Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

Min investeringsfilosofi

Under vil du finne lenker til innlegg som forklarer min investeringsstrategi, mine retningslinjer og hvordan en kan starte som utbytteinvestor.

Min investeringsstrategi
- Mine retningslinjer
- Justering av utbyttestrategien
- Hvordan starte som utbytteinvestor
- Hvor mange aksjer i en portefølje er nok?
- Hvorfor velge utbytteaksjer?
- En solid pensjonsportefølje

4 kommentarer:

 1. Hei
  Kunne du sagt noe om hvor mye utbytte du har fått i 2012 som følge av din portefølje og eventuelt %utbytte i forhold til investert kapital.

  Eksempel: har brukt 100 000 på å kjøpe porteføljen og fått utbytte på 6% dvs 6000.

  I forhold til utbytteaksjer. selger du de ved høy pris og eventuelt kjøper de tilbake ved lavere pris. Men passer på å ha aksjer i beholdningen før hvert utbytte.

  mvh

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei

   Totalt for 2012 fikk jeg 5,5% i utbytte i forhold til min portefølje. I forhold til investert kapital (medregnet investert utbytte) fikk jeg 8,84% utbytte for 2012.

   Jeg oppgir kun prosent og ikke reelle tall, for tallene har i praksisk ingen betydning.

   I forhold til utbytteaksjer så selger jeg gjerne om jeg mener de er priset veldig høyt og kjøper de gjerne tilbake om jeg mener de er lavt priset. Jeg passer ikke på å ha aksjer i beholdningen før hvert utbytte. I teorien skal kursen falle tilsvarende som utbytte ved ex-dag. Slik at det har ingen betydning, ihvertfall ikke for meg.

   Slett
 2. Jeg ser av stolpediagrammet ditt at du har 12% gjeld. Er dette da et lån som du nedbetaler renter og avdrag ved hjelp av utbyttet. Hvordan har dette fungert, har din personlige pengekonto vokst?

  Slik jeg ser det hvis man gjenkjenner gode historiske utbytteaksjer er det ikke stor risiko ved å ta et lån. Det er alltid en risiko, er det mulig å danne et AS og ta et lån og dermed minske den pesonlige risikoen? Hvor kan man ta et slikt lån?

  Slik jeg ser det er det altid en risiko ved en investering. Selv med gode utbytteaksjer. For å vokse pengebeholdningen raskt og for å kunne ta ut personlig utbytte av "arbeidsutbyttet" hvordan bør man gjøre dette? Målet er jo at man skal kunne leve av dette utbyttet.

  Hvordan fungerer et slikt lån?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja i 2010 hadde jeg 12% gjeld i 2012 ser du at jeg kun har egenkapital og ingen gjeld.

   Ja du betaler ned renter og avdrag ved hjelp av utbyttene. Dersom du får 6% utbytte og rentene på lånet er på 4% så vil du kunne betjene lånet med utbyttene. Faren er at selskaper kan kutte utbyttene, eller selskapene kan falle kraftig i kurs og du må av en eller annen grunn selge med tap. Slik at du øker risikoen betraktelig ved å geare porteføljen. Til gjengjeld kan både utbytte og kursen øke, slik at oppsiden blir også større.

   Jeg gearet porteføljen i rundt 3 år, og jeg er usikker på hvor stor meravkastning dette egentlig gav, hvis det gav meravkastning. Det er veldig vanskelig å måle med tanke på at jeg vet ikke hvordan jeg ville vektet porteføljen uten gearing. En betaler også store deler av utbyttene i renter og renten har steget en del det siste året, noe som også gjør gearing mindre attraktivt. Derfor prøver jeg nå å kjøre porteføljen uten gearing for å se om jeg ser noen variasjon i avkastningen som jeg kan spore tilbake til gearingen.

   Du kan starte et AS og ta et lån. Men jeg vet ikke hvilken rente du da vil få. Du kan jo sjekke dette med Nordnet om de låner ut til AS med sikkerhet i aksjene. Personlig benyttet jeg boliglån, da boliglån som regel har markedets laveste rente.

   Det er ikke noe svar på hvordan du øker pengebeholdningen raskt. Og hva du anser som raskt er nødvendigvis ikke det samme som for eksempel meg. Men normalt sett så må en øke risikoen tilsvarende. Ønsker du stor oppside må du som regel også ta stor risko.

   Slett