Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

torsdag 30. juni 2011

Austevoll Seafood ASA (AUSS) Analyse

Generelt:
Austevoll Seafood ASA ble startet i 1981 og driver nå 44 fiskefartøyer fordelt på Chile, Norge og Peru. Selskapet driver med fiske, produksjon av fiskeolje, fisk på hermetikk, frossen fisk og oppdrett og produksjon av laks.

Eiere:
Største aksjonær Laco AS med 55,55% av aksjene. Laco AS er igjen 40% eid av Neptune Invest AS, som igjen er eid av Ole Investering AS, som igjen er eid av June og Lill Maren Møgster med 50% hver. Jeg regner med at dette er konen og datteren til Ole Rasmus Møgster som døde i 2010. Ole bygget opp Austevoll Seafood sammen med broren Helge. Ole var også styremedlem i Lerøy Seafood Group frem til 2009. Møgster brødrene startet sin karriere som fiskere sammen med Røkke i Alaska på slutten av 80-tallet. Jeg regner med Helge Møgster som sitter i styret på Austevoll Seafood ASA og selskapets direktør, sønnen Arne Møgster også eier minst 40% av Laco AS. Uten at jeg kan si dette med sikkerhet. Investeringsselskapet deres Eikelie AS kom opp som slettet.

Utbyttepolitikk:
Selskapet vurdere utbytte hvert år i forhold til gjeld, mengde egenkapital, utgifter, fremtidsutsikter osv... Med andre ord bør en forvente utbytte. Men en bør også forvente varierende størrelse på utbytte, og år uten utbytte.
Selskapet har betalt utbytte for året 2007, 2009 og 2010. Utbytte var på kr 0,30, 1,20 og siste utbytte for 2010 på kr 1,50 pr aksje.
Med dagens aksjekurs på kr 31,60 gir dette oss en utbyttegrad på 4,74%
EPS for 2010 endte på kr 6,03,- noe som betyr at utbytte utgjør kun 24,8% av EPS. Det betyr også at Austevoll kan øke utbytte med gode marginer.

Resultater:
For Q1 2011 tjente selskapet kr 1,13,- pr. Aksje, mot 1,45 for Q1 2010. Det tilsvarer et fall i inntekter på 22% siden Q1 2010.
Ut fra Q1 2011 resultatet får vi en P/E på 7. Med 2010 resultatene på kr 6,03 får vi en P/E på 5,24.

Selskapet har gjeld på kr 47,20 pr aksje og egenkapital på kr 46,18 pr aksje. Gjeld utgjør da 50,54% av totalkapitalen. Noe som er en helt ok gjeldsgrad. Selskapet har også kr 12,29 pr. Aksje i kontanter og kontantekvivalenter. Selskapet prises pr dags dato til en P/B 0,66. Det vil si til kun 66% av egenkapital eller at du får verdier for 1 kr pr. 66 øre du investerer.
Overfladisk sett så ser selskapet attraktivt ut på dagens pris. Jeg har der i mot ikke satt meg inn i selskapet så det er godt mulig det finnes gode grunner til hvorfor selskapet prises som det gjør. Prisene på laks har blant annet falt en god del i det siste og det er forventet de vil falle videre. Jeg tror der i mot ikke at dette alene forsvarer hvorfor selskapet har en P/B på kun 0,66. Grunnen til at jeg selv ikke har satt meg inn i selskapet er at jeg relativt fort så at jeg ikke kommer til å vurdere eller foreta noen investering i Austevoll Seafood. Det er flere grunner til dette. Noen av hovedgrunnene er at jeg ikke kjenner godt til ledelsen eller styret. Selskapet betaler også kun utbytte en gang i året. De har en kort utbyttehistorikk og usikkert utbytte. På bakgrunn av dette avblåste jeg selskapet relativt tidlig i prosessen. Det betyr der i mot ikke at selskapet ikke er noen god investering. Ut fra min lille mangelfulle analyse ser selskapet veldig attraktivt ut for en verdiinvestor og også en utbytteinvestor som vektlegger mulighet for høye utbytter over forutsigbare utbytter.

"Only buy something that you'd be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years." - Warren Buffett

5 kommentarer:

 1. Austevold virker underpriset, fisk er veldig i vinden for tiden. Selskapet er posisjonert mot mange forskjellige fiskeslag. Forbruken av sild og makrell øker stadig i Russland og på verdensbasis. Både Odin og Skagenfondene har en grei post i Austevoll og mener det er bra verdiinvestering. Kjøpte Austevoll forrige dagen til 30.80 kr pr aksje.

  Marine Harvest fortsetter fallet, valgte å gå inn i aksjen til 4.00 kr pr. aksje i dag.
  Aksjen er oversolgt.

  God ferie!

  SvarSlett
 2. Flott blogg. Gi en lyd om du er interessert i å bli med i finansblogglisten på finansweb.no

  http://www.finansweb.no/finansblogger/Default.aspx

  SvarSlett
 3. Hei Anonym det tror jeg du har rett i. Det er nok sannsynlig at de begge er oversolgt mye på grunn av negativiteten generelt i aksjemarkedet.

  Får håpe du gjør det godt i begge aksjene.

  Hei Finansweb. Takk, du må gjerne legge ut en link til bloggen min på siden din om du ønsker det :)

  SvarSlett
 4. Jeg håper selskapet går konkurs så mye som de forurenser i Chile og Peru! Utrolig at ikke noen har gjort noe med dette før. Jeg tror mange tenker seg godt om før de kjøper omega 3 kapsler.

  SvarSlett
 5. Leste også artikkelen tidligere i dag. Regjeringen i Peru burde bøtelegge slik forurensing. Forhåpentligvis blir det noen konsekvenser av det.

  SvarSlett