Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

tirsdag 28. februar 2012

Nokia (NOK) Analyse

Nokia er et finsk selskap som ble startet i 1865.
Av interbrand er Nokia kåret til verdens fjortende mest kjente, og verdifulle merkenavn. Det betyr at de fleste sannsynligvis kjenner til denne papirprodusenten som utviklet seg til å produsere gummi, kjemikalier og nå hovedsakelig mobiltelefoner. 

Nokia har lenge vært den største mobilprodusenten, og er det fortsatt, utrolig nok. Men de senere årene har Nokia mistet fotfeste og de mister daglig markedsandeler. Noe som også har ført til at aksjekursen de siste 5 årene har falt jevnt og trutt i høy fart. En skulle tro at ettersom Nokia fortsatt er nummer en, når det kommer til mobilproduksjon, så burde de også være en av de mest lønnsomme og mest populære mobilprodusentene. Slik var det også for bare noen få år siden. Men så kom Apple med sin iPhone som revolusjonerte hele mobilbransjen og stort sett overkjørte Nokia.

Likevel Nokia var størst og mest populær på smarttelefoner, var de på langt nær klare for en slik helomvending i bransjen, som iPhone skapte.  Nå ligger Nokia langt etter både Apple, Samsung og HTC, med flere, når det kommer til smarttelefoner. Dette kan der i mot være i ferd med å snu seg, og mye tyder på at 2012 kan være starten på Nokias andre gullalder innenfor telekommunikasjon og mobilproduksjon. 
For det var ikke bare Nokia som ble overkjørt av Apple. En annen markedsleder i et annet segment ble også overkjørt. Da snakker vi selvfølgelig om Microsoft. Microsoft ble mildt sagt overrasket over Apple’s iPhone og klarte heller ikke den helomvendingen som krevdes. Dette førte til at Microsoft ble forbigått av både Apple og Google når det kommer til mobilmarkedet. Siden den gang har både Apple og Google tatt andeler fra Micorsoft på alle områder hvor de konkurrerer. Både Microsoft og Nokia har flere ganger prøvd å komme seg inn på smarttelefon-markedet med gjentatte mislykkete forsøk. 

Det er et ordtak som sier “Mine fienders fiender, er mine venner” Felles mål og felles konkurrenter var nok det som førte til at Nokia og Microsoft i 2011 inngikk et tett samarbeid om produksjonen og utviklingen av Nokiatelefoner og operativsystemet Windows Phone. Samsung og HTC tilbyr også Windows Phone på enkelte av sine modeller, men toppmodellene kjører Android. Modellene med Windows Phone fra Samsung og HTC får lite markedsføring og er nesten å se som nisjeprodukter. Slik er det ikke med Nokia. Windows Phone vil bli Nokias hovedsatsing og derfor også være operativsystemet som vil være å finne på Nokias toppmodeller. 

Både Nokia og Microsoft vet nok at dette er den største, beste og kanskje siste virkelige muligheten de har på å komme seg inn på smarttelefonmarkedet. Begge vet også at smarttelefonmarkedet er helt avgjørende for deres fremtid. Noe vi også ser på mengden tid og penger de nå bruker på utvikling og markedsføring av Nokia Lumia og Windows Phone.

For de som ikke vet det så har Nokia akkurat lansert sin nye storsatsing, Lumia. 
Lumia er Nokias nye smarttelefon med Windows Phone operativsystem. Nokia Lumia kommer i prisklasser som passer stort sett alle. Den billigste heter Lumia 610 og vil ligge på € 189,- (Kr 1,436,-) i mellomklassen har vi Lumia 710, og i den øverste klassen Lumia 800 og Lumia 900. Lumia 900 er enda ikke på markedet og prisen er heller ikke avslørt. Lumia 800 der i mot ligger på kr 3,700,- i Norge.

Noen felles fordeler er at begge merkenavnene er blant verdens mest kjente. Begge selskapene har en stor trofast kundegruppe og begge selskapene har også en stor kontantbeholdning. Nokia har ca 7,5 milliarder USD i kontanter og kontantekvivalenter og Microsoft har ca 50 milliarder USD. 

Ettersom Nokia nå kun har 12% av verdens smarttelefonmarked med deres Symbian operativsystem som skal fases ut, er det rom for forbedring og vekst.  På grunn av at Windows Phone også kun har 1,7% av verdens operativsystemmarkedet så er mulighetene også her ekstremt store for begge selskapene. Nokia har for øvrig også kun 1% av mobilmarkedet i Nord-Amerika, så også her er det rom for forbedring. Det at Microsoft nå også jobber veldig aktivt med å skape en likhet og sømløs overgang mellom alle deres produkter er også en stor fordel. Mye på grunn av de allerede ca 1 milliard kundene Microsoft har på Xbox og PC’er med windows. 

Foruten telefoner, regner jeg også med at Nokia på sikt lanserer nettbrett med Windows 8 operativsystem, sannsynligvis en gang i løpet av 2012/2013.

