Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 11. april 2012

Nokia (NOK) i fritt fall


For øyeblikket er Nokia ned over 13% og videre nedgang er sannsynlig.

Nokia lanserte på søndag sitt nye flaggskip Lumia 900 i USA. To dager senere viser det seg at Nokia har oppdaget en programvarefeil som vil bli fikset i en oppdatering rundt 16.04.2012. 

Som en erstatning til forbrukerne som har kjøpt og også vurderer å kjøpe en Nokia Lumia 900 så gir Nokia $100 avslag på mobilene hos sin teleoperatør AT&T som Nokia har bindingsavtale med. Avslaget varer frem til 21.04.12. Med tanke på at Nokia Lumia 900 i USA koster $99 betyr dette at mobilen i praksis nå og frem til 21.04.12 er gratis for alle som har kjøpt og vurderer å kjøpe en Nokia Lumia 900 i USA. Nokia Lumia 900 i svart og i blått ligger allerede på første og andre plass over toppselgende mobiler på Amazon. I løpet av de neste 10 dagene spår jeg at salget av Nokia Lumia 900 vil gå til himmels i USA, ettersom den nå er gratis.

Personlig spekulerer jeg i om dette var planlagt av Nokia og Microsoft. Det er først og fremst ikke egentlig behov for å gi 100% avslag i prisen på grunn av denne feilen som sannsynligvis er fikset om 4 dager, og som trolig mange ikke en gang har opplevd. Apple hadde store problemer med sine mottakere på iPhone 4 og de gav ikke i nærheten av en slik kompensasjon til sine kunder. Det er heller ikke behov for å gi 100% avslag i prisen på alle som vurderer å kjøpe en Lumia 900. Spesielt ikke i 10 dager når feilen trolig er fikset innen 4 dager. Ettersom Nokia viser slik ekstrem overdrevet generøsitet over alle sine nåværende og fremtidige kunder av Nokia Lumia 900 tror jeg dette kanskje var planlagt av Nokia og Microsoft. Begge selskapene har et stort behov for å få sine produkter ut i markedet, ettersom begge ligger langt etter i smarttelefon markedet. Både Nokia og spesielt Microsoft har en ekstremt stor kontantbeholdning på til sammen over 50 milliarder dollar. Slik at de har absolutt pengene til å foreta et slikt stønt. Dette er selvfølgelig kun min konspirasjonsteori.

Bakdelen med dette avslaget på $100 per telefon er at det kan bli ekstremt kostbart for Nokia (og kanskje Microsoft?). En vet ikke hvor mange som har fått vite om dette tilbudet og som kommer til å benytte seg av det i løpet av de neste 10 dagene. Slik at her er det et risikoelement.

Fordelen der i mot er at salget trolig vil øke, og derfor føre til en større markedsandel for Nokia og Windows Phone.

Så er dette en fordel eller ulempe?

"Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own.

10 kommentarer:

 1. Jeg var litt tidlig ute med Nokia anbefaling, men argumentene min blir bare styrket når som forventningene har blitt tatt ned kraftig. Hvis det viser seg at salget av Lumia 900 går bra, og viser god stigningstakt i Q2, vil det være hyggelig stemning når kvartalstallene legges frem. Når aksjen i tillegg er kraftig ned i forkant, kan det være et godt utgangspunkt for rally. Problemet er selvfølgelig å vite hvor man skal trå til på aksjen. Nå er den i fritt fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror salget av Lumia 900 vil gå veldig bra for Q2, takket være denne feilen. Men om inntektene vil være like gode har jeg min tvil om.

   Jeg tror og håper NOK vil fortsette fallet også i morgen. Ettersom oppdateringen som fikser feilen skal komme rundt 16.04.12 så tror investorene vil være noe nervøse med å trå inn i Nokia igjen før de vet at feilen faktisk er fikset. Men for meg som er langsiktig (flere år) så tror jeg dagens kurs er en god inngang. Jeg er egentlig fornøyd med beholdningen min i NOK, men jeg vil vurdere å kjøpe mer i dag og/eller i morgen om den faller videre.

   Slett
 2. Yes, selv om mobilbransjen er et av de mest konkurranseutsatte industriene i verden vil det være penger å tjene for de som går i tet. Jeg digger iphone, men de har noe å forsvare, de andre merkene kan angripe. Det samme bildet ser vi på aksjekursene. Det blir spennende å følge Nokia i år.

  SvarSlett
 3. Ja både Nokia og Apple blir spennende å følge i år. Jeg tror Apple vil komme med en større endring i designet på sin iPhone 5 eller 4G eller hva den måtte hete.

