Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 27. desember 2010

Wal Mart Stores (WMT) Analyse

Wal-Mart er en amerikansk detaljistkjede, grunnlagt i 1962 av Sam Walton i Rogers, Arkansas. Selskapet er verdens største detaljist, og verdens største bedrift, med 1,8 millioner ansatte i 44 land. Selskapet ble et aksjeselskap i 1969, og ble registrert på New York-børsen i 1972. Hovedkontoret ligger i Bentonville, Arkansas.
Waltons arvinger utgjør til sammen verdens rikeste familie.

1. P/E: 13,28 = 4.
2. Utbyttegrad: 2,30% = 0.
3. Utbyttegrad av EPS: 29,95% = 3.
4. Antall år på rad som utbytte har økt: 36 = 4.
5. Antall år på rad med utbytte: 36 = 4.
6. Årlig økning i EPS siste 10 år i snitt: 11,60% = 3.
7. Forventet EPS økning for neste år. 9,90% = 2

Selskapet er ekstremt solid og har gode tall og god historikk å vise til. Sist selskapet økte utbytte var i mars 2010 hvor utbytte ble økt med 11%. Selskapet betaler ut kun 30% av EPS, noe som betyr at selskapet kan øke utbytte kraftig over de neste årene om ønskelig. De siste 30 årene har WMT faktisk doblet utbytte hvert tredje år. På den annen side så har selskapet mottatt en del kritikk for å presse mindre konkurrenter ut av markedet og for dårlige arbeidsforhold. Noe som har ført til flere rettssaker. Normalt vil jeg ikke investere i selskaper som gir mindre enn 3% årlig utbytte. Men med WMT er jeg villig til å gjøre et unntak. Liker du solide selskaper og økende utbytter bør WMT vurderes.


20/27   
* * * * *


Fear keeps you from making as much money as you ought to. 

 

6 kommentarer:

 1. Jeg er litt overrasket at du snakker så negativt om boligutleie, men allikevel har en aksje som WMT i porteføljen. Jeg driver både med utleie og aksjer, men ville ikke drømt om å la oss si selge en av utleieboligene mine for å kjøpe aksjer i WMT. Skattemessig så ville det vært galskap. I tillegg til kildeksatt så kommer en betydelig økning i formueskatt. Yielden er så elendig i denne aksjen at jeg ville ikke vurdert den uansett.

  Jeg forstår ikke hvorfor du er så negativ til utleie. Det er sikre og gode penger når du vet hva du driver med, og skattemessig har det mange fordeler.

  SvarSlett
 2. Hei og takk for tilbakemelding :)

  Jeg antar at det er innlegget aksjer vs eiendom du refererer til. Jeg er ikke negativ til boligutleie. Jeg ønsker kun å opplyse om baksidene med utleie.
  Nå kjenner ikke jeg situasjonen din, slik at jeg kan ikke uttale meg om det vil være skattemessig galskap for deg å selge en utleiebolig for å kjøpe aksjer i WMT. Jeg har heller ingen ønsker om at noen skulle gjøre noe slikt. Kildeskatten kan du jo også trekke fra slik at du skatter ikke noe mer enn 28% uansett.

  Du har rett yielden er dårlig som jeg nevnte, og derfor gav jeg også WMT 0 poeng for yielden. Vet ikke om du leste innlegget mitt? Men som jeg skrev så er fordelen deres store utbytte økning over tid og at kun 30% av EPS går til utbytte. De siste 30 årene har utbytte til WMT i snitt doblet seg hvert tredje år. Noe som betyr at etter 3 år har du en yield på 4,60% etter 6 år har du en yield på 9,20 og etter 9 år har du en yield på 18,4% på kostpris pr. år pluss en eventuell verdistigning på aksjen. Dette er ekstremt god avkastning. Om de vil fortsette i samme tempo er jeg noe usikker på. Men WMT har absolutt muligheten til å gjøre det. De bruker mye penger på tilbakekjøp og kan øke utbytte betydelig uten at det trenger å gå ut over kvaliteten over selskapet. Men en større grad av EPS vil da gå til utbytte, om ikke EPS øker betydelig.

