Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 13. desember 2010

Frontline (FRO) Analyse

Frontline er et av verdens største tankrederi og holder til på Bermuda. Aksjene omsettes på Oslo Børs og New York Stock Exchange. Hovedaksjonær er John Fredriksen, som har bygd opp selskapet gjennom oppkjøp av andre selskap og nybygging. Selskapet har en sterk eksponering mot spotmarkedet og er kjent for en aksjonærvennlig utbyttepolitikk.

1. P/E: 11,07 = 4.
2. Utbyttegrad: 7,96% = 3.
3. Utbyttegrad av EPS: 83,6% = 1.
4. Antall år på rad som utbytte har økt: 1 = 0.
5. Antall år på rad med utbytte: 10 = 2.
6. Årlig økning i EPS siste 8 år i snitt: 14,42% = 3.
7. Forventet EPS økning for neste år: 13,20% = 3

Årlig økning i EPS er i dette tilfellet relativt misvisende. Da f .eks EPS økte med 152% fra 2003-2004 og falt 85,58% fra 2008-2009. Noe som viser at det er svært store svingninger i dette selskapet og derfor også stor risiko for store kutt i utbytte. I snitt har selskapet levert en EPS på $ 6,36 pr. år de siste 10 årene. Noe som betyr at en bør kunne forvente årlige utbytter på minimum. $ 3-4 i snitt. Med dagens kurs tilsvarer dette en utbyttegrad på ca  11,9-15,89%
Noe av det jeg liker best med FRO er at det blir styrt av John Fredriksen. Historisk sett har dette vist seg å være veldig lukrativt for aksjonærene. Både sikkerhetsmessig og økonomisk. Ønsker du litt fart og spenning i porteføljen med noen søvnløse netter fra tid til annen kan FRO være noe å vurdere.

16/24 
* * * *
Les også: En ny og bedre analysemetode
Les også: Golden Ocean Group (GOGL) Analyse

Disregarding the big swing and trying to jump in and out was fatal to me.  Nobody can catch all the fluctuations.  In a bull market the game is to buy and hold until you believe the bull market is near its end.  Jesse L. Livermore



Med får du opp til kr 170,- per måned trukket fra ditt forbruk.

10 kommentarer:

  1. Vil bare komme med et innspill om at denne inntjeningen ble gjort i et historisk godt tankmarked. Vil det være realistisk å regne med samme inntjening i fremtiden? Jeg bare spør, da jeg har sett på aksjen selv og syntes den har virket interessant.
    Hva tror du forresten om Microsoft? Har lest at de ønsker å bli et mer utbyttevennlig selskap. Forøvrig veldig interessant blogg, og jeg leser den med interesse!

    SvarSlett
  2. Hei og takk for kommentar. Det har du rett i. Det er vanskelig å si noe om fremtiden. For det eneste vi har å spå fremtiden med er fortiden. Men tankmarkedet svinger kraftig og historisk sett så har vi flere ganger hatt historisk gode tankmarkeder. De ser ut til å komme i jevne perioder. Slik har det vært de siste 100 årene og sikkert mange år før det også. F. eks 1956-1957, 1972-1974, 1979, 1988-1989, 1996-1997, 2000, 2004 og 2008 var alle ekstremt gode år i tankmarkedet. Tiden i mellom besto av dårlige, normale og gode år. Men du har rett året 2004 var det beste av de alle. Sannsynligvis ble tankmarkedet for 2004 sterkt påvirket av den store veksten i Kina som virkelig skøyt fart i 2002-2003. Derfor forventer jeg at vi kan regne med gode tider i fremtiden også. Men om de kommer om 1 eller 3 år er vanskelig å si. Om vi kan få samme inntjening som i 2004 er også vanskelig å si. Tankmarkedet er veldig påvirkelig. Derfor er det vanskelig å spå dette markedet. Men John Fredriksen mener at de neste 1-2 årene ikke vil være mye å skryte av. Personlig tror jeg han har rett. Men jeg liker å kjøpe aksjer i dårlige tider når ingen vil ha de. Så holder jeg på de til de gode tidene kommer om 1 eller 3 år kanskje?

