Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

torsdag 27. oktober 2011

McDonald’s (MCD) Analyse

McDonald’s er en av verdens største og mest kjente restaurantkjeder, med et av verdens sterkeste merkenavn. McDonald’s selger tradisjonelt hamburger, fritert kylling og pommes frites. Men de er nå også ekstremt store på både salat, frukt og ikke minst kaffe.

Restaurantkjeden ble startet av brødrene Mac og Dick McDonald i 1940.

Selskapet holder til i 119 land og serverer hver dag 64 millioner gjester. Bare i Norge har McDonald’s over 71 restauranter og er Norges største restaurantkjede med over 1 milliard i omsetning. På verdensbasis har selskapet ca 33,000 restauranter og er også verdens største restaurantkjede. De har også ca 1,7 millioner ansatte.

Selskapets mest kjente produkt og flaggskip er BigMac, oppkalt etter Mac McDonald’s. En kan spekulere i om hamburgeren ville vært en like stor suksess, om den ble kalt BigDick etter Dick McDonald’s. Uansett er BigMacen så kjent at den blir brukt som et referanseobjekt for en internasjonal prisindeks. (Se The BigMac index)

McDonald’s er et utrolig fascinerende selskap med en helt unik struktur og tilpassningsevne. Med tanke på at McDonald’s er verdens største restaurantkjede er det helt utrolig at de klarer å tilpasse seg kundenes krav slik de gjør. Nettopp dette er også mye av grunnen til at de klarer å opprettholde det store forspranget de har.

I for eksempel Singapore kan en få McDonald’s mat levert på døren 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. I India kan en få hamburgere tilpasset de som ikke spiser okse og svinekjøtt, med grønnsaker, kylling, fisk og indisk krydder. I Israel kan en få kosherburgere og Buddhister McVeggie uten kjøtt. Poenget er at McDonald’s tilpasser seg religion og kultur i de forskjellige landene de opererer i. På verdensbasis har McDonald’s tilpasset seg et økende krav om sunnere matvarer. Dette har de gjort med å tilby flere frukt og grønnsaksprodukter, smoothies og fokus på høy kvalitet på råvarene. McDonald’s har også de siste årene fokusert på å pusse opp og modernisere restaurantene rundt i verden, med et friskt og fargerikt design. Om oppussingen ikke allerede er startet i Norge, vil det etter hvert også skje her. Flere restauranter i verden er også omgjort til døgnåpne restauranter. Alt for å tilpasse seg kundenes ønsker.

De siste to årene har McDonald’s møtt på noen relativt store utfordringer. Blant annet en finanskrise, økende råvarepriser, store naturkatastrofer og atomkatastrofer i McDonald’s største marked etter USA, Japan. Til tross for dette har likevel McDonald’s økt inntektene sine 9 kvartaler på rad.

Råvareprisene og lønn til ansatte, fortsetter likevel å øke fortere enn forventet, og dette kan føre til noe lavere resultater for McDonald’s eller høyere priser for kundene.

Selskapet har også fokus på å øke sine markedsandeler i land som Brasil, India og spesielt Kina. McDonald’s har som mål å ha 2,000 restauranter klare i Kina innen utgangen av 2013. Dette vil bety en økning på ca 600 restauranter i Kina over de neste 2 årene.

Noe annet som også gjør McDonald’s ekstremt interessant er deres krav om at alle ledere skal ha et vist antall McDonald’s aksjer. Det er ikke noen ubetydelig mengde aksjer de krever heller.

Fra listen under kan dere se hvor mange ganger årslønn de forskjellige typene ledere er pålagt å holde i McDonald’s aksjer.

Vice Chairman & CEO  6X
President & COO  5X
President U.S./APMEA/Europe  4X
Executive Management (EVP)  4X
Senior Leadership (SVP) – U.S.-paid  3X
Senior Leadership (SVP) – non-U.S.-paid  2X


Som dere ser så gjelder dette ledere som også er relativt lavt nede i systemet. Med andre ord personer som har en normal inntekt. McDonald’s sjekker også årlig at hver leder overholder minimumskravet til McDonald’s aksjer.

