Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 23. november 2011

Golar LNG (GOL) Analyse

Golar LNG er et John Fredriksen dominert selskap, som hovedsakelig opererer innen LNG frakt. LNG er forkortelsen for liquefied natural gas, som på godt norsk blir flytende naturgass. GOL eier også 100% av Golar LNG Energy som driver innen FLNG (Floating liquefied natural gas). Selskapet skal produsere FLNG innretninger av hovedsakelig eldre LNG skip. Disse skal kunne produsere, lagre, flytte og omgjøre gass til LNG og motsatt. Golar LNG eier også deler av Golar LNG Partners. Golar LNG Partners leier ut LNG skip på lange kontrakter, det vil si 5 år eller lengre. Dette vil gi selskapet en veldig stabil og forutsigbar inntektskilde som igjen vil føre til at selskapet skal kunne gi veldig stabile og høye utbytter i forhold til EPS. Golar LNG vil selv i større grad operere i spotmarkedet.

Bakgrunnen for at gassen fraktes flytende er for i flytende form kan en få plass til 600 ganger mer gass enn i gassform. Å konvertere gassen til flytende form er en avansert prosess som innebærer at gassen må kjøles ned til ca -164 grader. På grunn av trykk, risiko, kjølebehovet og hele denne prosessen med omdanning og frakting av flytende gass så blir skipene svært kostbare og avanserte å produsere. Det er betydelig mer avansert og kostbart å produsere et LNG skip fremfor et tank skip eller et tørrbulkskip. Dette gjør også at det foreløpig er svært begrenset med verft som kan produsere LNG skip og det er tidskrevende. Dette gjør at bransjen i teorien blir relativt forutsigbar når det kommer til tilbud og etterspørsel. På grunn av forutsigbarheten ser det ut til at bransjen vil holde seg svært lønnsom frem til minst 2013-2015, derfor er også stort sett alle LNG selskap høyt priset.

Det er ikke uvanlig å finne LNG selskap med P/E på opp mot 100 i dages marked.

Videre vil jeg ta utgangspunkt i dagens kurs (4 dager gammel kurs)  på kr 244 og tallene fra Q3 2011 rapporten.

Selskapet hadde en EPS for Q3 på $ 0,17 og totale verdier på $ 2,264,469,000,- Ut av dette var $ 1,507,149,000 gjeld og $ 757,320,000 egenkapital. Ut av egenkapitalen var $ 155,412,000 kontanter og kontantekvivalenter. Golar LNG betaler også ut kvartalsvis utbytter på $ 0,275. Sannsynligvis vil også utbytte øke i takt med at inntektene øker.

Selskapet har en lav kontantbeholdning, men slik fremtiden ser ut har de heller ikke behov for noen større kontantbeholdning. Selskapet har også mye gjeld, men dette er standard for Fredriksen selskaper. Fordelen med høy gjeld er at oppsiden blir langt høyere i gode tider, men bakdelen er at nedsiden også blir langt høyere i dårlige tider. FRO er et veldig godt eksempel på hvordan Fredriksenmodellen fungerer i praksis.

Med utgangspunkt i tallene over, prises dette selskapet til en P/E på 62 og en P/B på 4,43. Med andre ord sier dette oss at med dagens inntekt vil det ta GOL 62 år å tjene tilbake dine investerte penger og at du i teorien kjøper 1 krone for 4,43 kroner.

Utbyttegraden ligger på 2,59% pr. år. Ikke mye å skryte av til å være et Fredriksen selskap, men dette vil nok sannsynligvis øke frem over.

Selskapet er uten tvil ekstremt høyt priset på dagens kurs, men som nevnt tidligere så er ikke dette uten grunn. De neste årene ser svært lyse ut for GOL. Dagratene for skipene stiger jevnt og trutt og GOL har flere skip i bestilling som skal leveres over de neste årene. Noe som betyr at det er svært sannsynlig at inntektene til GOL vil stige kraftig over de neste kvartalene og årene. Men slik jeg ser det bør EPS til GOL være på minst kr 16 pr. år for å forsvare dagens kurs. Det vil si i overkant av fire ganger dagens inntekter. Jeg tror det er sannsynlig at GOL kan nå disse inntektene en gang, men om de klarer det i 2012 eller 2014 er vanskelig å si. Slik at fra mitt synspunkt ser det ut til at store deler av oppsiden i GOL allerede er tatt ut. Dersom GOL skulle øke inntektene til kr 16 pr. år og betale ut alt som utbytte, vil det likevel med dagens kurs kun utgjøre et utbytte på 6,55%.

Dette betyr likevel ikke at det ikke vil være mulig å tjene penger på GOL over de neste årene. Sannsynligvis vil utbytte øke jevnt og trutt over de neste kvartalene og P/E kan holde seg på 62 eller også øke frem over for alt jeg vet. Men selskapet er overpriset på dagens kurs. Slik at på en eller annen måte så skal P/E på 62 ned til maks 20 før eller siden. Enten ved at inntekten øker fortere enn kursen, eller ved at kursen står stille eller faller. Men når det vil skje er umulig å si. Jeg tror ikke det vil skje i 2011 og sannsynligvis heller ikke i 2012 om ikke verden går langt tøffere tider i møte.

