Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

torsdag 22. mars 2012

Porteføljerapport 22.03.2012

Listen over porteføljen kan dere se her.

Her er grafen over utviklingen så langt i 2011. 
Som dere kan se så har 2012 begynt veldig bra for meg og jeg ligger godt over både Thorleif og OBX indexen. OBX er opp 10,13% i år, Thorleif er opp 14,1% og porteføljen min er opp 30,12%. Jeg forventer likevel at 2012 vil by på noen tøffe perioder.

Jeg har så langt i 2012 brukt veldig mye tid på å redusere og kutte beholdninger i porteføljen for å redusere gearingen til null. Dette har ført til at gjelden som tidligere utgjorde rundt 45% av totalkapital, nå kun utgjør 13% av totalkapitalen.  Jeg regner med å redusere gjelden til under 4% i løpet av de neste 4 månedene. Dette vil trolig skje gjennom salg av Sevan Drilling, Norsk Hydro eller DnB, om ikke noe annet overrasker veldig positivt.

Sevan Drilling kjøpte jeg i slutten av desember 2011 og er min første verdiinvestering. Investeringen min i SEVDR er opp over 55% og har så langt vært et veldig godt tilskudd til porteføljen. Ettersom jeg fortsatt ser en oppside på minst 40-60% fra dagens kurs i SEVDR kommer jeg ikke til å foreta meg noe her med det første.

Utbyttene kommer fortsatt inn på kontoen med jevne mellomrom, men med langt større mellomrom enn tidligere. For bare noen få måneder siden mottok jeg utbytter hver uke, slik er det ikke lenger. Jeg ser der i mot frem til igjen å motta utbytter hver uke om noen år frem i tid.

Kjøp:
Nokia
Frontline 2012
AT&T
Annaly Capital

Salg:
Seadrill
Royal Dutch Shell
BP
Statoil
Telenor
Yara
Gjensidige
Procter & Gamble
McDonald’s
Wells Fargo
Walgreen
Wal-Mart
Coca Cola
Chevron
At&T
Exxon Mobile
PepsiCo
Eon AG
TeliaSonera


Det har blitt mange salg og veldig få kjøp i det siste som dere ser. Igjen har dette med at jeg jobber med å redusere gjelden. Så langt ser det ut til at jeg har valgt riktig selskap å selge og riktig selskap å beholde. Både Frontline, Golden Ocean Group; Ship Finance og Deep Sea Supply, som er blant mine største investeringer, har gjort det veldig godt så langt i år. Jeg forventer der i mot at de fleste av disse trolig vil falle en god del tilbake igjen om noen måneders tid. 

Som dere også ser så har jeg solgt noe Seadrill. Dette skjedde samme dag og til dels på bakgrunn av at John Fredriksen valgte å selge seg litt ned. Seadrill var og er fortsatt min største -investering. Jeg solgte 16,6% av Seadrill-beholdningen min og etter salget utgjør Seadrill 16,71% av totalporteføljen min. Ship Finance er min nest største investering og utgjør snart en like stor andel av porteføljen som Seadrill. Pr. dags dato utgjør Ship Finance 14,19% av porteføljen. 

Totalt sett er jeg godt fornøyd med oppgangen i porteføljen. Jeg er også godt fornøyd med valget av hvilke selskaper jeg beholder og hvilke jeg har solgt. Jeg tror at ved noen års sikt vil disse valgene jeg har gjort de siste månedene vise seg å være veldig lønnsomme. Ut over dette ser jeg frem til å bli kvitt gjelden og bygge en stabil og forutsigbar utbytteportefølje.

Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.
Thomas Edison


13 kommentarer:

 1. Både AT%T og Nokia er på min watchlist og jeg tror nok du har gjort gode langsiktige investeringer i begge selskapene. Spesielt Nokia har jo store muligheter for vekst, hvis de får til Lumia-satsningen sin.

  Selv om du er utbytteinvestor, regner jeg ikke med du er helt imot capital appreciation:)

  Jeg har så vidt begynt min karriere som investor og finner stor verdi i dine tanker og analyser. Selv om du bare poster korte sammendrag bare gir du tips til videre lesning.

  En gjeldfri portefølje er nok også en smart løsning. Selv om det setter din portefølje litt tilbake på kort sikt, vil det vel være bedre å kunne reinvestere utbytte enn å betale gjeld..