  SvarSlett
 4. En skal ikke se bort fra at mobilbransjen vil hente største delen av sine inntekter fra bruken av telefonene. For eksempel provisjoner fra salg på "app stores".
  Også er Windows 8 på vei. Beta versjonene har vel ikke bare blitt godt mottatt. Så det kan også være en plan for å bane vei for WIndows 8.
  Personlig så er jeg skeptisk både til Nokia og Microsoft aksjen. Begge, ihvertfall Microsoft er fullastet med penger. Men ingen av disse selskapene har en organisasjon for fremtiden, utfra mine kunnskaper. Det blir å leve på gamle bragder.
  Ikke at jeg er noe mer hypp på Apple eller Google. Det er en bransje jeg føler meg meget usikker på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt mulig du får rett i at den største delen av inntektene kommer fra bruken av telefonen på sikt. Det vil ikke overraske meg, og det vil nok også kunne skape en noe større forutsigbarhet i inntekter.

   Fra mitt synspunkt er jeg litt uenig med at ikke Microsoft eller Nokia har en organisasjon for fremtiden og at de lever på gamle bragder. Vi ser nå at Microsoft lager et helt nytt operativsystem som skiller seg kraftig fra de tidligere operativsystemenen. Windows 8 er også designet for å fungere like godt på tablets, telefoner og pc. Selvfølgelig kan Windows 8 floppe fullstendig, ettersom det skiller seg kraftig fra det kjente og trygge med de tidligere windows versjonene, men det viser at de trer bort fra det trygge. Det er også kun få år siden Microsoft gikk for første gang inn på spillkonsolle markedet og utfordret Nintendo og Sony med Xbox. Microsoft kjøpte også en andel i Facebook relativt tidlig og skapte allerede da et tett samarbeid med Facebook. Nå for bare noen dager siden kjøpte de også opp en mengde patenter fra AOL som hovedsakelig omfatter sosiale medier. Dette kan også vise seg å være med på å styrke Microsoft og Facebook samarbeidet. Jeg tror Microsoft er godt posisjonert til å utfordre både Google og Apple. Men jeg tror ikke Microsoft vil utkonkurrere Apple, og det behøver de heller ikke. Jeg tror det er mer enn nok plass til tre aktører på disse markedene.

   I Nokia ser vi også store endringer, de går bort fra Symbian og vanlige telefoner og satser nå nesten utelukkende på smarttelefoner med WP-operativsystem. Det er en stor, dyr og usikker omstrukturering som vil ta tid. Men jeg tror at fra 2013-2014, når Windows 8 er ute og Nokia virkelig kan begynne å produsere tablets, og telefoner vil Nokia kunne bli veldig lønnsomt.

   Men jeg kan selvfølgelig ta veldig feil. Det er spesielt stor usikkerhet og risiko i Nokia og også en god del i Microsoft. Dersom de failer vil det trolig være katastrofalt for begge, spesielt Nokia.

   Slett
 5. Kjøpte i sin tid noe som skulle være "det mest fantastiske", HTC med Windows. Mye kan selvsagt ha skjedd siden den gang, men jeg tviler sterkt.
  Det var faktisk noe av det j... igste.

  Microsoft:
  Nerdeguttene har ett problem i hodet sitt som de ikke klarer å legge fra seg. Alt hva man lager så ender det opp i ultrabyråkratiske programmer. Etter mitt skjønn så har de siste 5-10 årene vært en katastrofe når det kommer til MS utvikling.
  (officepakken er jeg dog relativt fornøyd med).

  Windows har blitt (selv om det er forbedret) ett slikt j....styr med når det innstalleres på nye maskiner. Mas - mas og atter mas om "akseptere ditt og akseptere datt".
  Det går så mye tid bort på dette tullet for en menig mann at det rett og slett stjeler for mye tid. I det store hele underlig at ikke bedriftene ser dette.

  Explorer har også kommet i flere oppdaterte varianter. Den ene verre enn den andre. Der også samme faenskapet, med "byråkratiske" løsniger som treger nettlesingen og "fryser" leseren stadig vekk.

  Så har man disse forbannede utallige "viktige" oppdateringene som ligger og "knurrer" i bakgrunnen, og for ikke å nevne maskiner som stadig må startes på ny.
  (dette kan man selvsagt stenge av, men dog...)

  Til tross for at maskinene stadig har blitt kraftigere så forsvinner "gevinsten" i byråkratiske og tullete løsninger fra MS.

  Jepp - jeg kommer til å skifte ut maskinene på kontoret med MAC. MS er det "neste" Nokia.


  Nokia:
  Var en vinner og absolutt foretrukken når det gjaldt telefoner i mange år. De var så opplagt vinnere at de "limte" seg fast i sadelen på "vinner hesten".

  Etter hvert begynte man å bli forbannet. Det var stadig tull på telefonene, dårlig dekning - ja i det store hele.
  Dette ble selvsagt mottatt med et skuldertrekk fra de som satt som limt fast i sadelen.