    Microsoft:
    Jeg har også hørt det samme. Jeg er ikke veldig positiv til Microsoft. Bakgrunnen for det er stort sett bransjen de opererer i. Det er stor konkurranse her og mye kostnader og utgifter til å produsere og skape nye produkter for å hele tiden å holde markedsandelen. Det er veldig lite som skal til før du begynner å miste markedsandeler til en konkurrent. Apple er et godt eksempel på dette. I begynnelsen av 2000 var det veldig få som vurderte Apple. Men etter Ipod og spesielt Iphone er Apple nå ekstremt populært og Macintosh er mer poppulært enn noen gang før. På bekostning av Microsoft.

    Google, Yahoo, IBM, Apple, Sony etc... jobber alle veldig hard for å overgå Microsoft og det som gjør at jeg stort sett holder meg borte fra denne bransjen er nettopp den harde konkurransen. Men om jeg skulle velge et selskap å investere i så ville det være Microsoft. Som du sa så har de gitt utrykk for at de vil øke utbyttene frem over og det beviste de også da de tidligere i år økte utbytte med ca 23%. De har også kjøpt tilbake ekstremt mye av egne aksjer de siste årene. Noe som gjør at EPS og utbytte vil stige pr. aksje. Selskapet har en veldig attraktiv P/E på 12 i forhold til Apple med en P/E på 22. Men Microsoft har beveget seg sidelengs eller ned de siste 10 årene og om de ikke kommer opp med noe nytt og spennende tror jeg det vil fortsette slikt. Men ettersom jeg har holdt meg unna denne bransjen og Microsoft enda betaler utbytte som er under min grense på 3% har jeg ikke satt meg veldig godt inn i dette selskapet. Slik at kan godt være dette vil bli et bra utbytteselskap for fremtiden.

    Om du har noen flere spørsmål er det bare å kommentere så skal jeg svare så godt jeg kan.

    SvarSlett
  3. Ja, det er sykluser i tankmarkedet. I den sammenheng er det kanskje - i Frontlines tilfelle - mer korrekt å regne ut P/E over 15 siste år, da det gir et mer korrekt bildet av hvordan syklusene endrer seg.
    Samtidig så har Frontline levert bra utbytter og man vet hva man får når man investerer i selskapene til John Fredriksen. Jeg er også helt enig med deg at man burde investere på lave nivåer, og når alle andre er negative. For øyeblikket så roper jo de fleste analytikere og andre selg.

    Interessante med slike diskusjoner, da jeg er også er inspirert av value-investing, men ikke like fokusert på utbytter som det du er.

    SvarSlett
  4. Ja mulig du har rett i at P/E pr år over de siste 15 årene vil gi et mer riktig bilde.

    Ja det var value investing type Benjamin Graham og Warren Buffett jeg også var inspirert av og startet med. Men etter hvert utviklet strategien min seg til å omhandle utbytte. Vet ikke helt hvorfor det ble slik. Det var vel kanskje tilfeldig. Men etter hvert har jeg bare blitt mer og mer opptatt av utbytte. Slik det er nå kjøper jeg ikke en aksje om den ikke betaler utbytte eller jeg har en formening om at den en gang vil begynne å betale utbytte.

    Takk for kommentar ;)

    SvarSlett
  5. Spennende blogg som jeg først oppdaget i dag, gleder meg til å følge den. Vil forøvrig kjøpe Frontline i dag, nå som alt ser mørkt ut i tankmarkedet er tiden inne for å kjøpe. Ellers hva er din formening om John Fredriksen kontrollerte Seawell? Blir dette en ny utbyttemaskin på sikt?

    SvarSlett
  6. Hei
    Setter pris på slike tilbakemeldinger :)

    Jeg er enig med deg i at nå er tiden inne for å kjøpe Frontline, om du er langsiktig. John Fredriksen har for ikke lenge siden spådd nedgang og krise i tankmarkedet over det neste året. Men han har også sakt at Frontline vil klare seg godt og at han vil plassere ca 50% av formuen sin i tank om 1-2 år. Kanskje FRO kan falle kr 10-20 i det korte bilde. Men på lang sikt så tror jeg dette er en god inngang.

    På sikt er jeg veldig sikker på at Seawell også vil begynne å betale utbytte. Men om det skjer i 2011 eller først om flere år til er vanskelig å si. Jeg sitter ikke med aksjen selv for øyeblikket og syntes aksjen virker relativt høyt priset i det korte bilde.
    Men når den største vekstperioden er over og SEAW begynner å levere gode resultater tror jeg SEAW vil bli en stor utbyttemaskin.