  SvarSlett
 2. Hei

  Ja, jeg tror også At&T og Nokia kan være noen gode langsiktige investeringer. :)

  Nei, at aksjekursen øker er en stor bonus. Det er også et mål med utbytteinvestering å kjøpe en aksje når den er lavest mulig priset, for det er også da den har høyest direkteavkastning.

  Fint at du liker bloggen :)

  Ja jeg tror du har rett i at i lengden vil det være bedre uten gjeld. Mens jeg hadde mye gjeld i porteføljen, merket jeg ikke at det stresset meg noe. Men nå som jeg nesten ikke har gjeld så merker jeg at det er mer avslappende på kroppen. Det var litt overraskende.

  Du får ha lykke til med din karriere som investor. Noe av det viktigste jeg har lært om investering, er å lære mest mulig om selskapet, markedet og det som er relevant for investeringen og sine egne reaksjoner ved svingninger i kursen. Hvis en har kontroll på både selskapet en investerer i og sine egne følelser og reaksjoner ligger en godt an, mener jeg.

  SvarSlett
 3. Jeg synes det blir tåpelig av deg å sammenlikne med Thorleif Jackson og indekser når du ikke oppgir hva du eier, inngang, gearing.

  Thorleif Jackson oppgir hver eneste aksje, hvert eneste utbytte, alt.

  Du oppgir ingenting. Nada.

  SvarSlett
 4. Grunnen til at jeg sammenligner meg med Thorleif og OBX er for å ha noe å strekke meg etter. Bakgrunnen for at jeg valgte akkurat Thorleif er for vi har en del fellestrekk i vår investeringsstrategi. Dette er noe jeg ville gjort også uavhengig av bloggen, for jeg mener det alltid er nyttig og motiverende å ha noen å måle seg mot, og en måte å holde oversikt over hvordan en ligger an. Spesielt også om det er noen som er bedre enn seg selv, eller som gjør at en må streve litt ekstra for å oppnå det samme som de gjør. Dersom jeg år etter år ikke klarer å slå OBX indeksen er dette nyttig informasjon for meg. For det sier meg at jeg sannsynligvis vil gjøre det bedre i et OBX indeksfond fremfor enkeltaksjer.

  Jeg vet ikke om du leste noe av innlegget du kommenterte på. Men den første settningen er: "Listen over porteføljen kan dere se her." (Hvor <> står med rød skrift) og der kan du faktisk også se porteføljen min. Hvis du leser litt lengre ned vil du se at det også står gearing utgjør 13% av min totalportefølje.

  Jeg oppgir generelt sett ikke inngang, eller hvor mye kapital jeg har i porteføljen, for jeg ser ikke noen grunn til det. Likevel oppgir jeg fra tid til annen min inngang om en aksje har falt eller økt kraftig eller om jeg anser det som relevant. Om jeg mener et selskap er dyrt eller billig så sier jeg hvilken pris jeg anser selskapet som dyrt eller billig på.

  Jeg vet ikke hva du ønsker å få ut av denne bloggen eller oppnå ved å lese på min blogg. Hadde jeg vist det ville jeg kanskje kunne gitt deg et bedre svar.

  Håper det likevel var til noe hjelp :)

  SvarSlett
 5. Jo, du sier HVA slags aksjer du sitter med. Men du sier ingenting om hvor mange og hvilken inngang du har, og det er jo helt vesentlig i denne sammenheng. Du sier du eier Seadrill. Men eier du 10, 100, 1000 eller 10.000 aksjer? Og har du inngang 50 kr, 100 kr, 150 kr eller 200kr? Transaksjonskostnader? Du sier også at porteføljen har vært belånt. Lånekostnader? Reinvesterer du kun utbytter slik som Thorleif Jackson? Å bare smelle opp noen prosenter for å slå seg på brystet å si at du knuser både indeks og Jackson blir meningsløst. Det er min mening.

  En annen ting er at hvis du virkelig er så flink som du påstår så bør du prøve deg som profesjonell forvalter. Eller har du fått telefon fra meglerhuset allerede? Særdeles flinke folk får gjerne det...

  Forøvrig syns jeg bloggen din er interessant.

