Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 17. august 2011

Illusjonen av støtte og motstand


Det står alltid mye i nyhetene som er basert på teknisk analyser, men den siste tiden har jeg lest ekstra mye om teknisk analyse i nyhetene. Da spesielt om støtte og motstand. På bakgrunn av dette, bestemte jeg meg for å skrive litt om støtte og motstand. Personlig benytter jeg meg stort sett aldri av teknisk analyse. Grunnen til dette er at teknisk analyse i liten grad passer inn i min strategi. Teknisk analyse baserer seg i størst grad på psykologien i markedet og i liten grad på det fundamentale. Derfor passer teknisk analyse mye bedre for en kortsiktig trader enn for en langsiktig investor. De eneste gangene jeg gjøre en liten teknisk analyse er om jeg vurderer å kjøpe et selskap, men syntes kursen burde være noen prosent lavere. Da bruker jeg kanskje 30 sekunder og gjør en rask støtte/motstand analyse.

Støtte og motstand baserer seg stort sett på tro, håp, tillit og flokkmentalitet. Det er kun en illusjon, det eksisterer i teorien ikke, og egentlig ikke i praksis heller. Dette er overtro og finnes kun på grunn av at så mange tror det finnes. Det er alle disse som tror at støtte og motstand finnes som skaper støtten og motstanden. Hvis disse slutter å tro så vil støtte og motstand forsvinne.

Hva er støtte og motstand?
Støtte og motstand går som nevnt inn under teknisk analyse. Støtte og motstand brukes oftest til å finne innganger og utganger i en aksje. Når en bør kjøpe, selge eller shorte. Støtte er et nivå i chartet hvor det er forventet at aksjen vil snu og stige igjen. Derfor kalt støtte for kursen får støtte til å stige igjen. Motstand er et nivå i chartet hvor det er forventet at aksjen vil snu og falle igjen. Derfor kalt motstand for kursen møter her motstand og snur derfor ofte igjen. Kort fortalt er dette støtte og motstand.

Disse punktene er veldig lett å kjenne igjen i et chart. Hvem som helst kan lære å kjenne igjen støtte og motstand i løpet av få timer, eller kanskje også minutter.

Nettopp på grunn av at det er så lett å kjenne igjen disse nivåene så finner alle de samme støtte og motstandsnivåene. Når aksjen faller tilbake mot det som blir ansett som støtte vil veldig mange begynne å kjøpe aksjer. Nettopp på grunn av at det er støtte og derfor forventer mange at aksjen vil snu og stige igjen. Hadde ikke alle disse kjøpt på “støtte” ville det ikke vært noen støtte der. Støtten blir skapt på grunn av at alle disse kjøper for de tror det er en støtte der og da begynner ofte aksjen å stige igjen. Når aksjen da begynner å nærme seg det som blir ansett som motstand vil mange begynne å selge. Nettopp på grunn av at det er motstand og derfor forventer mange at aksjene vil snu og falle igjen. Hadde ikke alle disse solgt her ville det ikke vært noen motstand på dette nivået. Som med støtten er det traderende selv som skaper motstanden.

Hvis en støtte eller motstand bryter. Det vil si at aksjen faller igjennom støtte kan støtten bli til motstand. Grunnen til dette er at de fleste som kjøpte på støtte vil igjen selge og derfor får nivået en motsatt effekt. Mange vil også gjerne prøve å selge seg ut på break even. Noe som betyr at salgspresset vil sannsynligvis bli stort på det nivået som før var støtte. Det samme gjelder med motstand. Brytes motstandsnivået kan dette fort bli ett støttenivå.

Dersom alle i aksjemarkedet investerte basert på støtte og motstand ville dette alltid virke og alle ville vinne. Men slik er det ikke. Det finnes slike som meg i markedet og mange andre med helt andre strategier som ikke baserer seg på teknisk analyse. Alle disse er såkalte “wild cards”  Jeg og mange med meg som ikke bryr oss om teknisk analyse kan gjerne selge på støtte og kjøpe på motstand. Med andre ord, det fullstendige motsatte av hva teknisk analyse traderene gjør. Det betyr at dersom det er flere av oss som selger på støtten enn tradere som kjøper så vil kursen falle igjennom støttenivået.

Slik at i et bearmarked bør en ikke forvente at støtte vil holde. Da har teknisk analysetraderene hele markedet i mot seg, inkl. alle dem som blir tvangssolgt. Mens i et bullmarked bør en forvente at støtte vil holde for da har en hele markedet på sin side. Derfor må en tilpasse seg trenden i markedet og kanskje heller shorte på motstand i et bearmarked og kjøpe på støtte i ett bullmarked.

Håper dette gav noe innsikt i hva mange av analytikerne i nyhetene snakker om og også en større forståelse for hvor mye psykologi betyr i det korte bildet.

“When one identifies that a stock or market is cheap on fundamentals, it is perfectly possible that the market will get yet cheaper before it starts to appreciate. Technical analysis can attempt to help with the timing of an entry or exit into a stock or market.”
Alan Brown

1 kommentar:

  1. Moro med teknisk analyse, har ett lite scenario jeg:

    La oss si at Jack Crown og jeg er inne i et rom. Baade jack og jeg har en pistol i lomma og begge vet at den andre har en pistol. Selv om hverken jack eller jeg vil skade den andre, saa er jeg redd for at han skal skyte meg foerst, selv om jeg vet han ikke vil.

    Jack kanskje tenker ogsaa saann, og det vet jeg. Derfor er jeg redd for at jack kan tro at jeg kommer til aa skyte ham, og at han dermed bestemmer seg for aa skyte meg. Derfor bestemmer jeg meg for aa skyte jack foer han skyter meg i selvforsvar. Problemet er at jeg ikke hadde tenkt aa skyte ham i utgangspunktet, men frykten for at han skulle bli redd og skyte meg fikk meg til aa skyte ham. Dermed hadde han noe aa vaere redd for tross alt....

    Det samme skjer i aksjemarkedet. Hvis jeg tror at jack skal kjoepe en aksje saa kjoeper jeg den og, selv om han kjoeper bare fordi han tror at jeg skal kjoepe den. Baade han og jeg har rett.

    Alle vet at alle andre kjoeper paa den og den kurs, og alle vet at alle bare kjoeper fordi de tror at alle skal kjoepe, og slik fortsetter det. Grunnen til at saa mange tror en viss aksje skal opp er fordi de vet at alle tror den skal opp, og de har rett.

    Skal derimot ikke klage, det er merkelige ting som dette som gir oss billige inngangsbilletter til gode selskaper, for ikke snakke om gode salgsmuligheter ut av det som viser seg aa vaere daarlige selskaper i ettertid.

    Mvh

    EEAF

    SvarSlett