for utenlandske investorer(som oss)?

  Gjelder det kun for amerikanske borgere?

  SvarSlett
 8. Jeg vet IKKE hva slags konsekvenser Obamas nye skattepolitikk på utbytta har for utenlandske investorer. MEN med 99% sannsynlighet så vil det ikke påvirke hvor stor skatt vi vil måtte betale på utbyttene våre fra USA. Det er mulig kildeskatten blir økt fra 15-30% for oss, men vi vil da likevel med 99% sannsynlighet få tilbake 2% på selvangivelsen, slik at vi kun skatter 28%. Akkurat slik vi nå betaler 13% mer skatt på selvangivelsen, slik at vi totalt har skattet 28% ink. kildeskatten vi nå betaler på 15%.

  Men det er en fare for at utbytteselskaper kan bli mindre populære blant amerikanere og derfor falle en del i verdi.

  Men foreløpig er det kun spekulasjoner. Jeg venter og ser hva som skjer når alt er endelig.

  SvarSlett