  SvarSlett
 6. Jeg ser ikke hvordan det er vesentlig. Om jeg eier 10 eller 10,000 Seadrill aksjer bør være ubetydelig for en hver leser her. For om jeg har kr 10,000,- å handle for eller ti millioner vil ikke, og skal ikke kunne hjelpe eller påvirke noen andres investeringer på noen måte. Seadrill utgjør 16,71% av porteføljen min, mer info er urelevant.

  Jeg smeller ikke opp noen prosent bare for å si at jeg knuser både indeks og Jackson. Dersom du hadde tatt deg bry til å lese noe mer enn kun deler av dette innlegget ville du fått svar på noen av dine påstander og spørsmål. 3 måneder er også ubetydelig, det er velidg mye som kan skje ut over året og de neste årene. Men det er slik porteføljen min har gjort det så langt i år. Hvordan den gjorde det sist år eller året før der kan du se i tidligere innlegg.

  Basert på innleggene dine tror jeg du fullstendig har misforstått hva min blogg handler om, eller mer sannsynlig at du ikke enda har tatt deg tid til å sette deg inn i bloggen. Ikke alle liker eller har samme eller noe i nærheten av min strategi og det er ikke noe problem.

  Jeg har aldri påstått at jeg er flink til dette, og det er nok enda mange, mange år til jeg vil bruke ordet flink, dyktig eller profesjonell om meg selv når det kommer til aksjer (Hvis jeg noen gang vil gjør det). Jeg har fortsatt veldig mye igjen å lære, og lærer mye hver dag, også fra mange av leserne på denne bloggen. Det eneste jeg påstår i bloggen her er "Jeg har ingen finansiell eller økonomisk bakgrunn. Slik at jeg vil fraråde alle å investere på bakgrunn av informasjon fra denne bloggen"

  Igjen må du huske på at dette er kun 3 måneder, det sier ingenting om min dyktighet når det kommer til aksjehandel. Likevel en person vinner en million første gang han spiller lotto, betyr det ikke at denne personen er uvanlig dyktig til å plukke tilfeldige tall.

  Jeg setter pris på alle kommentarer jeg får på bloggen, men jeg tror som sakt ikke du har forstått meningen med denne bloggen eller så ønsker du å få noe ut av denne bloggen som jeg ikke kan tilby.

  SvarSlett
 7. Først til deg Anonym som var før meg i kommentarfeltet. Du fremstår som veldig agressiv, mest sannsynlig mer enn du selv aner. Denne bloggen er bare en som vil dele sine tanker om aksjer, og noen som følger med fordi de deler samme interesse.
  Du kan få noen tips her, men ansvaret for dine invisteringer ligger alltid på deg selv. Uansett hva andre sier eller eventuellt lover.

  Det som jeg stusser mest på er din store optimisme for Microsoft, og dermed også Nokia. Det ser ut som om de to på mange måter deler et skjebnefelleskap.
  Det er helt klart at mobiltelefornmarkedet er helt annerledes enn Pc-markedet var når Microsoft slo seg fram som verdens ledende softwareselskap.
  I dag må de prestere i knallhard konkurranse med Apple og Google. Noe som igjen betyr at prisene og inntjeningen nok blir mye lavere enn det har vært for programvare på Pcer. Altså blir volum viktigere.

  Utfra hva Microsoft har prestert av programvare de siste 10-15 årene så ser jeg personlig ikke hvordan de skal kunne slå Apple og Google i det nye mobiltelefonmarkedet. På meg, altså et subjektivt inntrykk, så virker Microsoft som en byråkratisk og tungrodd organisasjon.
  Nå vil de jo helt sikkert få en markedsandel, spørsmålet er bare hvor stor.
  Microsoft vil nok i overskuelig framtid ha en sterk posisjon innenfor Pc-markedet. Men at de skulle få noe stort løft i mobiltelefon markedet er jeg altså sterkt tvilende til. Og om den spådomen slår til, så vil det være Nokia som taper mest.

