Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

søndag 9. januar 2011

Porteføljens frontlinje

Del 2 i serien - Hvordan starte som utbytteinvestor.

Når forberedelsene er over og du har klart for deg hvilken tidshorisont du har og hva du ønsker å oppnå er det på tide å gå videre til å velge aksjer.

Personlig ligger min investeringsstrategi et eller annet sted mellom middels og høy risiko. Dette kan du lese mer om her.

Først vil jeg ta for meg selskaper med store utbytter fra start. Jeg anser 7% årlig utbytte eller mer for å være store utbytter. Dette er sektoren hvor den største risikoen for utbyttekutt ligger. Men dette er også porteføljens frontlinje. Med det mener jeg at det er disse selskapene som skal stå for den største inntekten og veksten i porteføljen fra start.

Når du skal velge et selskap som betaler høye utbytter er det en god del ting du må ta hensyn til.

1. Hvorfor betaler selskapet høyt utbytte?
Enkelte ganger ser utbyttene høye ut pga. et stort kursfall som kan ha bakgrunn i problemer i bedriften. Det hjelper lite å investere i en bedrift som har utbytte på 12% om utbytte blir kuttet til null kvartalet etter. Et eksempel på dette er BP. BP betalte normalt ca 3% årlig utbytte. Da kursen falt ekstremt mye etter lekkasjen i Mexicogulfen så det ut som BP betalte ut ca 12% utbytte, basert på tidligere utbytter. Men fakta var at BP hadde store problemer og kuttet utbytte fullstendig neste kvartal og alle kvartalene siden. Ekstraordinære utbytter enkelte år kan også være med å forvirre og få utbyttene i et selskap til å se bedre ut enn de nødvendigvis er.
Derfor er det viktig å se på utbyttehistorikken til selskapet og uttalelser fra styret angående utbytte. Slik at du er sikker på at store og jevne utbytter er en del av selskapets politikk.

2. Hvor stor del av EPS (earning per share) går til utbytte?
Selskaper som betaler store utbytter, betaler ofte ut den største delen av EPS som utbytte. Derfor er det viktig å sjekke ut hvor stor del av EPS som er betalt ut som utbytte de siste årene. Enkelte selskaper betaler så å si nesten 100% av EPS som utbytte. Dette betyr at utbyttene svinger tilnærmet synonymt med inntektene. Noen selskaper betaler også over 100% av EPS som utbytte. Dette betyr at enten forventer selskapet store inntekter om kort tid. Eller så tar selskapet seg vann over hode og vil på sikt måtte kutte utbyttene. Når selskapene betaler nesten hele inntekten som utbytte betyr det at de har lite eller ingen kapital igjen til nye investeringer. Om selskapene allikevel ønsker å investere og vokse så må selskapene lånefinansiere så å si hele de nye prosjektene eller foreta emisjoner. Dette kan føre til ekstremt store svingninger i kursen og utbyttene.

3. Hvilke selskaper skal du så velge?
Du skal velge de selskapene som kan vise til en lang historie med høye utbytter og sterk utbyttepolitikk. Det er greit at selskapene kutter utbyttene i nedgangstider så lenge du vet at de opptar utbytter igjen så fort inntektene tilsier at de kan dette. Derfor er det viktig å bli kjent med ledelsen og styret i selskapet. Noen ganger kan du også se på hvilken type inntektskilde selskapet har for å vite om sannsynligheten er stor for kutt i utbytte. Utleie av eiendom er en type inntektskilde som pleier å være relativt stabil. Om selskapet driver med utleie av eiendom er det ikke noe problem at 90% av inntektene går til utbytte og de resterende 10% går til nedbetaling av gjeld og å dekke utgifter. Slike selskaper har gjerne leieavtaler som går over flere tiår og som stiger med en fast prosentandel pr. år. Dette betyr at inntektene vil øke årlig for å kompensere for inflasjon og økte utgifter. Gjeld og avdrag vil sannsynligvis også falle med årene, slik at jevnt over vil kurs og utbytte øke med tiden.

4. Hvor ofte betaler selskapene utbytte?
Dette er også noe du må ta hensyn til. Jeg anbefaler å investere i selskaper som betaler utbytte pr kvartal eller oftere. Noen selskaper betaler utbytte pr. måned, noen pr. kvartal og noen pr. år. På lang sikt har dette noe å bety og du bør velge selskaper som betaler utbytte så ofte som mulig.

La oss ta et eksempel. Hvis vi har 3 selskaper som alle betaler ut 8% årlig. Ett selskap betaler ut pr. måned, ett pr. kvartal og ett pr. år.

Selskap 1.
8% fordelt på 12 utbetalinger.

Selskap 2.
8% fordelt på 4 utbetalinger.

Selskap 3.
8% fordelt på 1 utbetaling.

Som du ser har alle selskapene like store nominelle utbytter pr. år. Men det effektive utbytter blir følgende:

Selskap 1 - 8,30% eff. Utbytte.
Selskap 2 - 8,24% eff. Utbytte.
Selskap 3 - 8,00% eff. Utbytte.

Med andre ord du får 0,30% større utbytte om utbetalingene blir pr. måned og 0,24% om det er pr. kvartal ved utbytte på 8%. Det er ikke all verdens men på sikt så blir det noen kroner. Derfor bør du velge selskaper med flest årlige utbetalinger.

I del 3: Porteføljens kjerne, vil jeg ta for meg selskaper med lav risiko.


"Successful stocks don't tell you when to sell. When you feel like bragging, it's probably time to sell."


5 kommentarer:

  1. Hei, hvilke aksjer i porteføljen din er det som gir månedlige utbytter?

    SvarSlett
  2. Hei

    Jeg har ingen aksjer i porteføljen som gir månedlige utbytter for øyeblikket. Men Realty Income Corp. (O) er et selskap som betaler utbytte pr.måned og som jeg holder et godt øye med. Vil sterkt vurdere en inngang i O dersom aksjen faller til under $ 30,00,-

    SvarSlett
  3. Takk for svar. Morsom blogg å følge dette. Realty Income; interessant selskap, men fy for en P/E. Ser dyrt ut i mine øyne.

    Du har ikke vurdert å kombinere aksjer med andre investeringer som f.eks. eiendom? Utleieleilighetene mine gir langt bedre yield enn de aller fleste aksjene i porteføljen din. Når det er sagt så eier jeg også en del aksjer. WMT, SDRL og SFL eier vi begge to.

    SvarSlett
    Svar
    1. Om man ser på en del av de Canadiske,Engelske, og Americanske Royalty Trust & Trust. Så vil du se at svært mange av disse har utbytte hver måned.Nå er de Canadiske blitt vanlige selskap fordi Canada hadde en tre årig overgangs periode. Så de har ikke det skatte fritaket lenger. Om man søker på dividend ditectiv.com, så vil du finne det som er av utbytte selskap. Alt fra selskap med en yield på 0,5 %, til 25 %.

      Slett
  4. Hei, takk.
    Ja Realty ser dyrt ut for meg også. Det er hvorfor jeg først vil vurdere en inngang om den går under $ 30.

    Jeg har drevet en del med eiendom og har også hatt noen utleieboliger fra tid til annen. Solgte den siste for bare få måneder siden. Slik det er nå så liker jeg bedre aksjer og vil ikke vurdere utleieboliger på en god stund. Det er ikke pga. jeg har noe i mot eiendomsinvestering. Men slik min situasjon, situasjonen i verden, investeringsforholdene og markedet er nå så er aksjeinvestering mer attraktivt for meg enn eiendomsinvestering.

    SvarSlett