Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

fredag 10. juni 2011

Bonheur ASA (BON) Analyse

Bonheur ASA ble stiftet i 1897 og er sammen med datterselskaper og tilknyttede selskaper engasjert i en rekke virksomheter i Norge og internasjonalt. Selskapet investerer hovedsakelig i sektorene shipping, offshore og fornybar energi. Selskapet investerer stort sett i samarbeid med datterselskapet Ganger Rolf ASA. Bonheur ASA eier 62,1% av Ganger Rolf ASA og Ganger Rolf ASA er igjen nest største aksjonær i Bonheur med 20,70% av aksjene. Bonheur ASA eier derfor indirekte 12,85% av eget selskap.

Jeg tar utgangspunkt i en kurs på kr 143,-
Selskapet fikk i Q1 2011 en EPS på kr 3,7,- og hadde for hele 2010 en EPS på kr 15,45,-

Egenkapital pr. aksje utgjør kr 283,- og total gjeld pr. aksje utgjør kr 341,- pr. aksje. Kontant og kontantekvivalenter utgjør kr 107 pr. aksje.

Dette gir oss en P/E på 9,25 og en P/B på 0,50. Med andre ord prises selskapet til 50% av egenkapital.

Nå er likevel ikke disse tallene helt reelle. I disse tallene ligger hele verdien, inntektene og gjelden av alle Bonheurs investeringer over 50% som bla. Ganger Rolf ASA. Basert på noen tvilsomme estimater tror jeg egenkapitalen pr. aksje mer sannsynlig ligger nær kr 220,-  Egenkapital på 220,- pr. aksje gir oss en P/B på 0,65. Fortsatt en stor rabatt til underliggende verdier.

Utbytte for 2010 er kr 7 pr. aksje. Utbytte utgjør 45,3% av EPS og gir en utbyttegrad på 4,89% . Selskapet har betalt utbytte hvert år siden 2003. Utbyttene har der i mot svingt opp og ned, slik at en bør ikke forvente konstant økende utbytter fra dette selskapet. Totalt har selskapet betalt ut kr 88,5,- i utbytte siden 2003.

Hadde du kjøpt aksjer i Bonheur ASA 02.01.2003 til kr 15 pr. aksje ville du i dag sitte med en kursgevinst på 853% og 590% fra utbytte. Totalt vil du ha en gevinst på 1443%. Utbytte på kr 7 vil gi deg en direkteavkastning på 46,6% av original investering. Bakgrunnen for den lave kursen i 2002-2003 er at Bonheur ASA hadde problemer med underskudd. Men de investorene som tok sjansen er i dag rikelig belønnet.

Bonheur ASA og Ganger Rolf ASA er begge så tett knyttet opp mot hverandre at det er vanskelig å si hvem som mest sannsynlig vil gjøre det best i tiden frem over. Den største forskjellen må vel vær at dersom du kjøper Bonheur ASA får du også 62,1% av Ganger Rolf ASA på kjøpet. Kjøper du Ganger Rolf ASA får du 20,70% av Bonheur ASA på kjøpet.
Jeg tror den største veksten og de største utbyttene vil komme fra Ganger Rolf ASA i fremtiden, og at den største sikkerheten ligger i Bonheur ASA. Slik at om du ønsker økt sikkerhet på bekostning av avkastning, ville jeg valgt Bonheur. Ønsker du litt større risiko med mulighet for større avkastning ville jeg valgt Ganger Rolf ASA.

Jeg har satt opp en liste over eierandelene i Bonheur og Ganger Rolf i de underliggende selskapene. Som dere kan se fra listen under er det lite som skiller BON og GRO.


Les også: Ganger Rolf ASA (GRO) Analyse

I've lost tremendous amounts of money in various markets and I think that that's something that makes you better at my job, not worse.
Jim Cramer

4 kommentarer:

 1. hei,

  ABG Sundal Collier har vært en god utbytte aksje.
  Hva med å gjøre en analyse av de også?

  Ellers liker jeg virkelig å lese bloggen din.
  Fortsett det gode arbeidet :)

  SvarSlett
 2. Hei!

  Angående listen over eierandelene i Bonheur og Ganger Rolf i de underliggende selskapene. På internettsidene til GRO og BON er det angitt litt andre prosentandeler.
  GRO eier feks 30.3% av Genomar i følge selskapets internettside.
  Fred. Olsen Windcarrier er ikke med i tabellen og jeg tror den eies 50/50 av BON og GRO (og ikke av et eller annet selskap listet i tabellen)
  Så jeg lurer på om tabellen er basert på nyeste informasjon?


  Du skriver også:
  "Den største forskjellen må vel vær at dersom du kjøper Bonheur ASA får du også 62,1% av Ganger Rolf ASA på kjøpet. Kjøper du Ganger Rolf ASA får du 20,70% av Bonheur ASA på kjøpet."

  Jeg forstår ikke hvorfor det har noe å si når det virker som om selskapene er mer eller mindre identiske.

  SvarSlett
 3. Hei

  Takk, fint at du liker bloggen. Jeg skal prøve å få laget en analyse av den ABG Sundal Collier etter hvert.

  SvarSlett
 4. Hei

  Listen er basert på informasjon fra www.purehelp.no, www.proff.no og sjekket opp mot Ganger Rolf og Bonheur, men det ser ut til at det gikk litt fort i svingene. Fikk ikke med meg at det hadde vært en endring der. www.purehelp.no og www.proff.no har jeg inntrykket av at pleier å være relativt godt oppdatert, basert på tidligere erfaring. Men en kan vel ikke ta alt for god fisk. Heller ikke denne bloggen. ;)

  Fred. Olsen Windcarrier er eiet av First Olsen Ltd som igjen er eiet av Bonheur ASA og Ganger Rolf ASA. Vet ikke om det er enda ett bindeledd mellom First Olsen Ltd og BON/GRO.

  Men uansett om ikke riktig eierandel er tatt med i listen, så er riktig tall brukt i estimatene av selskapene.

  "Jeg forstår ikke hvorfor det har noe å si når det virker som om selskapene er mer eller mindre identiske."

  Det har nødvendigvis heller ikke noe å si. Men det er den største forskjellen jeg ser på disse selskapene. Det gjør også at BON verdsettes til 1,5mill mer enn GRO. Det er også i Bonheur Anette og resten av Olsenfamilien har sine største eiendeler. Det er hvorfor jeg tror de største utbyttene vil komme i Ganger Rolf og den største sikkerheten i Bonheur.

  Håper dette svarte på spørsmålene dine :)

  SvarSlett