  Uansett så blir det spennende å se :-)

  SvarSlett
 8. Hei

  Jeg er enig med deg i at Microsoft og Nokia deler et skjebnefellesskap. Jeg tror heller ikke nødvendigvis Windows Phone vil slå verken Apple eller Google på mobiltelefonmarkedet, og det trenger de heller ikke slik jeg ser det. Windows Phone har kun en andel på 1,7% av markedet slik det er nå, det betyr at det er stort potensial for vekst her. Om Windows Phone kun oppnår 10-15% av markedet så vil trolig Windows Phone være en veldig lønnsom investering for Microsoft på sikt. Microsoft har også generelt veldig store inntekter slik det er nå i forhold til utgifter. De har også en kontantbeholdning på nær 50 milliarder dollar og betaler kun 28% av EPS som utbytte. Slik at likevel ikke Microsoft slår Apple eller Google på diverse markedet vil Microsoft sannsynligvis fortsette å være en veldig lønnsom investering i mange år frem i tid, tror jeg. Det at Microsoft også har en kundemasse på ca 1 milliard, gjør også at det vil være lettere for Microsoft å få solgt inn sine Windows Phone til en del av disse. Spesielt bedriftskunder som virkelig kan ta nytte av Windows sin satsing på full synkronisering mellom sine produkter.

  Nokia er fortsatt et stort og sterkt merkenavn og de er fortsatt den største mobilprodusenten. Men de har kun en markedsandel på ca 12% av smarttelefonmarkedet, slik at jeg tror det er stort potensial for Nokia og ta en større andel av dette markedet. Spesielt med god hjelp fra Windows og deres kundebase. Selvfølgelig er det mye spekulasjoner, men jeg tror Nokia fortsatt har et godt rykte i markedet som også vil hjelpe de å ta markedsandeler nå som de kommer med konkurransedyktige telefoner.

  Jeg tror du kan ha rett i at Microsoft er en byråkratisk og tungrodd organisasjon, og det er nok mye av grunnen til at de ikke har klart å henge med de siste årene. Men som du sier så vil nok Microsoft i overskuelig fremtid ha en sterk posisjon innenfor Pc-markedet. Det tror jeg de også vil få innenfor nettbrett, og smarttelefonmarkedet. Begge disse markedene er veldig store og vokser raskt. Som du også nevnte så er det hovedsaklig kun to aktører med operativsystem på disse markedene, Google og Apple. Jeg tror det er god plass for Microsoft å ta en lønnsom posisjon, selv om de ikke skulle oppnå like stor posisjon som Apple eller Google.

  Men som du sier så vil det uansett bli spennende å se :)

  SvarSlett
 9. Nokia og Microsoft annonserte idag salg av sine nye low-end smarttelefoner i Kina. Markedet der borte er enormt og kun en tredjedel av landet har tilgang på feks 3G. Et tall som er ventet å doble seg på kort tid.
  Minstelønnen i Kina skal økes med 15% hvert år i fem år nå, i følge myndighetenes 5-års plan. Mange mennesker kommer ut av fattigdom og smarttelefoner selger bedre en feks TV'er og andre medier til disse førstegangskjøperne av slike produkter

  Jeg har ikke prøvd Lumia men en bekjent som jobber i bransjen sier synk-mulighetene er en game-changer. Det vil kunne gi store effektiviseringsmuligheter for store bedrifter som kjører MS sine produkter på hele fjøla. Dem er det mange av i verden.

  Jeg er bull på NOK og tildels MSFT

  SvarSlett
 10. Hei SlappFisken, takk for nyttig info :)

  Hvordan Nokia vil gjøre det i Kina blir spennende å se. De har allerede 12% av det Kinesiske mobilmarkedet, slik at Nokia er ikke ukjent for Kineserne, og det er en fordel.

  Ja jeg har også hørt mye positivt om synkroniseringen. Jeg har også lest at Nokia har det beste GPS systemet i Kina av alle mobilprodusentene. Dette kan vise seg å være en fordel. Jeg gleder meg til å se hvordan dette utvikler seg.

  Sitter du også i NOK og/eller MSFT?

  SvarSlett
 11. Jeg eier dessverre ingen av disse selskapene. Hadde jeg hatt kroner så hadde jeg kjøpt NOK idag. MSFT har jeg ikke lest nok om, men om man sitter i posisjon har jeg ikke funnet noen god grunn til salg. En hold-anbefaling kanskje;)

  SvarSlett
 12. Hvordan finner man fram til Frontline 2012 hos Nordnet? Jeg finner det ikke når jeg søker.

  SvarSlett
 13. Fant det likevel. Akjser -> Aksjekurser -> Unoterte.

  SvarSlett