Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 29. juni 2011

11 Lottokuponger i spill

I dag var en forferdelig god dag på de fleste av verdens børser. Stort sett på grunn av Hellas sine innstrammingstiltak. Det er jo i teorien vel og bra, men jeg hadde håpet på en noe lengre nedgang i aksjemarkedet. Jeg er stort sett fornøyd med porteføljen min slik den nå ser ut. Som nevnt tidligere driver jeg stort sett med finjustering og litt restrukturering, men ikke noe som haster. Når du ikke sitter med behov for å kjøpe noe som helst, øker du gjerne avkastningskravene for nye investeringer betraktelig. Derfor har jeg sittet og håpet på et betydelig større fall i marked, for å kunne snappe opp noen kvalitetsselskaper til en unaturlig lav pris. Med unntak av DnB Nor og Gjensidige som jeg kjøpte for noen få dager siden til en helt grei pris, har ikke dette vært tilfelle enda. Men det er fortsatt flere triggere i verden som kan skape fall i børsene verden over. Jeg drar nå på ferie til utlandet en stund og vil derfor ikke følge aksjemarked så tett for en stund fremover.

Derfor har jeg lagt inn en del kjøpsordre med varighet i flere uker fremover på kurser som jeg anser som røverkjøp dersom noen av disse går igjennom. Å legge inn slike ordre er aldri å anbefale. Dette for du risikerer at det skjer noe fundamentalt galt i et av selskapene du har kjøpsordre på og du risikerer da å kjøpe en aksje i fritt fall. Som Charlie Munger sier "Some people seem to think there's no trouble just because it hasn't happened yet. If you jump out the window at the 42nd floor and you're still doing fine as you pass the 27th floor, that doesn't mean you don't have a serious problem. “

De fleste av selskapene jeg har lagt inn kjøp på er det svært liten sannsynlighet for at vil krakke, og kursene jeg har lagt inn kjøp på er enten på under year low eller under min inngangsverdi for det antall aksjer jeg allerede har i selskapet, dersom inngangen min er under year low.

Det vil bli spennende å komme tilbake etter ferien og se om noen av kjøpsordrene er gjennomført.

Her er listen over aksjene jeg har lagt inn kjøpsordre på.

Wal-Mart
Procter & Gamble
PepsiCo
Ship Finance International
Deep Sea Supply
Statoil
Norsk Hydro
Golden Ocean Group
Marine Harvest
DnB Nor
Frontline

Aksjene jeg tror det er størst sannsynlighet for at kan gå igjennom er FRO, MHG og kanskje WMT. STL og NHY tror jeg er mest usannsynlig at vil gå igjennom. Jeg håper mest å få kjøpt SFL og PEP.

“I learned to embrace risk, as long as it was well thought out and, in a worst-case scenario, I’d still land on my feet.”
Eli Broad

4 kommentarer:

 1. Jeg er i samme situasjon som deg. Har kapital som skal invisteres inn i en eller to aksjer.

  Min mest aktuelle aksjer å følge er:
  Seadrill
  Orkla
  Marine Harvest
  Golden Ocean Group

  De tre første vil være nye aksjer i min portefølje. Har en aksje pot i Golden til 6,9 i snitt per aksje. som kan være aktuellt å kjøpe ned i snitte noe. Om aksjen skulle falle en del .

  Du får ha en riktig god ferie.

  SvarSlett
 2. Skjønner ikke helt dette Hellas hysteriet, hvordan kan en hel verden bli overrasket over at Hellas hadde null kontroll over økonomien? Hvordan kan folk som bruker hele dagen til å studere økonomi la et så korrupt land bli en domino brikke ? Når det er sagt syns jeg wallmart er et interessant selskap, de har en personalpolitikk som jeg ikke helt får taket på, men som er helt klart lønnsomt. Jeg har så smått begynt å følge med dem.

  SvarSlett
 3. Hei Atle
  Seadrill, tjener mye penger og det er mange muligheter i dette. Likevel er nok den aller største oppgangen tatt ut, tror jeg. Men det er ett godt selskap og jeg tror det er en relativ trygg investering hvor du vil få over gjennomsnittlig avkastning for de neste 2 årene.

