Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 30. november 2011

Gullkorn om investering fra Kenny Rogers

Hvem kan vel forklare investering bedre enn Country-artist Kenny Rogers?

“If you're gonna play the game, boy
You gotta learn to play it right

You've got to know when to hold 'em
Know when to fold 'em
Know when to walk away
Know when to run
You never count your money
When you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin'
When the dealin's done

Now every gambler knows the secret to survivin'
Is knowin' what to throw away
And knowin' what to keep
'Cause every hand's a winner
And every hand's a loser”

Forklaringen er hentet fra sangen The Gambler og er ment for kortspill som Black Jack og Poker, men den passer utmerket for aksjeinvestering også.

En bør vite når en bør snu ryggen til en investering og gå vekk og når en bør løpe vekk.  Dersom en aksje er veldig populær og “for god til å være sann” så er den også ofte det. Ikke la deg påvirke av flokkmentalitet. En må også være kritisk til selskaper og sektorer en selv liker godt. Dersom du liker veldig godt et selskap eller en sektor så leter en gjerne etter positive signaler, og til dels ignorerer det negative ubevist eller prøver å snu også det negative til noe positivt. Dette kan fort føre til dårlige kjøp eller at du sitter for lenge på en taper.

“When you're sittin' at the table there'll be time enough for countin' when the dealin's done” Dette gjelder også for aksjer. Prøv å ikke tenk på pengene, se bort fra tapet på 30% eller gevinsten på 30%. Det er viktig å tvinge seg selv til å tenke rasjonelt. Hvor er det størst oppside. I aksjen som en har tapt 30% eller i aksjen hvor en har en gevinst på 30%? Noen ganger kan aksjen som har falt 30% ha størst oppside, andre ganger har aksjen som har steget 30% størst oppside. Hvis du ikke eide noen av aksjene nå og skulle investere i en av disse. Hvilken ser ut til å ha størst oppside?

Det siste verset om “the secret to survivin'“ er veldig aktuelt for investorer. For dette er faktisk også hemmeligheten for å overleve i aksjemarkedet. Det er å vite hva en bør holde og hva en bør selge. Alt for mange selger vinnerne for tidlig og holder taperne for lenge. For de aller fleste mennesker er det veldig lett å ta en gevinst men veldig vanskelig å ta et tap.

Kenny sier også at hver hånd er en vinner og hver hånd er en taper, dette gjelder også for aksjer. Hver aksje kan være en vinner og en taper, alt etter hvordan du spiller den. Er du short eller er du long kan være forskjellen mellom tap eller gevinst. Det samme gjelder også om en kjøper selskapet når det er høyt eller lavt priset. To personer kan også kjøpe samme selskap på samme pris og likevel få to helt forskjellige resultat. Dette har med psykologien til personen å gjøre. Han ene selger gjerne ved hver nedtur, for han blir for nervøs, og så angrer han og kjøper igjen når aksjen har steget en del igjen. Han andre sitter gjerne igjennom alle nedturer uten å kjøpe eller å selge. Når de så selger på likt, vil han ene ha en betydelig lavere avkastning enn han andre.“Somewhere in the darkness the gambler he broke even, but in his final words I found an ace that I could keep”
Kenny Rogers

2 kommentarer:

  1. Kul sang og absolutt overførbart til aksjemarkedet. Strengt tatt er det vel ikke Kenny-boy selv som har skrevet teksten, men det spiller vel ikke så stor rolle. ;-)

    SvarSlett
  2. Nei det er nok ikke han som skrev den. Men det var han som tok seg tid til å forklare den for meg. :p

    SvarSlett