Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 31. oktober 2011

Skal en le eller grine?


Les: Den greske statsministeren vil ha folkeavstemming

Den greske regjeringen vil ha en folkeavstemning om støttepakken som EU-landene gikk inn for på toppmøtet i forrige uke.

 Det greske folkets mening vil bli avgjørende for oss. Ønsker de å innføre den nye avtalen, eller vil de gå imot den? Hvis det greske folket ikke ønsker den, kommer den ikke til å bli gjennomført, fortsatte statsministeren

Jeg må innrømme at jeg lo da jeg først så dette. Det er på tide å virkelig spenne seg fast for en “bumpy ride”

Det er veldig demokratisk og hyggelig gjort av politikerne i Hellas å involvere folket. Men politikerne ble valgt av folket nettopp for å ta slike avgjørelser. Når vi også tenker på hvilke ekstreme konsekvenser det kan få for verden rundt, om denne støttepakken ikke blir godkjent kan jeg ikke si annet enn at dette virker som en latterlig uansvarlig handling av politikerne i Hellas.

Hvor stor andel av det greske folket har en høyere økonomisk eller finansiell utdannelse? Hvor mange av det greske folket, forstår omfanget og konsekvensene av denne avgjørelsen?

Med stor sannsynlighet langt mindre enn halvparten av befolkningen. Folket er kortsiktig og prioriterer sannsynligvis sin egen interesse over verdens interesse.  Med størst sannsynlighet så vet de fleste nok ikke en gang hva som er best for dem. Men hvordan skal den jevne tannlege, rørlegger, eller bilselger vite dette? Den jevne greker er ikke noen høyt utdannet økonom, og den avgjørelsen de nå er valgt ut til å ta, er nettopp avansert økonomi på høyt nivå.

Hvis den Norske befolkning fikk stemme over om vi skal ha sentralrenten på 1% eller 5% over de neste 20 årene, hvor tror dere den ville endt opp? Sannsynligvis på 1% nettopp for folket vet ikke hva som er best for dem i lengden. De tenker lavere sentralrente betyr lavere boliglånsrente for meg, som igjen betyr mer penger til overs. Lengre enn det vil det sannsynligvis ikke gå for flertallet. Jeg kan ta feil, men jeg er relativt sikker på at flertallet ikke har forståelse for effekten det vil ha på landet om renten ble satt til 1% i lengden.

Det er godt mulig det greske folket vil velge det riktige valget. Hvis de gjør det vil jeg anta det vil være basert på mer flaks enn forstand.  Slik jeg ser det er det tilnærmet umulig at den jevne greker har forstått omfanget av avgjørelsen han står overfor, og klarer å holde egne behov og følelser utenfor. Forhåpentligvis så ligger den største forståelsen hos de fleste grekerne i at gjelden deres blir nedskrevet med 50%. Dette er noe alle kan forstå at er positivt. Å få halvert gjelden er noe som vil appellere til de fleste og være i deres egeninteresse.

Jeg tror støttepakken vil bli vedtatt, men dette er likevel å anse som rusisk rulett for viderekommende.

Jeg tror dette vil føre til en økning i dollar frem mot folkeavstemmingen. Dersom avtalen blir vedtatt vil nok dollaren begynne å falle tilbake igjen. Blir avtalen ikke vedtatt vil USD nok fortsette å øke eller holde seg høyt. Hvis USD når 5,80 vil jeg så smått begynne å selge USD og øke salgstakten så lenge den stiger frem til folkeavstemmingen. Hvis avtalen blir vedtatt vil jeg selge USD i stor stil så lenge den er over 5,80 og kjøpe alt tilbake igjen når den når 5,30-5,50, alt etter hvordan jeg anser forholdene. Med andre ord vil jeg shorte USD.

Only government can take perfectly good paper, cover it with perfectly good ink and make the combination worthless.
Milton Friedman



5 kommentarer:

  1. Ansvarsfraskrivelse er vel første bud for en politiker, og det er akkurat det de Greske politikerne driver på med. Og jeg er heller ikke sikker på at de klarer å forstå alle konsekvensene som enhver beslutning de gjør nå, vil få. De skjønte det ikke før, så jeg ser ikke helt hva som har endret seg, bortsett fra dårligere tider.

    SvarSlett
  2. Hvordan vil dette påvirke oss som er grønn på utbytteaksjer? Skal vi gå inn langsiktig uten å bry oss eller er det feller vi må unngå?

    Har selv akkurat frigjort kapital til å start min egen portefølje. Hva bør strategien være?

    SvarSlett
  3. Allitd Blakk, det er jeg enig i. Jeg regner med EU nå begynner å forberede en plan for hva de skal gjøre i tilfelle Hellas ikke vedtar støttepakken. Uansett vil de neste månedene bli underholdende, og kanskje også litt smertefulle.

    Bård, hvordan du blir påvirket av dette har mindre med om du er grønn eller blå på utbytteaksjer og mer med din egen psyke. Hvordan vil det påvirke deg om sparepengene dine faller 10% eller kanskje 40%? Det er veldig individuelt fra person til person.

    Det er alltid en hel masse feller i aksjemarkedet. Det viktigte for å unngå de største fellene er å gjøre godt bakgrunnsarbeid før du investerer. Jeg liker stort sett store og solide selskaper med lang historie, god egenkapital, jevne inntekter og en respektabel gjeldsgrad.

    For de fleste store solide selskapene som Coca Cola, Procter & Gamble, McDonald’s, Wal-Mart, osv… vil nok dette ha liten betydning i lengden.

    Strategien bør være noe du føler deg komfortabel med i forhold til din tidshorisont, psykologi, mål osv...

    Denne nye usikkerheten vil for min del ikke ha noen større betydning for mine salg/kjøp av aksjer. Hvis jeg ser et selskap som er billig nok nå, så kjøper jeg det nå. Jeg venter ikke på at det kanskje kan bli billigere om Hellas velger å ikke vedta avtalen. Det blir for mye usikkerhet for min del til å basere investeringer på det. Men jeg tror som sakt også at pakken vil bli vedtatt, noe som sannsynligvis vil påvirke markedet positivt. Men det får vi først vite etter folkeavstemmingen en gang i Januar, kanskje?

    Men det kan kanskje være en ide å ikke gå “all in” med en gang, men heller ta det litt med ro og ta tiden til hjelp.

    SvarSlett
  4. Alltid Blakk02 november, 2011

    Kom til å tenke på en ting til. En masse vil som regel finne rette svar. husker ikke helt hva fenomenet heter i matematikken. Et eksempel, en krukke med klinkekuler, sjangsen for at en enkelt person tipper riktig er forsvinnende liten, en har du et stort nok antall vil gjennomsnittet (eller middelverdien, jeg husker ikke helt) ligge helt opp til det riktige antallet. Og ikke en gang makro økonomer er helt enig om hva som er det rette i Hellas akkurat nå. Kanskje det faktisk er lurt å gi ansvaret til folket, mindre bråk og uroligheter. Det kan føre til større motivasjon for å gjennomføre de tiltakene de må gjennomføre.

    SvarSlett
  5. Kanskje du har rett i at det er det beste på sikt. Personlig ville jeg heller sett at reddingspakken ble vedtatt fortest mulig og at vi unngikk denne ekstra usikkerheten.

    Men jeg tror snart investorer verden over har begynt å bli vant til denne konstante usikkerheten vi har sett i tre år nå. Jeg merker i hvert fall selv at jeg blir mindre og mindre overrasket over negative nyheter.

    SvarSlett