Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

lørdag 12. februar 2011

AT&T (T) analyse

AT&T er verdens 21 største selskap og det største telekommunikasjonsselskapet i USA. Selskapet har også røtter som strekker seg helt tilbake til 1885.

1. P/E: 8,5 = 5.
2. Utbyttegrad: 6,10% = 2.
3. Utbyttegrad av EPS: 51,3%  = 2.
4. Antall år på rad som utbytte har økt: 27 = 4.
5. Antall år på rad med utbytte: 27 = 4.
6. Årlig økning i EPS siste 10 år i snitt: 3,4% = 0.
7. Forventet EPS økning for neste år. 4,3% = 1.

Selskapet har hatt en dårlig økning i EPS de siste 10 årene og EPS forventningene for 2012 er ikke heller mye å skryte av. Det som vi der i mot kan skryte av er følgende. De har en P/E på kun 8,5 og utbyttegraden ligger på 6,10% men består kun av 51,3% av EPS. Fra en utbytteinvestorssynspunkt er AT&T å anse som attraktivt. Selskapet betaler et høyt utbytte men ikke mer enn ca halvparten av EPS. Noe som indikerer at AT&T kan opprettholde og øke utbytte over de neste årene også.

Ønsker du lav-middels risiko med eksponering mot telekommunikasjonsbransjen bør absolutt AT&T vurderes.

18/27   
* * * * *


When buying shares, ask yourself, would you buy the whole company?





6 kommentarer:

  1. Hvor ofte utbetales utbytte og hvor store andeler må man sitte med for at det skal kaste av seg noe særlig?

    SvarSlett
  2. Hei

    Utbyttene betales ut pr. kvartal.

    Utbyttegraden ligger i dag på 6,10% ca det dobelte av av de beste sparekontoene. 10,000 vil da gi 610,- i året fordelt på 152,2,- pr. kvartal, minus 28% skatt. Ikke mye til å begynne med men med jevn sparing og utbytteøkning så vil det bli penger ut av det etter noen år. Utbytteinvestering er egentlig en "bli rik sakte strategi" Det gjelder å ha tålmodighet, vedlikeholde porteføljen og reinvestere smart. På sikt vil utbyttegraden alene slå markedet.

    SvarSlett
  3. Legger du vekt på kursene i det hele tatt? i tradisjonelle strategier der man fokuserer på gode selskaper vil man ofte rangere og fjerne selskaper som feks taper seg x prosent. Har du noe mål om hvor billig aksjen må være før du går inn? prisen burde vel egentlig være underordnet en så langsiktig strategi? Seadrill er jo et av de største selskapene dine såvidt jeg har forstått, det er jo rimelig dyrt i dag...

    SvarSlett
  4. Ja, kursen er fortsatt veldig viktig. Dersom et selskap betaler 3% utbytte når kursen er på $30 vil utbytte øke til 6% om kursen faller til $15. Slik at kursen er også viktig når du velger selskap til en utbytteportefølje. Men som du sier så vil en ofte fjerne selskaper som taper seg x prosent over tid i en tradisjonell strategi. I en tradisjonell strategi er kursstigningen det du skal tjene penger på og eventuelle utbytter er bonus. Slik at da er det ofte viktig å kutte taperne tidlig og beholde vinnerne. I en utbyttestrategi er det motsatt. Så lenge det ikke er noe fundamentalt galt i selskapet som føre til at kursen faller så selger jeg ikke selskapet. Så lenge utbyttene holder seg eller øker som forventet og EPS holder seg eller øker betyr det lite eller ingenting om kursen svinger litt. Så lenge selskapet betaler utbytter som holder seg eller øker betyr det som regel også at EPS holder seg eller øker og da vil kursen også følge etter før eller siden. Slik at på sikt ender du som regel opp med både pose og sekk. Jeg har ikke noe generelt mål om hvor billig aksjen må være før jeg går inn. Det viktigste er størrelsen på utbytte, økningen i EPS og økningen i utbytte over de neste årene. Men i utgangspunktet kjøper jeg ikke selskaper med en P/E over 20.

    Seadrill er min største investering, ja. Grunnen til at Seadrill er så dominerende i min portefølje nå er pga den har økt 85% i verdi siden jeg kjøpte selskapet. For å redusere risikoen og ikke være for eksponert mot riggbransjen og SDRL så bør jeg redusere posisjonen min i SDRL og øke i en annen sektor. Men jeg anser ikke SDRL som dyrt på dagens kurs. På kort sikt tror jeg det nå sitter en del personer i SDRL med store gevinster og bare venter på å selge så fort det skjer noe uventet i aksjemarkedet eller riggmarkedet. Slik at på kort sikt kan kanskje kursen falle tilbake en del over de neste månedene. Men jeg har en formening om at utbytte og EPS i SDRL vil øke over de neste kvartalene og årene. SDRL har også en av verdens yngste riggflåter, noe som vil føre til mindre vedlikehold og reparasjoner enn konkurrentene. En ung flåte vil også gjøre SDRL til en favoritt blant kundene. Derfor godtar jeg en større risiko og eksponering mot SDRL. Hadde jeg der i mot vært en verdiinvestor hadde jeg sannsynligvis solgt SDRL nå som jeg anser den som fair priset. Men jeg er ikke en verdiinvestor slik at kursøkningen er kun en bonus ikke det avgjørende for om jeg skal selge.

    SvarSlett
  5. Til anonym:

    Det er en formueskatt som også skal betales her, selv om den sjelden nevnes i bloggen. Den er slett ikke ubetydelig når formuen når en viss størrelse, men ligger på rundt 1,1%. I tillegg har nok JC startet sine investeringer på et gunstig tidspunkt og har pene innganger. Til opplysning.

    Atomvinter

    SvarSlett
  6. Det er helt riktig. Om du har netto formue på over 700,000 plassert i bolig, aksjer, banken eller noe annet, blir du beskattet med 1,1%.
    Heldigvis for oss langsiktige aksjeinvestorer så har vi noe som kalles skjermingsfradrag. Noe som betyr at vi normalt kan oppnå en årlig avkastning på mellom 2-4% på aksjene våre som er skjermet for skatt. Slik at skjermingsfradraget hamler opp med formueskatten og gir deg noen kroner ekstra for bryet ;)

    Ja, jeg kjøpte AT&T for nesten 2 uker siden og aksjen har steget nesten 3% siden da. Jeg anser dette som et gunstig tidspunkt og en pen inngang. Hvis ikke ville jeg handlet noe annet. Til opplysning.

    SvarSlett