Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

fredag 30. mars 2012

Nordnet Investeringskonto Zero


Jeg har igjen sjekket opp i Nordnet’s investeringskonto Zero. Nå som jeg ikke lenger gearer porteføljen, kan det være lønnsomt å benytte en slik konto.

Men det er fortsatt en del negative sider ved en investeringskonto zero, og noen få veldig positive sider. De positive sidene er ekstremt positive. Slik som hovedsakelig utsatt skatt og en unngår store deler av slitet med selvangivelsen.

Som med alle mine investeringer, så liker jeg å se ned før jeg ser opp. Rett og slett for positive overraskelser, svir normalt ikke like mye som negative overraskelser.

Nordnet har nå delt det meste av informasjon om fordelene og ulempene med investeringskonto zero på deres hjemmeside. Derfor vil jeg ta for meg den informasjonen som jeg ikke fant på deres hjemmeside.

1.      Det står klart og tydelig hos Nordnet at det ikke er mulig å overføre aksjer eller fond til en investeringskonto, kun kontanter. Det som ikke står tydelig er at det heller ikke er mulig å overføre kontanter selv til investeringskonto Zero fra Nordnet’s andre kontotyper, slik som aksje- og fondskonto eller sparekonto. Det betyr at en kan kun overføre kontanter til investeringskonto Zero fra en ekstern bank, eller en kan kontakte Nordnet og be dem overføre pengene fra din aksje- og fondskonto til investeringskonto Zero. Ved overføring både fra din egen bank og om du ber Nordnet gjøre det for deg vil det normalt ta en virkedag før pengene er på konto. Nordnet sa for øvrig at de jobber med å prøve å ordne det slik at kundene selv kan overføre pengene mellom kontoene.

En slik begrensning skaper selvfølgelig stor risiko, spesielt for oss som sitter med aksjer på en aksje- og fondskonto som vi ønsker å få overført til en investeringskonto zero. For oss er det hovedsakelig kun to valg.

1.      Selg først den aktuelle aksjen på aksje- og fondskontoen.  Ring deretter nordnet og få de til å overføre pengene til investeringskonto zero. Håp så at pengene er på plass tidlig dagen etter.  Så kjøper vi aksjen på Zero-konto, og håper aksjen ikke har steget i verdi. For om den har det, taper vi mellomlegget.
2.      Kom opp med tilsvarende sum som en har investert i den aktuelle aksjen i aksje- og fondskontoen. Overfør denne summen til investeringskonto zero og kjøp der etter samme mengde aksjer av selskapet som du sitter med i en aksje- og fondskonto og selg der etter aksjene dine i aksje- og fondskontoen (For en kan ikke handle med seg selv). Er du da heldig vil du forhåpentligvis få kjøpt og solgt aksjene til samme eller tilnærmet lik kurs. Eneste kostnad da blir kurtasjen for kjøp og salg, pluss en eventuell valutaspread dersom aksjene er i en annen valuta enn NOK. Hvis en også må låne penger for å kunne foreta denne metoden vil en også få rentekostnader. Totalt vil en fort kunne komme opp i gebyrer tilsvarende 0,50-0,60% av kjøpssum.

2.         En kan også investere i aksjer notert i utlandet og derfor også i en annen valuta gjennom investeringskonto Zero. Men en kan ikke ha andre valutaer enn NOK stående på en investeringskonto Zero. Det betyr at når en kjøper og selger aksjer notert utenfor Norge vil pengene automatisk bli konvertert til NOK eller den aktuelle utenlandske valutaen, og en vil automatisk bli belastet valutagebyret på 0,15%. Dette er en helt fair pris for en valutatransaksjon mener jeg. Men en bør likevel være klar over at en får normal kurtasje på ca 0,05-0,10% + valutagebyr på 0,15% det vil si gebyrer på rundt 0,20 - 0,25% av avkastningen. For tradere kan det ha stor betydning. En blir også automatisk utsatt for valutasvingninger. Slik at om du kjøpte en aksje i USA da USD mot NOK var 6 og selger når USD mot NOK er 5,50 vil du ha tapt 8,33%. Dersom din investering viser 7% gevinst ved salg, er det i realiteten 1,33% i tap, pluss kurtasje og valutaspread.

            Det samme gjelder også for utbytte. Utbyttene blir automatisk konvertert til NOK fra sin opprinnelige valuta og en blir da også automatisk belastet valutagebyret på 0,15%. Det betyr at også her blir dere utsatt for en valutarisiko som en kan unngå og også kontrollere på en vanlig aksje- og fondskonto.


3.         Når en mottar utbytte fra for eksempel amerikanske aksjer blir en automatisk belastet en kildeskatt på 15% av utbytte. Denne skatten blir en også belastet på en investeringskonto Zero. Men i følge Nordnet kan en trekke denne av på selvangivelsen hvert år, slik som en også kan normalt.


Utover dette er selvfølgelig den største ulempen at en mister skjermingsfradraget. Men når en er klar over disse ulempene er det i motsetning til den tidligere investeringskontoen store muligheter for den jevne investor å tjene ekstra penger med en investeringskonto zero fremfor en vanlig aksje- og fondskonto.

Det er bare viktig å være klar over to ting. Hvor mye en forventer å oppnå i årlig realisert avkastning og hvor lang tidshorisont en har på sine investeringer. Er du klar over dette kan du stort sett regne deg frem til om investeringskonto Zero vil passe for deg eller ikke.

Jeg har i dag "overført" Golden Ocean Group til investeringskonto Zero og vil i ettermiddag "overføre" Knightsbridge Tankers.

Research is what I'm doing when I don't know what I'm doing.
- Wernher Von Braun

5 kommentarer:

 1. Eirik Rogne11 januar, 2013

  Bra blogg! Håper du får tid etterhvert å ta opp tråden igjen her på bloggen.

  Ang Zero - du har nok sett det allerede, men til de av oss som ikke alltid leser ALT av info når vi oppretter zero-konto så kan det være av interesse å notere seg hva som sies rundt beskatning ved uttak fra konto (de fleste fikk vel en pdf med forhåndsinformasjon ved opprettelse av konto):

  skatt utgjør 28% av den andelen av uttaket som utgjør avkastningen.

  Tar du ut penger fra Zero så er det ikke de solgte papirenes avkastning som danner grunnlaget, men totalavkastningen på kontoen.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det stemmer, fint at du tar det opp :)

   Satser på å starte opp bloggen igjen en gang, men det blir ikke før tidligst 6-8 måneder, kanskje lengre. Men jeg setter pris på at du liker den :)

   Slett
 2. Hva mener du med at man kan trekke fra kildeskatten på en Zero konto? Man skal jo ikke skatte før man tar penger ut av konto da må man jo evt trekke fra kildeskatt den dagen du selger aksjer og tar penger ut fra kontoen???

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei kildeskatt blir i følge Nordnet automatisk trukket, sist jeg sjekket dette. Men den norske skatten på 28% blir ikke trukket. Derfor skal en kunne trekke av kildeskatten på selvangivelsen. Slik at selskaper hvor en må betale kildeskatt er kanskje mer lønnsomt å holde på en vanlig konto fremfor en zerokonto.

   Slett
 3. Are-Harald Brenne16 mai, 2016

  Jeg bruker Nordnet og overfører stadig penger til og fra zerokontoen og andre de andre kontoene jeg har der, uten hindringer. Kanskje dette er endra siden innlegget over blei skrevet?

  SvarSlett