Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

fredag 20. januar 2012

Chubb (CB) Analyse

Chubb Corporation er et Amerikansk forsikringsselskap som hovedsakelig tilbyr eiendom og skadeforsikring til privatpersoner og bedrifter. Chubb ble startet i 1882 og er blant verdens 20 største forsikringsselskap på sitt felt og opererer i 27 land.

Chubb er et virkelig godt eksempel på det jeg kaller for kjerneselskap. Helt siden 1902, det vil si i over 100 år har Chubb betalt utbytte hvert eneste år. Det er kun en håndfull selskaper i verden som kan skryte av det samme. Chubb har levert utbytte gjennom første verdenskrig, den store depresjonen, andre verdenskrig, etterkrigstiden, Vietnamkrigen, helt frem til finanskrisen og leverer fortsatt utbytte. Det er en utrolig imponerende track record! Av disse 110 årene har Chubb økt utbytte hvert år de siste 46 årene og jeg regner med utbytte vil øke rundt februar 2012 også. Den siste økningen i utbytte var fra $1,48 per år til $1,56 per år. Det vil si en økning i 5,4%. Ikke akkurat den største økningen. 

Over de siste 5 årene har Chubb gjennomsnittlig økt EPS med 10,72% per år og over de siste 10 årene ser vi at Chubb i snitt også har økt utbytte med 8,3% per år. Jeg forventer at både utbytte og økning i EPS vil ligge på rundt 8-10% i snitt over de neste fem til ti årene også.

Noe annet som er viktig å se på når det kommer til kjerneselskap, er hvor stor andel av EPS utbytte utgjør. Utbytte utgjør kun 25% av EPS. Noe som betyr at selskapet har rom til å øke utbytte over de neste årene. Det betyr også at selv om inntektene skulle falle drastisk vil selskapet likevel kunne opprettholde og øke utbytte. Utbyttegraden der i mot ligger kun på 2,2% noe som er litt lavt. Jeg skulle helst se at den lå på rundt 3-4%. Selskapet har likevel klart å gi en gjennomsnittlig årlig avkastning på 7,4% over de siste 10 årene til aksjonærene. Med tanke på hvor turbulent det siste tiåret har vært, vil jeg si at dette er en relativt god avkastning. I tillegg til utbytte bruker selskapet også mye penger på tilbakekjøp og sletting av egne aksjer. Over de siste fire årene har Chubb faktisk brukt over tre ganger så mye penger på tilbakekjøp av aksjer som de har på utbytte. Jeg regner med denne trenden vil snu når prisen på aksjen begynner å ta seg opp etter hvert.  

Selskapet prises i dag til en P/E på 11,36 og en P/B på 1,25. I forhold til dagens marked hvor veldig mange holder seg unna finansaksjer så anser jeg CB som fair priset på dagens kurs. Kursen er faktisk på det høyeste nivået på ett år per dags dato. Slik at det er ikke usannsynlig at aksjen vil kunne kjøpes på en lavere kurs i løpet av året.

Når det kommer til nedside så kan jeg ikke se så stor nedside i denne. Chubb har selvfølgelig mange konkurrenter, blant annet Warren Buffett’s Berkshire Hathaway. Chubb er ikke det billigste forsikringsselskapet på markedet. Men det er ingenting i rapportene som tyder på at selskapet mister kunder. Det å være det billigste er heller ikke Chubb’s strategi. Målet deres er å være det beste på forsikringsoppgjør.

Selskapets to slagord beskriver CB’s strategi godt: Who insures you doesn’t matter, until it does. Noe som betyr at det er først når ulykken er ute du får vite om du får valuta for pengene du har brukt på forsikring eller ikke. Eller med andre ord, det billigste er kanskje ikke alltid det beste. Deres andre slagord er “Never Compromise integrity” som rett og slett betyr aldri kompromiss integritet. Noe selskapet også har holdt seg til, kan det se ut til.

En talsperson for Chubb uttalte i 2009 følgende: “If they’re living in a mansion and their house is being rebuilt, we’re not going to put them up in a Holiday Inn but rather in the Ritz or somewhere else that fits their station,”. “And when their Lexus is being repaired, we’re not going to give them a compact car — we’ll give them a car of similar quality.”

Chubb har tidligere blitt kåret til USA’s beste eiendom og skadeforsikringsselskap når det kommer til oppgjør etter en skade eller uhell i en forbrukerundersøkelse utført av Business Insurance. Selskapet har også blitt kåret til Chicagos femte beste sted å jobbe. Slik at det er sannsynlig å tro at både kunder og ansatte er fornøyd med selskapet.

Konklusjon:
Generelt er selskapets balanse veldig god, slik den også har vært de siste 100 årene. Utbyttegraden kunne vært noe høyere, men til gjengjeld betaler selskapet kun 25% av EPS som utbytte. Det skal veldig mye til for å få CB til å bryte sin over 100 år lange track record med utbytte og 46 år med økende utbytter.

For de veldig langsiktige som ønsker å sove godt om nettene, og motta en kombinasjon av verdistigning og jevn og økende utbetaling av utbytte per kvartal, vil nok CB kunne passe godt.

It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.
Warren Buffett6 kommentarer:

 1. Har iveren dalt litt Jack? Midt i resultatsesongen, og ingen innlegg...?

  SvarSlett
 2. Han sitter vel å leser rapporter;)

  Finnes det en liste over selskaper som har økt utbytte over lang tid, slik som Dividend Aristocrats og Dividend Achievers , for Norge og andre markeder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vet fortsatt ikke om noen slik liste. Men jeg leter etter en fra tid til annen. Håper det på sikt vil komme. Hvis jeg en gang finner en så skal jeg publisere den her på bloggen så fort som mulig :)

   Slett
  2. Hei!

   Tror detta er första gången jag lämnar en kommentar här så får passa på och tacka för en intressant blogg.
   Har en ganska bra resurs för det ni söker som jag hittat tack vare dividendgrowthinvestor.
   http://dripinvesting.org/Tools/Tools.asp
   Där kan man ladda ner dividend champion list, väldigt detaljerat excel-sheet med företag listade i olika kategorier beroende på hur lång "streak" av dividendgrowth dom har.

   MVH
   Richard

   Slett
 3. Hei dere :)

  Beklager at det har gått så lenge uten noen innlegg og vet ikke akkurat når neste innlegg kommer. Jeg har vært veldig opptatt og er det fortsatt. Det har vært mye jobb, en del privat som har tatt tid, en liten reise og å restrukturere porteføljen. Jeg har også vært ganske opptatt med å lese kvartalsrapporter som slappfisk nevnte. Slik at alt dette har gått på bekostning av bloggen.

  Kjøpte faktisk akkurat litt aksjer i Frontline 2012 til kr 21 i går. Jeg tror denne i løpet av året kan falle lavere, slik at jeg håper å få kjøpt mer til rundt kr 17 senere en gang. Neste innlegg blir sannsynligvis et lite oppdateringsinnlegg på hva jeg har foretatt meg i porteføljen de siste ukene. For det har faktisk vært ganske mye.

  SvarSlett