Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

torsdag 30. august 2012

En ensom ulv

Jeg har skrevet flere innlegg om temaet tidligere, men anser dette som noe av det viktigste i aksjemarkedet, og derfor er det verdt å repeteres med jevne mellomrom.


Hva er ditt avkastningsmål i aksjemarkedet? Er det å oppnå gjennomsnittlig avkastning, over gjennomsnittlig, eller under gjennomsnittlig avkastning?

Dersom målet ditt er å oppnå gjennomsnittlig eller under gjennomsnittlig avkastning bør du sterkt vurdere indeksfond fremfor enkeltaksjer.

Ønsker du der i mot å oppnå over gjennomsnittlig avkastning bør du ha en formening om hva som gjør at du skiller deg ut fra flertallet av investorene i aksjemarkedet. For det har seg slik at ca 80% av investorene i aksjemarkedet oppnår under gjennomsnittlig avkastning, 10% oppnår gjennomsnittlig avkastning og 10% oppnår over gjennomsnittlig avkastning. Så hva er det som gjør at du anser deg selv som en av verdens 10% beste investorer? Hvilken evne er det du har som gjør deg bedre enn de resterende 90% av verdens investorer? 

Hvis du ikke enda har klart for deg hva som gjør at du skiller deg ut blant flertallet av verdens befolkning er det på tide å finne ut av dette. For en stor del av svingningene i aksjemarkedet er basert på psykologien i markedet. Psykologien i markedet er igjen en refleksjon av psykologien til flertallet av investorene som opererer i markedet. Det vil si at dersom flertallet av investorene har panikk, vil dette reflekteres i aksjemarkedet og flertallet av aksjene vil falle, og flertallet av investorene vil selge. Som en ser fra psykologien i aksjemarkedet så går flertallet av investorene i flokk. Slik at når investorene er grådige og optimistiske går markedet godt, og når investorene er skremt og negative går markedet dårlig. Så igjen hva er det som gjør at du skal klare å skille deg fra flertallet og ikke ubevist følger flokken? Hva er det som gjør at du vil gå i motsatt retning. Hva er det som gjør at du ikke blir grådig når alle andre blir grådige, og at du ikke blir skremt når alle andre blir skremt?

Det jeg prøver å få frem her er at noe av det viktigste i aksjemarkedet er å ha kontroll på og forstå sine egne følelser og handlinger. For det krever en god del å stå igjen og tro på seg selv og sin evne til å plukke aksjer når alle andre roper ulv og løper i samme retning vekk fra deg. Det krever en god del å sitte i kontanter når alle andre kjøper med begge hender og tjener penger hver dag som går. Det krever en del å ikke la seg påvirke av avisene, ekspertene, venner og naboer i en alt for stor grad. Jjeg tror at det er denne evnen til å gå i mot flokken og ikke la seg påvirke i for stor grad av andre som skiller verdens ti prosent beste investorer fra de resterende nitti prosentene.

For den eneste måten å tjene mer enn gjennomsnittlig avkastning over tid, er ved å gå i mot flokken. Det er og vil aldri være mulig at flertallet kan oppnå over gjennomsnittlig avkastning.

"Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd."  Benjamin Graham


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar