Jeg prøver en gang i blant å lage et innlegg som oppfordrer til å gjøre eget bakgrunnsarbeid når en investerer.
Etter hvert vil de fleste begynne å se at aksjeinvestering er en veldig personlig og individuell ting.
Hvis du ikke gjør ordentlig bakgrunnsarbeid før du investerer vil du heller ikke ha selvtillit til å sitte igjennom nedgangsperioder.
Å investere på bakgrunn av informasjon fra taxisjåføren, naboen, en blogg eller en artikkel i avisen kan godt fungere i oppgangstider. Stort sett alt stiger, du tjener en mengde penger og investering fremstår som usedvanlig lett. Det er først når tidevannet snur vi ser hvem som svømmer naken som Warren Buffett en gang sa. Dette stemmer også. I nedgangstider blir alltid mange investorer og tradere skylt ut av markedet for godt.
I oppgangstider vil det alltid komme inn en hel masse amatører som ikke hører hjemme i aksjemarkedet, men som ønsker raske og store gevinster. Disse hjelper å presse markedet opp til bristepunktet. Når markedet så faller igjen selger de fleste av disse seg ut igjen med tap eller blir tvangssolgt. Mot bunnen eller på bunnen sitter kun de sterkeste investorene igjen og markedet kan på nytt begynne å stige igjen. Charles Darwin’s teori om et naturlig utvalg passer godt inn i aksjemarkedet. Her gjelder “survival of the fittest” enkelt og greit.
Markedet styres først og fremst av tilbud og etterspørsel. På ett eller annet tidspunkt vil markedet generelt bli så dyrt at ingen lenger kjøper. Da er det synd å være en av de som kjøpte nær toppen. På et annet tidspunkt vil markedet til gjengjeld bli så billig at ingen lenger vil selge. Da er det kjedelig å ha solgt og se alle andre tjene penger. Spesielt om du også solgte med store tap, noe en ofte gjør når en selger på bunn. Dette er noe en kan unngå om en gjør litt bakgrunnsarbeid. Hvis en vet at selskapet en vurderer å kjøpe er prissatt til en P/E på 150 eller med andre ord, 150 ganger årsinntekten så tenker en seg sannsynligvis om to ganger før en kjøper. Det samme gjelder også om en vurderer å selge et selskap med gode inntekter, gode fremtidsutsikter og som kun prises til 60% av egenkapital.
Det neste som styrer markedet er frykt og grådighet. Aktørene i aksjemarkedet er som en flokk med urasjonelle, angstfylte nevrotiske gaseller med overstimulerte sanser. Den minste lille antydning til bevegelse kan skape store svingninger. Hvis du ikke helt vet hvorfor du sitter i det selskapet du gjør, er det veldig lett å bare følge flokken. Det er en kjent vitenskap at ved å gjøre akkurat det samme som alle andre kan en heller ikke forvente å oppnå bedre avkastning enn alle andre. Da kan en like godt investere i indexfond. Det gjelder å tenke selv og å prøve å se logikken i hvorfor hvert enkelt selskap faller eller stiger. I dårlige tider får mange gode selskaper ufortjent mye bank, og i gode tider får dårlige selskaper ufortjent mye tillit.
Jeg sier ikke at en ikke vil tape penger om en gjør bakgrunnsarbeid. Men du vil redusere risikoen for å tape penger betydelig og øke sannsynligheten for å tjene penger kraftig. Dersom du vet at selskapet du har kjøpt kun prises til 80% av bokførte verdier og at selskapet har en stabil inntekt i et godt etablert marked, så skal det mye til for å tape penger om en er langsiktig. Da skal det gjerne skje noe veldig uforutsigbart. I tilegg vil du også føle deg tryggere på investeringen din. Du vet hvorfor du kjøpte selskapet, og så lenge ikke det kommer nyheter fra selskapet eller markedet selskapet opererer i, skyldes videre fall sannsynligvis generell nedgang og urasjonelle fryktsalg.
“To move ahead you need to believe in yourself...have conviction in your beliefs and the confidence to execute those beliefs.”
Adlin Sinclair
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar