Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

tirsdag 29. mars 2011

Sysco Corp. (SYY) Analyse

Sysco har falt under min kostpris og derfor velger jeg å gjøre en ny analyse av denne for å avdekke bakgrunnen for fallet.

Sysco er USA’s største distributør av matvarer. Sysco distribuerer blant annet frossen mat, hermetisk mat, tørrmat, ferskt kjøtt, fryst kjøtt, sjømat og fjærfe. De importerer også spesialiteter og distribuerer ferske råvarer av flere slag. Sysco leverer også ikke-matvarer som engangsservietter, tallerkener, kopper, kokekar, restaurant- og kjøkkenutstyr. Som USA’s største distributør av matvarer har Sysco over 400,000 kunder som omfatter sykehus, sykehjem, skoler, kinoer, sommerleirer, hoteller, moteller, catering samt større kjeder og fornøyelsesparker.

1. P/E: 14,38 = 4.
2. Utbyttegrad: 3,70% =1.
3. Utbyttegrad av EPS: 53%  = 2.
4. Antall år på rad som utbytte har økt: 34 = 4.
5. Antall år på rad med utbytte: 42 = 4.
6. Årlig økning i EPS siste 10 år i snitt: 9,5% = 2.
7. Forventet EPS økning for neste år: 8% = 2.

Basert kun på tallene over ser selskapet attraktivt ut på dagens nivå. Men dette forklarer ikke de siste måneders fall i både overskudd og aksjekurs. Fallet den senere tid henger sammen med økende råvarepriser. Dette fører igjen til redusert overskudd for Sysco, som igjen slår ut i aksjekursen. For å kompensere for økende råvarepriser kan Sysco sette opp prisene til kundene og dermed opprettholde marginene. Men Sysco har der i mot valgt en annen strategi. Sysco har foreløpig valgt å holde prisene lave for å stjele markedsandeler fra konkurrentene som er presset til å sette opp prisene. På kort sikt vil dette påvirke overskuddet negativt. På lang sikt kan en større markedsandel føre til økt inntekter som kompenserer for lavere marginer. Selskapet kan også kombinere dette med å øke prisene gradvis men likevel holde dem lavere enn konkurrentene.

Den store frykten blant investorer nå er at Sysco ikke skal ha overskudd nok til å øke utbyttene eller i verste fall måtte kutte i utbytte. Personlig frykter jeg verken utbyttekutt eller at Sysco ikke vil øke utbytte igjen til neste år. Sysco har større marginer enn konkurrentene sine, slik at Sysco vil kunne absorbere økende råvarepriser lengre enn konkurrentene. Sysco har også en lav gjeldsgrad på kun 67% av egenkapital.

Det er fare for at Sysco vil falle videre mens de sulter ut konkurrentene men på lang sikt tror jeg dette vil lønne seg. I verste fall kan Sysco også øke prisene slik som resten av konkurrentene gjør og dermed være like lønnsom eller lønnsommere enn tidligere.

Sysco ser attraktivt ut med dagens P/E og utbyttegrad på 3,70% er du langsiktig og liker stabile og økende utbytte kan Sysco være noe å vurdere.


19/27
* * * * *

We believe that according the name 'investors' to institutions that trade actively is like calling someone who repeatedly engages in one-night stands a 'romantic.
Warren Buffett





5 kommentarer:

  1. Alle tiders sitat hehe. Takk for en god blogg. For meg høres det fornuftig ut å satse på utbytte. Egentlig er det det eneste som gir fornuft ut av aksjemarkedet for meg. Kanskje jeg gir det et forsøk når økonomien gir større spillerom. Uansett - fortsett å skrive!

    SvarSlett
  2. Hei, takk for hyggelig kommentar. Ja, jeg liker også det sitatet hehe. Dessverre har det blitt lite tid til bloggen i det siste. Dette er en hektisk periode for meg, men skal prøve å få ut minst ett innlegg i uken.

    SvarSlett
  3. Hei,
    bra blogg du har, følger den titt og ofte..

    Investerer du kun i USA eller er det selskaper på Oslo Børs som også er interessante? (utenom de som i tillegg er registrert i USA...)

    SvarSlett
  4. Hei
    Takk for kommentar. I teorien så investerer jeg hvor det måtte være. Om det er Norge, USA, Tyskland eller noe annet sted er egentlig relativt likegyldig. Men det som hindrer meg fra en del land er for eksempel at det kan være vanskelig å finne informasjon om regelverk for beskatning av utbytte og også informasjon om selskapene i enkelte land. Jeg vurderte akkurat Companhia Energetica de Minas Gerais (CIG) ett selskap fra Brasil, notert i USA som hovedsakelig produsere og leverer elektrisitet. Men det nådde ikke helt opp. Flere selskaper på Oslo Børs er interessante. Jeg skulle gjerne vært i NHY, YAR og ORK. Men utbyttestrukturen er ikke konkurransedyktig nok mot flere av de amerikanske selskapene. I USA er det langt større fokus og krav om utbytte fra aksjonærene enn hva det er i Norge. I Norge får jeg inntrykket av at de fleste ser på utbytte som en bonus og ikke en selvfølge. Dette gjør at selskapene i USA ofte gir mye mer for å opprettholde og øke utbyttene enn Norske selskaper og selskaper fra flere andre land. Norske selskaper betaler hovedsakelig utbytte kun en gang i året og de kutter og øker utbyttene alt etter hva de ønsker å prioritere det året. Ved slik usikkerhet ønsker jeg betydelig større utbytter enn hva eksempelvis ORK og YAR gir. Slik at per dags dato så er ingen av de selskapene jeg har vurdert på Oslo Børs en aktuell investering. Men dersom jeg ser en endring i utbyttestruktur og ett større fokus på utbytte fra enkelte av de Norske selskapene så skal du ikke se bort fra at jeg kjøper en posisjon i enkelte av disse.

    SvarSlett