Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 3. august 2011

Nå er gode tider for gode kjøp


Det er nå du har muligheten til å gjøre noen virkelig gode kjøp. Mange gode selskaper har fått ufortjent mye bank. Selv er porteføljen min nå kun 3% i fra 52 week low. Jeg kjøpte akkurat FRO i går og investeringen min i FRO er i dag tre ganger hva den var ved inngangen til 2011. Av selskapene i min portefølje tror jeg at Ship Finance Internasjonal (SFL) er det selskapet som er mest attraktivt priset på dagens kurs for en langsiktig investor. Selskapet er fortsatt ett stykke over min kostpris, og selskapet er også min nest største investering. Men dersom SFL skulle falle til 14,00 vil jeg øke investeringen min i SFL en god del. De siste 2 månedene har jeg prøvd å utnytte fallet i aksjemarkedet og kjøpt en del selskaper til priser jeg anser som attraktive. De fleste av disse selskapene er nå enda mer attraktivt priset enn da jeg kjøpte dem. De fleste av dem er likevel ikke falt nok til at det er interessant å øke eksponeringen i de. DnB der i mot er fortsatt over kostpris og jeg håper denne i løpet av de neste dagene eller ukene vil falle til, eller under kostpris. Jeg vil gjerne øke litt i denne. Det er fortsatt et mysterium for meg hvorfor jeg kjøpte kun halvparten av hva jeg hadde planlagt å kjøpe i DnB Nor. Først flere dager etter kjøpet oppdaget jeg at jeg hadde investert kun halvparten av hva jeg trodde jeg investerte.

Det er fortsatt også mye usikkerhet i både Europa og USA som skaper en hel masse frykt og panikk blant investorene på børsene verden over. Det er lite sannsynlig med en double dip eller finanskrise 2.0. Men shit happens fra tid til annen så det kan være greit å være litt forberedt på at en kraftig nedtur kan komme. Jeg der i mot er lastet for en kraftig opptur. Som dere vet har jeg gearet investeringene mine og jeg har snart nådd mine grenser for hvor mye jeg ønsker å geare investeringene. Det er ikke noe problem om aksjemarkedet skulle falle 30-40% fra i dag, men det vil være bittert å ikke kunne utnytte en slik mulighet. Men jeg har ikke noen tro på noen double dip eller finanskrise 2.0 og derfor investerer jeg og forbereder meg på hvordan jeg tror fremtiden vil bli. Og jeg tror vi nå eller i løpet av de neste ukene vil se bunnen og at markedet ved slutten av året vil være en god del høyere enn hva det er i dag.

" Most of the time stocks are subject to irrational and excessive price fluctuations in both directions as the consequence of the ingrained tendency of most people to speculate or gamble … to give way to hope, fear and greed."     
Benjamin Graham  

11 kommentarer:

 1. Vurderer selv å køpe Frontline, har holdt et øye med den siden den var på 95 kr. Men har mine meininger om at selskapet skal videre ned på 40 tallet og dermed venter eg.

  Jeg mener det er bedre å bruke den "gode" kjøps tiden på kortsiktig invisteringer, slik som blant annet Norsk Hydro.

  btw: Gjort noen tanker om mer kjøp av Golden ocean group? .. falt ned til 4,5 kr aksjen i dag.

  SvarSlett
 2. Hei

  Det høres ut som en god ide. Det er ikke usannsynlig at FRO kan gå ned mot 40 slik tankmarkedet og aksjemarkedet ser ut nå.

  Jeg driver ikke stort med kortsiktige investeringer, men jeg liker NHY på lang sikt og kort sikt også for den saks skyld.

  Jeg syntes GOGL ser attraktivt priset ut på dagens nivå. Men Golden Ocean Group må falle langt ned på 3 og kanskje enda lengre før jeg vil vurdere denne igjen. GOGL er nå min desidert største investering når vi ser på investert kapital og til og med ved dagens verdi er den min tredje største investering. Jeg ønsker ikke større eksponering mot denne slik det er nå.