  Orkla er det selvfølgelig også stort potensial i og har selv også kjøpt litt her. Her får du mer trygghet på bekostning av forventet fortjeneste, mener jeg. Men selskapet ser underpriset ut, slik at når de får rettet opp i hva det enn er som holder selskapet nede kan det bli en fin kursgevinst. Men om dette skjer i år eller først om 2 år er vanskelig å spå. Uansett får du en avkastning på utbytte som er ca 5% og sannsynligvis økende.

  Marine Harvest: Her har jo lakseprisene falt kraftig i det siste og dratt med seg selskapet ned. Dersom lakseprisene tar seg opp en del om noen måneder kan vi nok få en kraftig rekyl her og fortsette med store utbytter. Men dersom lakseprisene forholder seg eller faller, vil vi nok se kursen på dagens nivå eller lavere og sannsynligvis ett betydelig redusert utbytte. Men det betyr likevel ikke at utbytte fort kan ligge på i snitt 10% i året. Men det er en del risiko med lakselus og store svingninger i lakseprisene.

  Golden Ocean Group anser jeg som selskapet med absolutt størst oppside. Men tørrbulkmarkedet er virkelig dårlig og selskapet har måtte nedskrive verdien på flåten betydelig, på grunn av markedsforholdene. GOGL er absolutt ett av de selskapene i denne sektoren som har størst muligheter for å komme ut på toppen når markedet bedres, men det er begrenset hvor lenge GOGL også kan holde seg flytende om markedet fortsetter å rase ned over. En investering i GOGL er det samme som å satse på en bedring i bulkmarkedet en gang i løpet av 2013, eller helst før. I mellomtiden betaler GOGL ekstremt store utbytter som vi nyter godt av. GOGL er i dag min største investering i forhold til investert kapital. Men det er risiko og en må ha is i magen til å kunne tåle store svingninger og ikke forvente noen fortjeneste før om noen år.

  Takk i like måte, reiser i ettermiddag.

  SvarSlett
 4. Hei Alltid Blakk. Nei det er vanskelig å si. Noe av grunnen er at Hellas har drevet og fusket og jokset når de har ført regnskap, slik at det har ikke sett så ille ut som det egentlig var. Men hele finanskrisen er egentlig like utrolig, og slike kriser vil vi oppleve gang på gang på gang...

  Ja jeg liker Wal-Mart godt som en investering og det er stort potensial for denne også i fremtiden. Men dette er selvfølgelig en lavrisiko investering som med størst sannsynlighet vil gi jevn og økende utbytter og også kapitalavkastning over de neste årene, og som passer best i en veldig langsiktig portefølje.

  Ja Wal-Marts personalpolitikk er unik, og de får også en hel masse kritikk for deres personalpolitikk. Wal-Mart er USA's største private arbeidsgiver og har også flere ganger blitt kåret til en av de beste 100 bedriftene å jobbe for. På grunn av dette blir WMT også hyllet av mange. Wal-Mart betaler ekstremt lave lønninger og det sies at de fleste av barn som har foreldre som jobber på Wal-Mart og hvor dette er eneste inntekt, lever på eller under fattighetsgrensen. Hvor mye sannhet som er i dette er vanskelig å si. Men fakta er at mange Wal-Mart ansatte ikke tjener mer enn 7-8$ i timen. Men slik er det også hos de fleste andre lavpriskjedene i USA så Wal-Mart er ikke unike her, men de er størst og blir nok også derfor nevnt oftest. Men igjen vil kanskje de fleste si at noe inntekt er bedre enn ingen inntekt. En annen "fordel" for Wal-Mart er at de fleste ansatte slutter innen 1 år fra de startet. Dette gjør at det er vanskelig for arbeidstakerorganisasjoner å sette grenser og komme med krav til lønn mot Wal-Mart. Ca 1/3 av Wal-Marts ansatte jobber også 28 timer eller mindre i uken. Noe som gjør at de ikke får ta del i fordeler som de andre ansatte får. Noe som også sparer Wal-Mart en god del penger. Men tilgjengjeld så jobber de under veldig gode arbeidsforhold og Wal-Mart gir jobb til ekstremt mange. Slik at det kommer litt an på øyet som ser også.

  SvarSlett