  I lang tid var Nokia sitt OS så innarbeidet at man "svelgte kameler" da overgangen til andre systemer var for "tungvint".
  Så skapte de noen sinnsyke OS som var så radikalt forandret at det tok lang tid å innarbeide de nye telefonene.
  Dette i kombinasjon med dårlige telefoner og service "hjalp" kundene over til andre systemer og telefoner.

  Når man da oppdaget hvor enkelt og genialt eks. Iphone var, ja så var katastrofen ett faktum for Nokia.

  Det som er "skremmende" er at de faktisk per i dag fortsatt ikke klarer å fatte hva som er fortrinnet med eks. Iphone.

  Når de nå prøver å vinne tilbake "verden" så går de altså i kompaniskap med MS, ett selskap som er i samme gate tankemessig.
  Høye på sin egen hest, tunge og byråkratiske løsninger, lite innovativt - ja i det store hele.

  Jeg nekter å tro at det er slik at minus og minus blir pluss. Nokia har jeg rett og slett mistet troen på, og de er ikke i nærhten av å kunne konkurrere med Apple hva gjelder konsept, enkelhet, helhet, design etc.

  De hadde tillit i mange år, også flere av disse på overtid. Tilliten ble missbrukt gang på gang, så nå sitter de igjen fastlimt på det som en gang var vinnerhesten, nå konvertert til rester av pølseskinn........

  SvarSlett
 6. Microsoft
  Vet ikke hva du mener med "sin tid" men jeg antar at det er Windows Mobile du snakker om og ikke det nye Windows Phone operativsystemet. Disse to har veldig få likheter og Windows Phone er overraskende raskt og lett å bruke. Når det kommer til windows for PC så er jeg enig i at utviklingen ikke har vært noe særlig å snakke om. Men Windows 8 blir en stor forandring fra de tidligere operativsystemene. Men om det er en bedre forandring eller ikke, vet vi ikke før forbrukerne får prøvd det ut..

  Nokia
  Jeg syntes valget om samarbeid var en god ide for Nokia, og det er også noe av grunnen til at jeg har kjøpt Nokia. Selvfølgelig kan det gå galt, det vet vi ikke enda. Men jeg tror Nokia har best sjanse med Microsoft. Jeg syntes heller ikke Microsoft er lite innovative når det kom til Windows Phone. Apple’s iOS og Googles android er begge basert på Unix/Linux i motsetning til Windows Phone. Noe som også gjør at Windows Phone skiller seg kraftig ut fra android og iOS.

  Når det kommer til enkelhet så er Windows Phone veldig lett å bruke. Og når det kommer til design og helhet så liker jeg veldig godt designet på Lumia 800 og den føles veldig solid og gjennomført.

  Men det går mye på smak og behag. Jeg liker Lumia-serien til Nokia og jeg liker godt Windows Phone og er positiv til Windows 8. Men jeg forstår at du er negativ og det er mulig du har rett i at Microsoft og Nokia ikke vil klare å holde følge med Apple og resten av gjengen. Men det blir spennende å se hvordan det utvikler seg når de virkelig får kommet ordentlig i gang. :)

  SvarSlett
 7. Hei Jack,
  takker igjen for en god blogg.

  Jeg har begynt å interessere meg litt for Nokia som turnaround-case. Samarbeidet med Microsoft er spennende og produktene de skaper sammen kan ha potensiale til å snu selskapet rundt. For Noki kan det være en game-changer. Det blir f.eks interessant med lanseringen av billigtelefonene denne måneden.

  Men jeg lurer på hvorfor jeg skal kjøpe selskapet nå, det kan jo godt bli enda billigere før vi ser en bedring? Aksjekursen har falt 50%(!) på 2-3 mnd. og så langt ser det ikke ut til at sentimentet i markedet har tenkt å snu. Kanskje det faller 50% til?

  Jeg har en teori om at man skal ta utgangspunkt i fundamental analyse, men etterpå bygge på med teknisk eller markedssentiment-analyse for å få best mulig inngang. Jeg lurer derfor på om det ikke i slike tilfeller som Nokia og Rec er fornuftig å sette seg mest mulig inn i det fundamentale for selskapene, mulige triggere, og se etter økt salg og markedsandel. Da har man forutsetning for å være rask på labben når man ser et brudd i det rådende markedssentimentet. På den måten kan man få en mest mulig gunstig inngang og man unngår å passivisere kapitalen over lengre tid, for ikke å snakke om at man unngår en del av den psykologiske belastningen det kan være å være aksjonær i slike selskaper.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk :)

   Du har helt rett, det er godt mulig Nokia vil bli enda billigere enn nå, og som du sier så også kanskje 50% billigere. Jeg er også enig med deg i at en bør sette seg best mulig inn i det fundamentale og se etter triggere som økt salg og økt markedsandel.

   Det beste er å gå inn når en føler seg komfortabel med selskapet og mener selskapet er underpriset. Når det er må du nesten se selv.

   Slett