Utbytte
Nokia har siden 1989 betalt utbytte hvert år. Utbyttene varierer noe opp og ned fra år til år, men totalt sett har utbyttene økt. Utbytte for 2011 er der i mot halvert til € 0,20 i forhold til € 0,40 for 2010. Selskapet betaler også utbytte en gang i året, slik de fleste europeiske selskap gjør. Med dagens kurs på €4,06,- får vi en utbyttegrad på 4,92%

EPS
For 2011 fikk Nokia en EPS på € -0,31. Jeg legger lite vekt på EPS for 2011 da selskapet er i en stor omstruktureringsfase, hvor stort sett alle mobilmodeller skal fases ut og erstattes med Windows Phone modeller som Lumia. EPS for 2012 og spesielt 2013 vil bli langt mer viktig.

P/B
Nokia prises i dag til en P/B på 1,35. Det vil si 135% av bokførte verdier. Med tanke på Nokias sterke merkenavn og store muligheter så ser Nokia underpriset ut, mener jeg. Hvis vi også ser på gjennomsnittet for de siste 5 årene så har P/B i snitt ligget på 3,2 eller 320% av bokførte verdier.

Totalt sett vil 2012 bli et veldig spennende år for både Nokia og Microsoft. Det mest spennende og sannsynligvis mest avgjørende for Nokia og Windows Phone vil nok være å se hvor mange Lumia-telefoner som blir solgt i løpet av 2012.

For de som ønsker både vekstcase, utbyttecase og er villig til å ta noe risiko, så tilbyr Nokia nå en unik mulighet. Men som sakt, her er alt avhengig av at Windows Phone slår an i markedet. Men med en total kundebase på godt over 1 milliard på deres øvrige produkter, to av verdens sterkeste merkenavn og en kontantbeholdning på til sammen ca 57 milliarder dollar så er mulighetene store.

Nokia kan handles i New York, Frankfurt og Helsinki under ticker NOK, NOA3 og NOK1V.  Selv har jeg handlet Nokia i Helsinki under ticker NOK1V.

Observe the future and act before it occurs. 


4 kommentarer:

 1. Flott analyse! Jeg har kjøpt litt Nokia på Stockholmsbørsen (ticker NOKI-SEK hos Netfonds), og håper Lumia blir en suksess :-)

  *Kan jeg spørre hvor stor prosentandel Nokia utgjør av totalporteføljen din i pr. i dag?

  SvarSlett
 2. Hei

  Takk, fint du liker den :) Ja om Lumia blir en suksess eller ikke tror jeg er veldig avgjørende for Nokia.

  Nokia utgjør i dag 1,7% av totalporteføljen min.

  SvarSlett
 3. Vurderer selv og gå inn i Nokia da jeg mener de gjør mye rett om dagen! Tror de kommer til å ta mye av low end smartphone markedet. Da deres mobiler fungerer mye bedre enn android mobiler i samme pris klasse. Jeg har selv skaffet meg en Lumia 800, og er super fornøyd. Mye bedre enn mine tidligere androids. High end markedet tror jeg blir tatt med mobilen de lanserer til Apollo(wp sitt neste os). Da dette kommer til å støtte noen savnede funksjoner, samt dual/quad cores og høyere oppløsning. Nokia er godt plassert iforhold til dårlige tider. Da de nå har kommet med rimelige, men gode modeller. Itillegg har jeg sett på Microsoft sin pressekonferanse i dag og er veldig begeistret over Windows 8. Et nettbrett med det av Nokia kjøper jeg på dagen!

  Super blogg, og skriv gjerne mer. Btw har du sett på Tele 2? Supert utbytte selskap som jeg har sittet i siden 2009!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei

   Ja jeg tror du kan få rett i at de vil ta mye av low end smartphone markedet. Noe av grunnen til at WP-telefoner fungerer bedre enn android-mobiler er for hardwaren og softwaren til WP-telefoner er tilpasset hverandre. Slik at WP får utnyttet hardwaren maksimalt, i motsettning til de fleste android-mobiler. Nå har Google der i mot lansert en del telefoner hvor google dikterer hvilken hardware som skal brukes i telefonen, slik at android også trolig vil fungere bedre.

   Jeg kunne gjerne tenkt meg en Lumia 800. Tenker å bytte mobil når Windows 8 blir lansert. Jeg må si meg enig i at jeg også syntes Windows 8 ser veldig lovende ut. Det at windows på pc, nettbrett og mobil vil være tilnærmet likt tror jeg er en veldig god strategi fra Microsoft. Men det blir spennende å se hvordan forbrukerne tar i mot Windows 8, for det ser ut til å være en stor forandring fra Windows 7 og de tidligere windowsene.

   Jeg har sett på Tele2 og liker Tele2 veldig godt, men har ikke investert i Tele2 så langt. Mulig det kommer lengre frem i tiden. Men skulle gjerne kjøpt Tele2 tilbake i 2009, slik du gjorde. Kan tenke meg du sitter med en fin totalavkastning nå :)

   Takk, har enda mange innlegg på lager ;)

   Slett