Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

fredag 11. november 2011

Why Microsoft?


Som noen av dere kanskje vet, så har jeg prøvd å få Microsoft til rundt $ 20 i snart 1 år nå. For noen dager siden gav jeg opp og kjøpte Microsoft for $ 26,-. Bakgrunnen for det er først og fremst at jeg ser stor oppside i Microsoft. Jeg vil si alt under $ 33 er en underpris for Microsoft og at $ 34-36 vil være en fair pris å betale. Jeg byttet ut Abbott og Altria med Microsoft. Jeg liker fortsatt både Altria og Abbott, men når jeg måtte velge den jeg anså for å ha størst oppside, spesielt når det kommer til utbytte men også aksjekurs så falt valget på Microsoft. Abbott og Altria lå begge også nær 1 year high, når det kommer til aksjekurs. Slik at tidspunktet for å selge disse virket riktig.

Microsoft betaler ut kun 23% av EPS som utbytte og tilbyr et utbytte på 3%. Gjennomsnittlig utbytte for de siste fem årene har for MSFT vært 2% og det har gjennomsnittlig utgjort 26% av EPS. Slik at utbytte er i dag 33% høyere enn de siste fem årene og utgjør 11,53% mindre av EPS enn gjennomsnittet for de siste fem årene. Selskapet har også økt utbyttene hvert år de siste 9 årene.

Microsoft prises til en P/E på kun 9,6 mens P/E for Microsoft (MSFT) de siste 5 årene har i snitt ligget på 17. Det vil si at MSFT nå prises til nesten halvparten av snittet. Selskapet prises også til en P/B på 3,7 i forhold til snittet for de siste 5 årene på 6,7. Hvis historie kan brukes som en indikator for hvor et selskap skal i fremtiden så ser det lyst ut for MSFT. Microsoft har også 12 milliarder USD i gjeld, men til gjengjeld har de også 57 milliarder USD i kontanter. Slik at Microsoft har resursene til å foreta seg mye spennende i fremtiden.

Noen av ulempene med selskaper som Microsoft er at det er stor konkurranse og høyt krav om konstant invasjon i de fleste markedene Microsoft opererer i. Det er også “lett” for små enmannsforetak av noen selskap å slå seg opp til milliardimperier. Slik som vi har sett med selskaper som Facebook, Groupon, Spotify, Twitter, Google, og også egentlig både Apple og Microsoft. Begge de to sistnevnte kommer opprinelig fra hver sin garasje. Det er også disse to som er de største “fiendene“. Microsoft har lenge dominert IT markedet, og har stort sett økt inntektene sine jevnt og trutt helt fra tilbake på åttitallet. Mens Apple der i mot flere ganger har vært nær konkurs og på midten av 90-tallet var de nesten ikkeeksisterende. Likevel har de kommet sterkt tilbake de siste 10 årene og har nå en markedsverdi på ca det dobbelte av Microsoft. Kontantbeholdningen deres er også nesten det dobbelte av Microsoft. Med nesten 100 milliarder USD i kontanter, skal det godt gjøres av ledelsen til Apple å kjøre selskapet i grøften enda en gang. Jeg tror Apple endelig er kommet for å bli og kan kanskje også vise seg å være en god investering i mange år fremover. Selv har jeg hatt Iphone de siste tre år.

Likevel jeg generelt er positiv til Apple, så ser jeg noen skyer på Applehimmelen 2-4 år frem i tid. Apple betaler heller ikke utbytte, og dette alene er grunn nok for meg til ikke å kjøpe Apple, for de som lurte.

Microsoft har fortsatt en ekstremt stor kundemasse, men i det siste har de slitt på enkelte områder, spesielt smartphone markedet og internettmarkedet. Til gjengjeld har de likevel fortsatt store og økende inntekter generelt. Selskapet økte inntektene med 7,3% over de siste 12 månedene og har inntekter på 21% i forhold til verdi av eiendeler. Microsoft kjøper også jevnt og trutt tilbake egne aksjer og har de siste 10 årene redusert antall aksjer med 21%.

Likevel Microsoft har femdoblet inntektene, redusert antall aksjer med 21%, økt kontantbeholdningen til over 50 milliarder USD og betaler utbytte er fortsatt prisen pr. aksje på samme nivå som den var for 12-13 år siden. Dette betyr at enten var Microsoft ekstremt overpriset for 12-13 år siden eller så er aksjen ekstremt underpriset nå. Med tanke på at MSFT ble handlet til en P/E på ca 80 for 10-13 år siden var den nok ekstremt overpriset den gang. Men til en P/E i dag på kun 9,6 ser Microsoft underpriset ut. Spesielt om vi sammenligner den med Apple’s 14,4 og S&P 500’s 13,8.

Microsoft har også en kredittverdighet på AAA. Det betyr at Microsoft blir ansett som en sikrere investering enn USA. En kan også nevne at det for de siste 12 månedene kun kostet 2,3 milliarder å holde i gang et selskap som genererer netto inntekter på 23 milliarder.

Har du interesse for teknologi og utbytte kan MSFT være et selskap å vurdere.

When I started out in business, I spent a great deal of time researching every detail that might be pertinent to the deal I was interested in making. I still do the same today. People often comment on how quickly I operate, but the reason I can move quickly is that I’ve done the background work first, which no one usually sees. I prepare myself thoroughly, and then when it is time to move ahead, I am ready to sprint.
Donald Trump
3 kommentarer:

 1. jeg setter pris på at du deler opplysningene med oss :)
  Så et lite spørsmål: Msft har AAA-rating. Vet du hvor høye renter disse obligasjonene gir? Og om/hvordan man kan handle disse?

  SvarSlett
 2. Hei :)  Microsoft debt
  Q. Does Microsoft issue bonds?
  A. Microsoft does issue bonds. Read the press release.


  Q. What are the coupon rates and maturity dates for the Microsoft bonds?
  A.
  0.875% Notes due September 27, 2013
  2.950% Notes due June 1, 2014
  1.625% Notes due September 25, 2015
  2.500% Notes due February 8, 2016
  4.200% Notes due June 1, 2019
  3.000% Notes due October 1, 2020
  4.000% Notes due February 8, 2021
  5.200% Notes due June 1, 2039
  4.500% Notes due October 1, 2040
  5.300% Notes due February 8, 2041

  Q. How can I buy Microsoft bonds?
  A. To purchase Microsoft bonds, please consult your financial advisor or broker.

  http://www.microsoft.com/investor/InvestorServices/FAQ/default.aspx

  Personlig tror jeg du vil få større rente i lengden på en høyrentekonto i Norge enn obligasjoner i Microsoft. Risikoen er også betydelig mindre, spesielt om du investerer for under 2 millioner.

  SvarSlett
 3. Microsoft er en aggressiv monopolist som for tiden driver en utstrakt "litigation" prosess for å ta konkurrenter. Slik det er nå virker selskapet mer interessert i å bruke rettsystemet enn å drive innovasjon. Apple er i gang med det samme, men har i det minste produkter som er (har vært?) i forkant. I USA er det nå en rekke patenttroll som utnytter systemet for det det er verdt. Både Google, Novell, IBM og flere er involvert. Microsoft står bak de fleste. Så får tiden vise om det er et selskap på vei ned eller om de lykkes med strategien. (det funket jo på 80 tallet) Jeg for min del holder meg langt unna.

  SvarSlett