Konklusjon:
Jeg tror GOL vil vise seg å være en god investering i mange år frem i tid. Men det finnes mange andre selskaper i verden og spesielt på Oslo Børs som i dag er priset til 1/6 av GOL’s P/E og 1/5 av P/B, med tre ganger så høyt utbytte og med gode fremtidsutsikter. Slik at for min del velger jeg heller å plassere pengene mine et annet sted. Skulle GOL der i mot falle tilbake til rundt kr 160-170,- uten at kursfallet kan knyttes direkte til selskapet eller bransjen vil jeg vurdere å kjøpe GOL.

"Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd."
Benjamin Graham

4 kommentarer:

 1. Setter pris på dine analyser! Bra! Om jeg kan ønske meg en analyse fra deg så er det om archer. Tar du utfordringen? :)
  Ellers så sikler jeg på sfl nå, vurderer å kjøpe 50% av planlagt om kursen faller under 10$ igjen. Fikk dessverre ikke kjøpt i dag... Kanskje best å avvente litt og se hvor verden/Europa går?

  Mvh BE

  SvarSlett
 2. Hei BE

  Fint at du liker analysene. Jeg så faktisk igjennom Q3 rapporten for Archer i dag, men jeg kommer nok dessverre ikke til å analysere Archer med det første.

  Selskapet ser attraktivt priset ut i dag, med en P/B på 0,72, men jeg ser ikke for meg at det vil komme noe utbytte fra Archer på en god stund. Derfor er selskapet relativt uinteressant for meg fortsatt. Men blir det billig nok vil jeg likevel vurdere å kjøpe selskapet og heller vente 1-3 år på utbytte.

  SvarSlett
 3. Må slenge meg på anonym over her og applaudere deg for bloggen og dine gode analyser. Som en "amatør/hobby"- investor på 18 år finner jeg dine innlegg og analyser som informative og lærerike!
  Jeg investerer egentlig mest i dagssvingninger og trender, og mindre i verdiaksjer med jevnt utbytte ettersom jeg har liten kapital og ikke er særlig lysten på å gire opp. Har ikke sjekket nøye om du har analysert Yara, men jeg lurer på om du har noen synspunkter vedrørende aksjen? Personlig synes jeg den er attraktiv på ca. 230 kr, med en sterk etterspørsel etter kunstgjødsel på verdensbasis. Selskapet kjøper jo også tilbake aksjer nesten hver dag nå, 100 k per dag har nesten blitt vanlig. Tror de skal kjøpe tilbake 5% av aksjene i år?( litt usikker på dette)
  Btw, bruker du nordnet? Ser slik ut fra ditt nest siste innlegg, hvis så er tilfellet hvordan er det å handle US-stocks gjennom nordnet?

  Oops, ble kanskje et litt kronglete innlegg. Det viktigste er uansett at det er flott med en blogger som kan gi så gode(uavhengige) analyser! Har ingen garanti for at du ikke jobber for et meglerhus som kun er ute etter kurtasjeinntekter, men jeg legger dette premiss til grunn, og tror du ikke gjør det ;-)

  SvarSlett
 4. Hei

  Nei jeg har ikke analysert Yara. Jeg har vurdert å kjøpe Yara, men har ikke gjort det enda. Jeg så igjennom Q3 rapporten deres og uten at jeg husker tallene. Uansett så satt jeg igjen med inntrykket av at Yara kan være underpriset. Men jeg følger verken Yara eller gjødsel bransjen, slik at jeg har ikke så mye å si om selskapet eller bransjen. Ja selskapet har normalt i flere år drevet med tilbakekjøp av aksjer. Det er en stor del av deres investor politikk. De betaler også utbytte og har som mål å gjennomsnittlig betale ca 30% av EPS som utbytte. Som utbytteinvestor er det utbytteordningen til Yara som er den største grunnen til at jeg ikke har investert i Yara.

  Ja jeg bruker Nordnet og det er veldig enkelt og greit å handle aksjer i USA igjennom Nordnet, akkurat som ved å handle aksjer i Norge bare du velger USA.

  Setter pris på at du liker bloggen.

  Ettersom jeg først og fremst er anonym og heller ikke skriver hvilket meglerhus jeg jobber i, er sannsynligheten liten for at mange kurtasjekroner hadde endt opp i min lomme. Spesielt i forhold til alle timene jeg bruker på bloggen ville det nok blitt en dårlig timelønn. Uansett så er jeg ikke megler og jobber heller ikke innen finans eller økonomi. Jeg vil heller ikke anbefale noen å investere med bakgrunn i hva jeg skriver på bloggen min. Jeg er først og fremst som sakt ikke profesjonell og analysene mine er ikke laget for at noen skal investere på bakgrunn av dem, de er alt for mangelfulle til det. Meningene med analysene er kun at personer skal få nok innsikt i selskapet til at de selv kan avgjøre om de ønsker å se nærmere på selskapet eller avvise selskapet.

  SvarSlett