    SvarSlett
  7. Hei!

    Kom akkurat over bloggen din, og synes det er mye god lesning her!

    Et spørsmål: Når du analyserte FRO, så ser du, slik jeg forstår, på tall over de 10 siste årene. Er det noen gratis nettside hvor slike lange serier er tilgjengelige? Får bare tall for 3 år tilbake på google og yahoo.

    SvarSlett
  8. Hei

    Takk for det.

    Nei jeg vet ikke om noen nettside hvor du kan finne slik informasjon. Det er ulempen med “Norske” selskaper. Det er veldig vanskelig å finne historisk informasjon om disse i forhold til Amerikanske selskaper. Med selskaper som Frontline går jeg personlig stort sett igjennom kvartals og årsrapporter for så mange år tilbake som jeg kan finne på selskapets hjemmeside. Noen selskaper viser kun årsrapporter for de 5 siste årene og da søker jeg stort sett rundt på nett for å se om tidligere årsrapporter er å finne andre steder. Enkelte ganger kan du også sende mail til selskapet og be om tidligere årsrapporter. Men dette er tungvint og tidskrevende.

    Men Google og Yahoo er veldig gode kilder til informasjon når det gjelder spesielt Amerikanske selskaper men også ofte andre internasjonale selskaper fra typisk England, Tyskland og Frankrike.

    Den gangen jeg finner en kilde til nyttig og riktig informasjon om børsnoterte selskaper på OSE så skal jeg publisere det på bloggen

    SvarSlett
  9. Hei,

    Tror du Frontline har nådd bunnen nå? Lurer på om jeg skal kjøpe om en stokk med aksjer siden den er historisk lav (litt oppgang siste dager,men..). Hva tenker du er lurt her? Fredriksen har i tillegg garantert med personlig innskudd om det skulle være nødvendig fra neste kvartal. Ser for meg at innvesteringen kan mangedobbles hvis en er litt tålmodig.

    SvarSlett
  10. Hei

    Jeg vet ikke. Det er helt umulig å fastslå noe som helst enda. Alt er avhengig av hvordan restruktureringen blir. Jeg har ikke fått med meg at han har garantert personlig innskudd om det skulle være nødvendig. Det siste jeg fikk med meg var at Fredriksen var villig til å komme med egne innskudd og gjøre det som blir nødvendig.
    Men dette kan bety en stor emisjon på kr 10 eller at selskapet blir delt opp, at skip blir solgt med store tap, eller at Fredriksen pøser på med egne penger i en rettet emisjon på kr 18. Det siste scenarioet er til stor fordel for alle oss Frontline aksjonærer, men det er lite sannsynlig at det vil skje. Det ville vært en ren gavepakke til oss hvor Fredriksen tar all risiko. Det kan også hende det blir en rettet emisjon på for eksempel kr 15 eller enda verre kr 10?

    Jeg har bestemt meg for å vente med videre investering i FRO til jeg får en avgjørelse eller i det minste en indikasjon på hvordan restruktureringen vil bli. Men på det tidspunktet kan FRO stå i kr 30 eller kanskje kr 10. Fra mitt synspunkt er kr 10 og kr 30 like sannsynlige alt etter hvor god eller dårlig restruktureringen blir for aksjonærene.

    Skal jeg gjette, så tror jeg at restruktureringen vil bestå av en emisjon som er garantert fulltegnet av Fredriksen, hvilken kurs den blir på vet jeg ikke. Jeg tror også det vil bli gjort noen avtaler med kreditorene som vil føre til at FRO får bedre betingelser nå og kanskje i 1-2 år frem i tid mot at de reduserer gjelden med en viss sum. Det vil også trolig bli gjort noe mellom FRO og SFL. Men dette er kun spekulasjoner og de store risikoelementene slik jeg ser det er hvor mye cash må FRO hente inn, og til hvilken kurs.

    Jeg er enig med deg i at investeringen sannsynligvis kan mangedobles om en er tålmodig. Men som sakt er det veldig avhengig av hvordan restruktureringen blir gjort.

    SvarSlett