Når en ledere blir tvunget til å sitte med 2-6 ganger årlig inntekt i McDonald’s aksjer så får han også en stor egeninteresse i at selskapet skal gjøre det godt.

Dagens kurs på $ 91,15 gir selskapet en P/E på 17,88. Legger vi til grunn at EPS for Q3 vil vedvare får vi en P/E på 15,71.

McDonald’s gir et utbytte på 3% og har økt utbytte hvert år over de siste 34 årene. I gjennomsnitt har utbytte økt med 26,5% over de siste 10 årene. Dette betyr at utbytte har doblet seg i underkant av hvert tredje år. Siste økning i utbytte var der i mot på kun 15%. Hvis dette vedvarer vil utbytte dobles i underkant av hvert femte år. Dagens utbytte utgjør 55% av EPS og 48% av EPS dersom inntektene for Q3 vedvarer.

Selskapet har en P/B på 6,33 og gjeld utgjør 82,15% av egenkapital. McDonald’s har også i overkant av 2 milliarder USD i kontant og kontantekvivalenter.

Konklusjon: 
McDonald’s ser ut til å være fair priset, eller kanskje i overkant høyt priset på dagens kurs. Men til gjengjeld så ser fremtiden til McDonald’s veldig lys ut. Selskapet er som nevnt i full gang med oppbygging av nye restauranter og oppusning av eldre restauranter verden over. Det at de også ofte lanserer nye produkter, og fortløpende tilpasser  produktene til kundenes behov, gjør det vanskelig for konkurrentene å holde følge. Spesielt også når selskapet selger flere av produktene sine til markedets laveste priser er McDonald’s relativt motstandsdyktige i forhold til diverse globale finans og gjeldskriser.
McDonald’s er min femte største beholdning og jeg kommer ikke til å øke mer på dagens prisnivå. Dersom jeg ikke hadde hatt noen aksjer i McDonald’s fra før, ville jeg sterkt vurdert å kjøpe noen MCD aksjer. Av den enkle grunn at det er veldig sjeldent en finner selskaper som McDonald’s på billigsalg.


It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.
Warren Buffett
2 kommentarer:

 1. Veldig enig i denne analysen.. Plukket selv opp McDonalds aksjer mellom 81 og 82 i sommer, og veldig fornøyd med det! Og med økende utbytte så blir det en grei utbytteprosent på investert kapital med årene....

  Vil heller ikke akkumulere her med det første, men vurdere å legge inn en ordre på "lav pris" for å evt plukke opp litt fler... Selge de kommer vel aldri på tale... ;-) Finnes diverse andre morsome muligheter om dagen.

  Har i det siste handlet Telefonica, Seadrill og ABG Sunndal & Collier. Sistnevnte kanskje noe å se på for deg Jack..? Gode utbytter de siste årene, og ligger endel cash der, selvom de ikke tjener all verdens om dagen...

  SvarSlett
 2. Ja, McDonald’s er blant mine fem største investeringer, så jeg har også stor tro på denne frem over. Regner med utbyttene vil begynne å øke i en noe redusert hastighet frem over. Mellom 10-15% vil nok være standarden over de neste årene, tror jeg. Uansett er dette fortsatt en god vekstrate.
  Kommer det et større fall i prisen vil jeg også øke beholdningen.

  Tror heller jeg ville først sett nærmere på Telefonica fremfor ABG Sunndal & Collier, om jeg skulle sett på ett av de. Men for øyeblikket ønsker jeg egentlig ikke større eksponering mot verken tele eller finans. Handlet også akkurat Walgreen på onsdag og er nå mer i salgsmodus enn kjøpsmodus. Avventer egentlig EU situasjonen litt.

  SvarSlett