  Nå ligger fokuset på Ship Finance og en del Norske selskaper, pluss noen europeiske selskap. Kjøpte akkurat litt mer DnB Nor tidligere i dag.
  Likevel jeg ikke liker utbyttereglene og praksisen generelt i Norge og europa så kan et sterkt selskap og en høyere utbyttegrad kompansere for dette.

  SvarSlett
 3. Jeg laster opp i BW Offshore, denne vil bli en kommende utbytte maskin. På dagens pris genererer den mer enn 2% i dividende i kvartalet(>8% året), og har gode utsikter foran seg. Jeg laster også opp i golden ocean.

  I tillegg jafset jeg opp seadrill for 178,90 med kreditt tilsvarende den investerbare inntekten jeg får fredag neste uke, var redd for at markedet skulle komme seg før pengene var på konto.

  Har også en stor holdning i Telenor med gjennomsnittskurs på 83,25. Den har trosset markedet og jeg lurer på om jeg burde selge på dagens 90kr for å storkjøpe meg ytterligere I dette "10kr markedet"?

  Ett annet spørsmål er om du tror vi som er aksjonærer i Seadrill vil få utdelt North Atlantic Drilling (NADL) andeler i spin-off utbytte?

  Setter stor pris på bloggen og din evne til å presentere relevant fakta på ett emne som ikke mange nordmenn investerer så aktivt for, utbytte og passiv inntekt.

  Mvh,

  En eller annen fyr.

  SvarSlett
 4. Jeg har lite kunnskap om BW Offshore. Aldri analysert dette eller lest noe mer om det enn hva som kommer frem i nyhetene fra tid til annen. Mulig jeg vil ta en titt på når jeg ønsker større eksponering mot offshoresektoren.

  Jeg har stor tro på GOGL på lang sikt. Er du langsiktig og tåler en del svingning opp og ned tror jeg GOGL vil vise seg å bli en god investering.

  Jeg liker også godt Seadrill. Seadrill er min største investering og derfor ønsker jeg ikke større eksponering mot Seadrill eller offshore sektoren enn hva jeg allerede har. Jeg tror der i mot vi kan forvente stabile og økende utbytter fra denne i gjerne 2-3 år frem over, kanskje også enda lengre.

  Selv håper jeg å få kjøpt Telenor på ett sted mellom 80-82, men det virker lite sannsynlig at det vil skje med det første. Jeg vet ikke hvilken sikt du har på dine investeringer og hva du anser som de beste investeringene for deg. Er litt usikker på hva du mener med “10 kronersmarked”?

  Jeg tror ikke vi vil få NADL andeler i spin-off utbytte. Grunnen til det er at jeg tror Seadrill anser NADL som lavt priset på dagens kurs. Først når NADL har økt en del i verdi eller når Seadrill trenger cash til f.eks en bedre investering tror jeg vi vil få aksjer som utbytte.

  Takk, det er fint å høre at du liker bloggen. :)

  SvarSlett
 5. Frontline handles til under 50, frykten brer seg i gatene, selg selg ropes det. Vurderer å kjøpe Frontline, men avventer litt. Riggsektoren faller tilbake, Transocean sist ut med svake tall. Redd Seadrill vil falle ytterligere.

  SvarSlett
 6. Hei!

  Frontline ligger i en fallende trend, som alle investorene sier nei til å kjøpe. Dermed tror jeg vi kan se den ligge helt nede i 40 kr, men ikke særlig mye lavere en det. Prisen en veldig attraktiv nå for tiden (47kr) men ville kanskje vente litt til. Jeg tror det vil komme en enda en dårlig dag på børsen i morgen der frontline faller 5% til rundt 42 kr og mener du burde kjøpe da.

  Jeg forventer ikke at aksjen skal stige over 50 tallet med det første, derfor brukte jeg de resterende kapitalen på et kortsiktig kjøp (Storebrand). Etterhvert vil jeg ta gevinsten (forhåpentlig) å bruke den i frontline, til aksjen begynner å klatre i starten av 2012.

