Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

onsdag 20. oktober 2010

10 investeringstips

Da jeg begynte å investere gjorde jeg flere mindre og større feil som kostet meg dyrt.
Derfor vil jeg liste opp en del tips for å unngå disse feilene. Dette for min egen del men også i håp om å skåne dere fra å gjøre de samme feilene som meg.

1. Kjenn deg selv. Personlig mener jeg at det viktigste i  markedet er din egen psykologi. Veldig mange skjønner ikke dette før de sitter igjen med store tap. Ikke kjøp for mer enn du er komfortabel med å tape. Dersom du begynner å få panikk og mister nattesøvnen om aksjene faller noen prosent, har du bitt over for mye. Panikk vil føre til dumme beslutninger. Derfor er det viktig å kjenne seg selv og ha full kontroll over egne følelser.

2. En strategi hjelper lite om du ikke klarer å gjennomføre den. Derfor er det viktig å lage en strategi som passer deg og din psykologi. En strategi kan virke god i teorien men ikke alltid i praksis. Ikke lag en strategi som baserer seg på gearing dersom du ikke er komfortabel med dette når du skal sette strategien ut i live.

1. Det føles alltid mer riktig, og tryggere å gjøre som alle andre. Men ikke la deg lure. Det er slik bobler oppstår. Gjør ditt eget bakgrunnsarbeid og ikke baser kjøpene dine på hva andre gjør.

2. Se alltid ned før du ser opp. Det er lett å se seg blind på potensiell fortjeneste men vær rasjonell og hold hodet kaldt.  Hvor stort er det potensielle tapet i forhold til fortjenesten?

3. Alltid ha et kjølig forhold til gevinst og tap. Konsentrer deg om investeringen og strategien. Ikke om pengene.

4. Ikke sitt for lenge på tapere. Dersom en aksje faller fra kr 100 til 50 har du 50% tap men aksjen må stige 100% før du er tilbake ved utgangspunktet.

5. Ikke kjøp mer aksjer i en taper kun for å senke snittet. Vurder sannsynligheten for at den vil stige eller falle videre. Vurder også om det finnes andre selskaper med større potensial.

6. Ikke forelsk deg i et selskap. Ikke vær redd for å sitte i en vinner og ikke nøl med å selge en taper. Alt for ofte selger personer vinnere for tidlig for å sikre gevinst, og holder på taperne for lenge i håp om å få pengene tilbake igjen. Ikke bli følelsesmessig engasjert om en av aksjene dine stiger mye.

7.  Unngå for all del frykt, håp og grådighet i aksjemarkedet. Dersom du ikke gjør det har du fort krysset grensen fra investering til gambling.

8. Suksess kan fort føre til store tap! Dersom du har hatt en periode med stor suksess er det lett å føle seg “uovervinnelig”.  Du tar gjerne større risiko og dårligere beslutninger.  Husk tips 7 ikke bli for grådig!

9. Tap kan fort føre til enda større tap. Det er helt naturlig å ønske å tjene de tapte penge tilbake etter en periode med mye tap. Dette er virkelig farlig. Når ønsket er å tjene tilbake det tapte tar vi ofte mye større risiko, dårligere beslutninger og ender opp med å tape enda mer. Dersom du merker at du blir sterkt påvirket av tapene er kanskje det beste å holde seg vekk fra aksjemarkedet til du har fått det litt på avstand.

10. Du lærer lite fra lett tjente penger og mye fra hardt opptjente penger.  Dette er hvorfor vi har ordtaket “easy come, easy go!”  Har du tjent raske penger er det lett å ta raske og dårlige beslutninger for fremtiden til pengene. Ikke gjør dette.

Som dere sikkert leste så er det mye av det samme som går igjen i alle 10 tipsene. Men jeg tror at dersom du klarer å lære noe fra disse vil det gjøre deg til en bedre investor. 

Les også: 7 Sitater som vil gjøre deg til en bedre investor
Les også: 10 Gullkorn
Les også: Den ultimate investor (The Investminator)

PS: Hold et godt øye med kurtasjen. Den er kanskje liten pr. kjøp og salg men i løpet av et år kan det fort bli kr 8-10,000 i kurtasjekostnader.


"When things go wrong as they sometimes will;
When the road you’re trudging seems all uphill;
When the funds are low, and the debts are high
And you want to smile, but have to sigh;
When care is pressing you down a bit-
Rest if you must, but do not quit.
Success is failure turned inside out;
The silver tint of the clouds of doubt;
And you can never tell how close you are
It may be near when it seems so far;
So stick to the fight when you’re hardest hit-
It’s when things go wrong that you must not quit."







4 kommentarer:

  1. Bra blogg, jeg leser den med interesse.
    Jeg bare lurer på en ting, hvordan organiserer du investeringene dine?
    Gjør du det gjennom AS/NUF eller investeringskonto type Nordnet/Netfonds?

