Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 3. januar 2011

Hvordan starte som utbytteinvestor

Del 1 i serien - Hvordan starte som utbytteinvestor.

Det finnes mange investeringsstrategier. Utbytteinvestering med fokus på inntekt er en av disse. Det er flere måter å investere med fokus på utbytte, men jeg kommer til å ta utgangspunkt i min egen strategi.

Om du ønsker å begynne som en utbytteinvestor er det enkelte ting du bør ha klart for deg.

1. Hva er din tidshorisont?
Utbytteinvestering krever ofte at du har godt med tid. Da utbyttene som regel blir større og større etter som årene går.

2. Ønsker du lav, middels eller stor risiko? (Med risiko mener jeg først og fremst fare for kutt i utbyttene)
Lav risiko: Dette er selskaper som har betalt jevne, lave men økende utbytter over flere år, gjerne ti år eller mer. På noen års sikt vil disse sannsynligvis bli din største inntektskilde.
Middels risiko: Dette er en kombinasjon av selskaper som har betalt jevne, lave men økende utbytter over flere år, og selskaper som betaler store utbytter fra start.
Stor risiko: Dette er en portefølje bestående av selskaper med store utbytter i oppgangstider og stor sannsynlighet for utbyttekutt i nedgangstider. Utbyttene stiger og faller ofte, gjerne i takt med inntektene til selskapet.

3. Hva er målet ditt med investeringene?
Er det å betale ned gjeld, pensjonssparing, økonomisk uavhengighet eller noe annet?
Dette bør du ha en formening om før du investerer.

4. Ikke invester med penger du kan komme til å trenger fortere enn forventet. Dette kan føre til at du blir tvunget til å selge på dårlige tidspunkt.

5. Skal du starte som en utbytteinvestor med lang horisont, må du klare å ignorere de små svingningene fra dag til dag og måned til måned. Så lenge det ikke skjer noe fundamentalt galt i selskapet så er sannsynligvis fall i aksjekurs kun midlertidig støy. Slik at du bør ikke prøve å selge ved fall, for så å kjøpe deg inn igjen på lavere nivå. De fleste klarer ikke å treffe bunnene eller toppene.

Du bør også ha en formening om hvordan du ønsker å diversifisere porteføljen din. Diversifisering kan du lese mer om her.

Dette var en liten innføring i hvordan du starter som utbytteinvestor. I del 2 vil jeg ta for meg selskapene med høy risiko.

Les del 2 her - Porteføljens frontlinje
Les del 3 her - Porteføljens kjerne
Les del 4 her - Hvordan bygge utbytteporteføljen

Les del 5 her - Vedlikehold av porteføljen 

Les også gjerne: Hvor mange aksjer i en portefølje er nok?


My first six years in the business were hopeless. There are a lot of times when you sit and you say "Why am I doing this? I'll never make it. It's just not going to happen. I should go out and get a real job, and try to survive."
George LucasIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar