Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 13. juli 2011

Dollar en hedge mot dårlige tider

Som jeg har nevnt tidligere så fungerer USD som en hedge mot dårlige tider. Jeg har ikke laget noe innlegg om dette tidligere så derfor tenkte jeg å gjøre det nå.

Veldig mange er i media negativ til USD og USA. Flere mener USA vil gå konkurs, at gullet i Fort Knox er falskt, gjelden er alt for stor og at USD er ferdig som verdens ledende valuta… Men likevel er det USD de fleste investorer snur seg til når det begynner å storme i verdensøkonomien. Jeg har laget en oversikt over USD VS OSE de siste 5 årene, 3 årene og 1 måned.Som dere kan se går USD ned når OSE går opp, og opp når OSE går ned.
Du kan veldig markert se hvordan USD og OSE under finanskrisen går synkronisert i motsatt retning.Dersom vi forventer at historien vil gjenta seg. Noe den ofte gjør. Kan det være en god ide å eksponere seg mot dollar. Dersom du ønsker å redusere risiko og jevne ut svingningene i porteføljen.Dette er også kunnskap som kan gi deg en liten edge om du handler med USD. Nå vet du at med stor sannsynlighet vil USD gå motsatt vei av verdensøkonomien så fremt vi kan forvente at historien vil fortsette å gjenta seg.

EUR har en tendens til å reagere på samme måte som USD. Med unntak av at EUR har historisk hatt en mye mer stabil og glidende utvikling. Uten de alt for høye toppene og bunnene. Dette kan skyldes at investorene enda ikke har like stor tillitt til EUR og derfor først løper til USD og så til EUR også om det virkelig blir ille.

Dersom EU overlever denne stresstesten de nå er midt oppi, kan det gi EUR mer tillit og føre til at flere også flykter til euro i dårlige tider. Noe som sannsynligvis da vil jevne ut svingningene i USD noe og øke svingningene i EUR.

But because we in the United States finance our current account deficit by borrowing in our own currency, we can move to a more competitive dollar without the adverse effects that followed currency declines in other countries.
Martin Feldstein

4 kommentarer:

 1. Interessant lesning.

  Har noen av de 11 kjøpsordrene før ferien gjort seg gjeldende?

  SvarSlett
 2. Hei

  Ja Marine Harvest, Deep Sea Supply og Frontline ble utløst. Jeg hadde håpet å få kjøpt Ship Finance også men slik ble det ikke. Jeg har handlet E.ON AG og RWE AG også. Har fulgt disse en stund og tror dagens inngang vil være en god en på veldig lang sikt. Men det er mye usikkerhet knyttet opp til begge så det vil ikke forundre meg om de fortsetter å falle i noen måneder til.

  SvarSlett
 3. Hei!

  To små spørsmål

  1. Marine Harvest faller kraftig for tiden, forventer du at det skal fortsette slik?
  2. Hvilken pris gikk du inn i Frontline på, og vet du noen om P/B på selskapet slik den er priset i dag?

  Takker for en fantastisk blogg :)

  SvarSlett
 4. Hei

  1. I det korte bilde kan det gjerne fortsette slik en stund (kanskje 12 måneder?) Men på lang sikt så tror jeg MHG skal betydelig opp igjen. Men det er vanskelig å si hva det er som styrer MHG ned akkurat nå. Om det er fall i lakseprisene. Som foreløpig egentlig ikke er så ille for MHG som har sikret ca halvparten av volumet sitt på faste priser, godt over dagens priser. Eller om det er den generelle negativiteten på grunn av gjelden i USA og EU som skremmer investorene ut av aksjer og spesielt ut av aksjer som opererer i ett marked som også faller. Markedet pleier som regel alltid å overdriver veldig i det korte bilde. Slik jeg ser det er nå MHG overdrevent lavt priset i forhold til hvordan jeg tror fremtiden blir. Men dersom du tror lakseprisene vil fortsette å falle og kanskje også det generelle aksjemarkedet. Så er nødvendigvis ikke MHG lavt priset. Det er veldig vanskelig å spå hvor MHG skal i dagens marked. Men jeg er langsiktig og jeg tror MHG skal betydelig opp før eller siden. Men den kan gjerne falle enda mye mer om lakseprisene faller mer og om fremtiden til verdensøkonomien forverrer seg. Men som sakt så tror jeg MHG skal langt opp igjen før eller siden. Det skal bli veldig spennende å lese Q2 rapporten på Onsdag.

  2. Jeg gikk inn i FRO på 75. Halvparten av hva jeg gjorde for noen år siden. Jeg doblet investeringen min og sitter nå med snitt på 112,5 i FRO. Basert på Q1 2011 rapporten så har FRO en bokført verdi på kr 53,91. Tar vi utgangspunkt i dagens kurs på 65,55 får vi en P/B 1,21. Er du kortsiktig ville jeg ikke tatt i FRO med en ildtang en gang. Ikke på grunn av at FRO er noe dårlig selskap. For jeg anser FRO som ett av de bedre shippingselskapene der ute. Men både shippingmarkedet og hele aksjemarkedet generelt er veldig usikkert, og investorer flest står klar til å ta pengene sine og løpe så fort det kommer indikatorer på at ting kan være verre enn hva markedet nå tror. Men er du langsiktig så er sannsynligheten stor for at aksjemarkedet og shippingmarkedet skal opp igjen. Når det skjer tror jeg FRO er ett av de shippingselskapene som vil komme sterkest tilbake. Det kan skje i 2012 eller kanskje først i 2013-2015?

  Takk, fint at du liker den :)

  SvarSlett