    SvarSlett
  2. Hei

    Takk og beklager at det ikke blir så mange innlegg som jeg hadde håpet på.

    Jeg investerer gjennom Nordnet men har også brukt Netfonds tidligere.
    Jeg har ingen investeringskonto, kun normal konto. Jeg har vurdert en investeringskonto men har konludert med at en vanlig konto passer strategien min bedre.

    Fordelen med en investeringskonto er at beskatning på avkastning og utbytte utsettes til du foretar et uttak fra kontoen. Men min strategi baserer seg på å holde aksjene i evig tid, så lenge aksjene oppfyller visse krav til bla. utbytte. Derfor blir det lite gevinst fra salg av aksjer. Den største skattemessige gevinsten min kommer fra utbytter. Her ville det absolutt være en fordel å kunne utsette skatten noen år. Spesielt om hele utbyttet går til reinvestering igjen. Jeg reinvesterer nesten aldri hele utbytte. Jeg bruker deler av det til gjeld, andre investeringer, regninger osv... Derfor vil jeg måtte betale skatt fra deler av utbyttene uansett. Jeg har også den største delen av min aksjekapital i amerikanske selskaper. Slik at jeg blir tvunget til å betale kildeskatt på utbyttene her i fra, alikevel jeg har en investeringskonto.

    En investeringskonto er heller ikke gratis. Du mister retten til skjermingsfradrag på aksjene og det kommer ekstra gebyrer kun for å holde kontoen. ca. 0,04% av depotverdi går til forsikring og årlig administrasjonsgebyr er på 0,99% av depotverdi. Til sammen ca 1,03% av depot verdi. Når skatten jeg betaler på gevinst i året kun tilsvarer ca 2-4% av depotverdi så blir 1,03% ekstra kun for å utsette disse 2-4% mye å betale. Et AS/NUF vil heller ikke lønne seg for meg. Dersom utbyttene var på min. 300,000-400,000 i året og jeg reinvesterte det meste, ville sannsynligvis et AS eller NUF være lønnsomt. Men pr.dags dato lønner det seg ikke for meg.

    Håper dette var svar godt nok. :)

    SvarSlett
  3. Takk for utfyllende svar. Jeg regnet faktisk ikke med at du investerte personlig, da jeg ville anta at dette ble ganske kostbart, men jeg har også registrert at investeringskontoen på nordnet er ganske dyr. Derimot er investeringskontoen til Netfonds en god del billigere, da det ikke er innskuddsavgift - slik jeg har forstått det - og 0,5% i administrasjonsgebyr. I tillegg er minstekurtasjen billigere. Man får jo noe av de samme fordelene som ved et AS/NUF, som for eksempel utsatt skatt. Men regnestykket blir kanskje noe annerledes i ditt tilfelle.

    Jeg har nemlig vurdert en slik investeringskonto da realiserte gevinster og utbytter har økt, og jeg tror det kan være lønnsomt med en investeringskonto.

    Jeg må si jeg liker at du skal holde aksjene til evig tid. Det lukter Buffett lang vei - buy and hold. Ut i fra det jeg har lest på bloggen virker det som om du er inspirert av value investing, noe jeg selv også mener er den beste tilnærmingen til investeringer.

    Hva tenker du ellers om utbytteaksjer i fremvoksende markeder?

    SvarSlett
  4. Hei. I ditt tilfelle er en investeringskonto kanskje mer lønnsomt. Det er en vurderingssak egentlig. Men dersom du også har største delen av kapitalen i amerikanske selskaper må du også betale kildeskatt uansett om du har en investeringskonto. Jeg har brukt netfonds tidligere, men liker bedre grensesnittet til Nordnet. Men dette er egentlig også en vurderingssak.

    Ja, strategien min er stort sett inspirert av Buffet, Graham og deres Value Investing. Eneste er at jeg legger mest vekt på utbytte og muligheten til å øke dette og ikke at aksjen er underpriset. Men selvfølgelig er aksjen underpriset slår dette positivt ut i utbytte.

    Får å være helt ærlig så har jeg aldri vurdert å investere direkte i fremvoksende markeder. Jeg investerer gjerne i Norske, Amerikanske, Tyske eller Engelske selskaper som igjen investerer i f.eks Brasil, Kina eller India.
    Men jeg har ikke satt meg inn i lover og regler rundt aksjer, skatt og utbytte fra selsakper i disse landene. Derfor har jeg heller ikke noen større kjennskap eller kunnskap til utbytteaksjer fra slike nasjoner. Men det er absolutt spennende og trolig mange muligheter her.

    Takk for din interesse i bloggen min :)

    SvarSlett