  Telenor ville jeg holdt på. Kjøpte selv for noen måneder siden på rundt 89 kr i snitt, og har gått fra 96 kroner og helt ned til 82 kr. Aksjen er alt for underpriset etter min mening, der jeg trolig ikke vil selge før 100-105 kr stk. Telenor kjøper også opp nå kraftig i sine egne aksjer, som er svært positivt for aksjonærene.

  SvarSlett
 7. Takk for respons!

  Med 10 kroners marked mente jeg som i 10 kroners markedet på Ica Maxi, haha, beklager, har en idiotisk humor. Alt er på tilbud på børsen og det var meningen.

  På mine investeringer er det en sikt på 5-8 år egentlig, men tenkte å selge telenor i vår til neste år. Bestemte meg for ikke å selge, for bare ri fallet så lenge den varer og laste opp kraftig i gode selskap.

  NADL ser interessant ut, men jeg holder meg til moderskipet framover, SDRL schmeller jo 9% inn i bankkontoen min i året, på mitt gjennomsnitt. Men vi får se hva NADL bringer.

  Mvh

  En eller annen fyr.

  SvarSlett
 8. Til anonyme over meg, ja jeg tenker å holde på telenor til over 100. bestemte meg for å holde til planen og selge i våres, du har helt rett i at tilbakekjøp er en god avkastning, spesielt når resten av børsen kræsjer.

  Mvh,

  En eller annen fyr.

  SvarSlett
 9. Til En eller annen fyr. Hehe ja, det var egentlig det jeg tenkte meg du mente med 10 kroners marked. Men var ikke helt sikker :p Selv ville jeg også sittet med Tel og håper som sakt å få kjøpt denne på 80-82. Som en over også nevnte så er tilbakekjøpene positive, de vil sannsynligvis føre til en ekstra boost i utbytte og kursen på lengre sikt. Om ikke det er tilbakekjøpene som er grunnen til at TEL har hold seg så sterkt i det siste også.

  Ja hvis det er snakk om å bytte SDRL mot NADL ville jeg også holdt meg til kun SDRL.

  Til en del av dere andre. :)
  Som nevnt tror jeg også det er en mulighet for at Fro kan falle ned mot 40. Det som er vanskelig å vurdere nå er hva som er bakgrunnen for det ekstreme fallet i det siste. Om det stort sett er tankmarkedet eller stort sett den generelle uroen i aksjemarkedet. Slik det er nå faller stort sett alt. En hel masse gode selskaper bli ufortjent straffet, og de som fortjener straff blir virkelig straffet. I slike tider løper alltid investorene fra selskapene med høyest risiko og mørkest fremtid, slik som FRO, GOGL osv... Dersom frykten i markedet avtar og investorene igjen blir klar for litt ekstra risiko kan FRO få en kraftig rekyl over de neste månedene. Men er det tankmarkedet som er bakgrunnen for det meste av fallet bør vi ikke forvente noen større rekyl.

  De sikkreste kjøpene i slike tider er alltid de solide selskapene som TEL, DNB, PEP og PG selskapene vi vet at med stor sannsynlighet blir straffet kun på grunn av frykt i markedet, og derfor også vil få en rekyl opp når frykten avtar. Det er lite sannsynlig at den siste månedens fall i verdi stammer fra massiv kundeflukt hos Gillette, Pepsi, Telenor eller DnB... Så lenge ikke uroen eskalerer til vill panikk så tror jeg fortsatt det er nå en kan få en del selskaper på "tilbud" Uansett om uroen skulle eskalere er det fortsatt mange selskaper som sannsynligvis kan handles til en god pris i dag om en bare er langsiktig.

  SvarSlett
 10. Frykten, redselen, panikken, tvangssalg, stop/loss nivåer brytes, røde tall, depresjon, dårlig nattsøvn.

  Blodet flommer i gatene, påtide å selge pengemarkedsfondene og sakte men sikkert vekte seg opp i aksjer. Bruk gjerne noen måneder.

  SvarSlett