Spesialtilpasset søk som kun finner artikler og innlegg fra Norges største og mest populære finans og økonomi blogger.

mandag 8. august 2011

Den ultimate investor (The Investminator)

I dagens marked er det mange investorer som blir satt på prøve og mange vil feile. Frykten vil overvinne dem og de vil selge seg ut med store tap.

Dersom du innehar disse personlighetstrekkene, vil jeg si du har et stort potensial til å bli en virkelig dyktig aksjeinvestor. Slike nedganger vi har sett de siste dagene vil ikke en investminator som deg en gang merke.

1. Fullstendig følelsesløs når det kommer til penger. Ingen frykt for tap, ingen grådighet, panikk, angst, nervøsitet, glede.

2. Fullstendig i balanse med seg selv og en ekstrem innsikt i seg selv og sin personlighet. Fullstendig oversikt over egne styrker og svakheter.

3. Ekstrem tålmodig. Tålmodighet til å gjøre bakgrunnsarbeidet som er nødvendig. Tålmodigheten til å vente på at den riktige muligheten og inngangen skal vise seg. Tålmodighet til å sitte med investeringen så lenge det tar.

4. Har det som trengs for å lage en strategi og holde seg til den.

5. Kunne handle raskt. Strategien må være klar, bakgrunnsarbeidet må være gjort og du må kunne handle uten å nøle når åpningen viser seg.

6. Evnen til å innse egne feil og å kunne handle der etter. Å ta et tap i et dårlig selskap kan være mer riktig enn å ta en gevinst i et godt selskap.

7. Evnen til å ta lærdom av egne handlinger. Spesielt de vanskelige handlingene.

8. Evnen til å kunne tilpasse seg og gjenkjenne forskjellige markedsforhold.

9. Evnen til å holde seg rolig og tenke rasjonelt.

10. Vær ydmyk og ikke la gevinst eller tap gå til hode på deg. For høy eller lav selvtillit i aksjemarkedet er livsfarlig. Store gevinster kan fort føre til store tap, og store tap kan fort føre til enda større tap.

Les også: 7 Sitater som vil gjøre deg til en bedre investor
Les også: 10 investeringstips
Les også: 10 Gullkorn


Don't move unless you see an advantage.
Don't use your troops unless there is something to be gained.
Don't fight unless the position is critical.
Sun Tzu

6 kommentarer:

 1. Ti egenskaper som absolutt er nyttig å jobbe for å forbedre, men tror knapt det finnes et normalt menneske som fullt ut kan si at de kjennetegnes av disse egenskapene. Særlig gjelder dette egenskap 1 og 2.

  Selv har jeg etter hvert blitt relativt flink til å holde følelsene mine i sjakk når børsene raser. Men å opptre følelsesløst tror jeg aldri jeg vil klare.

  SvarSlett
 2. Hehe nei tror du har rett i det. Den gang noen kan fullt ut si at dette kjennetegner dem, og spesielt 1 og 2 så er de nok mer lik maskin enn mennesker. Hvertfall når det kommer til penger.

  Men jeg tror likevel det er noe å streve etter. Ikke nødvendigvis å bli fullstendig følelsesløs overfor penger, men hvertfall bedre på å holde følelsene i sjakk som du også nevner.

  Noen mener også litt frykt og grådighet er bra for en investor. Jeg kan ikke si meg helt enig med dette. Jeg tror ut fra egen erfaring at en vil gjøre de beste investeringene når følelsene ikke påvirker. Når en investerer kun med bakgrunn i strategien og det som kommer frem fra analysene.

  SvarSlett
 3. Denne posten kunne ikke kommet på ett bedre tidspunkt, skal skrive ut denne sjekklista! Hjertelig, hjertelig...

  Er ganske god på 1 og 2 føler jeg, eneste er at jeg jubler når børsen stuper fordi da er andeler billigere, dividendene øker fortere på den måten.

  Hoved problemet mitt ligger i nr. 3. Fyrer all kapitalen inn i markedet med en gang jeg har disponible kontanter, skulle ønske jeg var mer tålmodig og hadde noen titusener i bakhånd for å plukke akjser fra bakken (nå for eksempel, 10,8% utbytte fra BW Offshore)...

  Har selv sett Buffett nevne det at man skal alltid ha litt cash i bakhånd for å gjøre forte oppkjøp når det trengs. Vi får se, kanskje når børsen er over 500 at jeg da er mer villig til å hamstre ammunisjonen.

  Mvh

  En eller annen fyr.

  SvarSlett
 4. Hei en eller annen fyr. Fint at jeg kunne være til hjelp.

  Hvis du jubler når børsen stuper så har du forstått det. Jeg er litt på det punktet selv også om ikke den faller alt for mye da. Men de siste dagers fall har falt i smak. ;)

  Helt enig med deg. Det er nr 3. som er mitt største problem også. Jeg gjør akkurat det samme. For noen måneder siden solgte jeg en god del selskaper i porteføljen. I løpet av dagen eller dagen etter så brukte jeg kapitalen igjen på å kjøpe selskaper. Jeg viste at stort sett alle selskapene jeg kjøpte var fair priset eller kanskje litt i overkant av fair pris.

  Likevel klarte jeg ikke sitte med cash for å vente på en mulig bedre innganger. Dette problemet oppstår når jeg finner nye selskaper jeg ønsker å ha i porteføljen eller selskaper jeg ønsker større eksponering mot, likevel jeg må betale en premie.

  For min del henger dette i sammen med nr 1 også. Det er grådigheten som gjør at jeg virkelig ønsker disse selskapene i porteføljen, for jeg tror de vil gjøre det godt på lang sikt. Det er også frykten for at de skal stige høyere og jeg vil måtte kjøpe på et høyere nivå, eller stå utenfor og angre som driver meg til slike handlinger. Men utover dette har jeg blitt relativt god på nr 1.

  Buffet har nok rett i det. Ja det er ikke lett å sitte med cash når så mange selskaper er på tilbud.

  SvarSlett
 5. Det er akkuratt slik jeg tenker og,

  Jeg haaper ikke at selskapet stiger etter jeg kjoeper, jeg er bare redd for at den skal bli dyr foer jeg faare snappet den opp. Det er nok egentlig graadighet som du sier, jeg vil ha saa mange andeler som mulig i selskapene, og lar da min egen pessimisme ta helt over.

  Naar markedet gaar tilbake til et dyrere nivaa vil jeg nok proeve aa bare investere 10.000 av mine maanedlige 13.000 NOK. Resten ligger paa depositums kontoen og hoper seg opp mens jeg holder vakt. Kanskje sette opp noen sms varsler om naar en bestemt aksje gaar under en kurs.

  Om markedet har vaert spesielt bullish kanskje jeg bare investerer 5.000 og samler inn 8.000 i maaneden. Det er jo nesten nok til en gullmynt det, noe som kan loenne seg aa kjoepe under gode tider og selge paa tider som naa faar aa frigjoere litt cash.

  Ellers god ettermiddag, jack.

  EEAF

  SvarSlett
 6. Det er det samme med meg også. Jeg vet med sikkerhet at når markedet blir mer bull og selskapene begynner å stige kraftig så investerer jeg mindre. Når P/E begynner å nå 16+ og utbyttegraden faller blir det mindre interessant for meg å investere i aksjer.

  Ja i veldig gode tider kan det være smart å sitte med noen gullmynter som en hedge mot dårlige tider. Men å kjøpe gull nå tror jeg ikke vil være smart om du ikke er veldig kortsiktig eller tror på en ny finanskrise.

  Takk i like måte.

  SvarSlett