  Utleie kan være sikre og gode penger om du vet hva du driver med som du sier. Men nå var ikke det innlegget laget for de som vet hva de driver med, ettersom at de vet allerede hva de driver med.
  Innlegget var til mannen i gaten som kjøper sine første boliger til utleie og som sannsynligvis ikke har denne ekspertisen og kanskje heller ikke muligheten til å velge og vrake blant leietakere. Da blir det betydelig vanskelig å skille de dårlige fra de gode. For fakta er at det er ekstremt mange dårlige der ute og både eksperter og amatører gjør feil i utleiemarkedet gang på gang. Men utleie kan være en veldig god investering. Men ha klart for deg hvilke ulemper og kostnader du risikerer å møte på før du investerer.

  SvarSlett
 3. Hei, fin og lærerik blogg. Men jeg lurer på hvor du finner statistikker på utbytte over tid, finnes det noe nettsted for dette på Internett eller går du rett og slett i årsregnskapet til det enkelte selskap? Jeg er spesielt interessert i om dette finnes for norske selskap. Til nå har jeg kun funnet slik statistikk i årsregnskapene til diverse selskaper, men disse går ikke spesielt langt tilbake i tid.

  SvarSlett
 4. Hei, takk for det :)
  Merkelig at du skulle spørre om det akkurat nå. Jeg holder på med et innlegg jeg skal dele i morgen angående dette. Der vil jeg dele en liste over de mest solide amerikanske utbytteselskapene. Men for selskaper som ikke er en del av listen eller norske selskaper så vet jeg ikke om noen hjemmeside eller liste over denne informasjonen.

  Jeg bruker mye http://finance.yahoo.com til å finne utbyttehistorikk og informasjon. Men veldig få Norske selskaper er registrert her.

  Det hadde vært fint med mer offentlig og lett tilgjengelig informasjon på norske selskaper. Men pr. dags dato så gjør jeg som deg og ser gjennom årsregnskapene og søker på nettet for å finne utbytteinformasjon om hvert enkelt selskap.

  SvarSlett
 5. JC, det her blir tull. Du kan ikke "trekke fra" kildeskatt og ende opp med 28% skatt. Ellers har jeg veldig lyst til å se likningen din.

  Du nevner ikke med et ord formueskatt. Men denne finnes faktisk, og er på 1,2%. Utbyttene i WMT blåser dermed bort i skatt og inflasjon. Formueskatt og inflasjon finnes, og kan ikke "trekkes fra" noe sted.

  SvarSlett
 6. Hei :)

  Slik jeg forstår det kan du sette opp fradrag på norsk skatt for skatt betalt i utlandet. Jeg har også gjort dette i flere år. Vennligst forklar meg hvorfor dette ikke er riktig?

  Formueskatten har ingenting med aksjer å gjøre. Formueskatten blir beregnet ut fra formuen din, og alle som investerer i aksjer har ikke formue. Du må selv vurdere hvilken investering som passer deg og din økonomi best. Noen investerer gjennom aksjeselskap og da blir utbyttene fra WMT dobeltbeskattet, noen har formue og må betale formueskatt. Jeg kan ikke ta hensyn til alle skatter og avgifter som kan forekomme men som ikke er direkte tilknyttet aksjer. Inflasjon er også noe som forekommer uansett hvor i verden du plasserer pengene dine. Aksjer, eiendom, bank, eller madrass, inflasjonen rammer alle like hardt. Men du nevnte ingenting om skjermingsfradraget på aksjer. Dette pleier vel ofte å ligge på ca 3% i snitt. Noe som vil veie opp for inflasjon ;) Men om du kun skal sitte i WMT 1 år bør du også ta med i beregningen en eventuell verdistigning/fall i aksjekursen også. Jeg der i mot er veldig langsiktig. Slik at på sikt vil sannsynligvis mitt utbytte fra WMT langt overstige inflasjon og formueskatt. En eventuell verdistigning i kursen vil være en ekstra bonus.

  SvarSlett